PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Logistica – arta planificării şi executării mişcării şi asigurării forţelor
Publicat pe 03.05.2018
„Logistica nu poate câştiga victoria, dar cu o logistică slabă, în mod sigur înfrângerea este inevitabilă”.
După cum s-a putut observa, cel puţin în ultima perioadă de timp, operaţiile postconflict impun alocarea de resurse considerabile de natură umană, materială şi financiară, care, de la caz la caz, trebuie alocate în diverse domenii ale acţiunilor militare, printre acestea regăsindu-se şi domeniul logistic.
Relaţia acţiune combatantă - sprijin logistic devine, de o bună perioadă de timp, tot mai evidentă, în ciuda faptului că există opinii conform cărora structurile luptătoare şi de sprijin au o contribuţie esenţială în soluţionarea crizelor.
Astfel, după derularea operaţiilor postconflict din Balcanii de Vest, Afganistan, Irak, Libia, Mali, Georgia, sprijinului logistic a început să i se acorde importanţa cuvenită, în consonanţă cu dezbaterea de opinii de la nivelul ONU, NATO, UE, OSCE, conform căreia logistica nu poate conduce de una singură la atingerea stării finale a operaţiei, dar un sistem logistic ineficient şi neintegrat în sistemul acţional al forţelor combatante şi de sprijin conduce, în mod sigur, la eşec.
Misiunea Resolute Support - Baza Militară Aeriană Kandahar, Afganistan. Nicio acţiune, indiferent de obiectivul pe care îl urmăreşte, nu se poate desfăşura fără o logistică impecabilă, eficientă şi eficace, o logistică care să dea sensul acestei misiuni internaţionale. Logistica din această bază aliniază la startul îndeplinirii misiunilor, deopotrivă americani, români, bulgari, dar şi contractori civili.
Vorbim aici de tot ce înseamnă viaţa acestei baze militare, începând cu nevoile primare ale fiecărui militar sau civil, apoi autovehiculele cu care executăm misiunile, combustibilii speciali, spălatul efectelor personale, spaţiile de odihnă, spaţiile de recreere etc., toate acestea - rezultând un mic oraş în care ne desfăşurăm activitatea.
În realizarea acestor facilităţi este implicat şi modulul logistic al Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, deoarece despre această microstructură este vorba. Acest modul este format din militari care, alături de Elementul Naţional de Sprijin românesc (ENS), construiesc şi menţin o relaţie foarte bună cu partenerul american şi structurile logistice aflate în subordinea acestuia.
Echipa modulului logistic este condusă de locotenent-colonelul Pavel Nica, care are o vastă experinţă în domeniu, acumulată în toţi aceşti 22 de ani de activitate. Împreună cu echipa sa şi în strânsă colaborare cu structura ENS, manageriază resursele avute la dispoziţie, astfel încât militarii batalionului să beneficieze de un sprijin logistic oportun, eficient şi eficace.
Cât despre echipa logistică din cadrul batalionului, cu toţii vorbim cu respect. Este o echipă închegată, dat fiind faptul că toţi provin din cadrul aceleiaşi familii, cea a vânătorilor de munte, iar aportul acestor oameni, implicaţi total şi cu dăruire de sine, a condus la atingerea multor obiective stabilite. Din echipă fac parte: locotenentul Alexandru Tarbă, cel care verifică ca autovehiculele să fie operative, maiorul Florin Neagu, asigură piese de schimb pentru tehnica auto şi muniţie pentru misiuni şi maiorul Constantin Roman, cel care se ocupă cu servicii de care depind condiţiile de trai ale militarilor români; toţi aceştia având acelaşi scop - susţinerea luptătorilor noştri în aria de responsabilitate şi în bază.
Echipa logistică a batalionului este întregită de către subofiţerii de stat major şi administratorii de depozite, militari cu experienţă, specializaţi în administraţie, care păstrează cu sfinţenie şi profesionalism averea întregului batalion, prin depozitarea, păstrarea şi distribuirea materialelor, activitate zilnică pe care aceştia o desfăşoară în containere metalice în care, din cauza condiţiilor climatice din zona Kandahar, în timpul zilei temperatura atinge pragul şi de +50°Celsius. „Cunoaşterea permanentă a necesarului şi existentului de materiale de resort, precum şi normarea consumurilor au constituit tot timpul o prioritate pentru noi, administratorii de depozite” - ne-a relatat plutonier-major Marius Drăghici.
Experienţa acumulată în misiunile anterioare, pregătirea şi determinarea personalului aflat la prima misiune au fost, sunt şi vor fi garanţia că militarii logisticieni români sunt adevăraţi specialişti, demni de încredere, în special în situaţiile critice de securitate din această regiune.
La final, le transmitem şi noi, militarii Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, tuturor celor care asigură logistica batalionului dislocat în Baza Militară Aeriană din Kandahar, dar şi celorlalţi logisticieni, urările noastre de sănătate, realizări depline şi putere de muncă în activitatea profesională, cu prilejul Zilei Logisticii Militare, sărbătorită în fiecare an la 30 aprilie.
Comentarii