Colaborarea cu liderii afgani reprezintă cheia succesului acţiunilor „Vulturilor Carpaţilor”

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 17.05.2018

Afganistan - un loc în care pericolul pândeşte la tot pasul. Un tărâm unde deşertul, pe alocuri roşiatic, se îmbină cu verdele crud al culturilor de grâu. O ţară în care cel mai mult te impresionează copiii. În Baza Aeriană Militară din Kandahar, agitaţia este continuă. Elicopterele survolează zona, unii militari pleacă în patrule, alţii se pregătesc pentru o nouă misiune.

Militarii Companiei 1 „Panthers” sunt cei care se pregătesc acum, cei pe care îi vom însoţi astăzi în misiunea lor ce presupune desfăşurarea unor activităţi de angajare a liderilor locali (KLE - Key Leader Engagement) din localităţile aflate în aria de responsabilitate. În discuţiile avute cu aceştia se va încerca identificarea problemelor cu care afganii se confruntă în momentul de faţă, cât şi modalităţile prin care „Vulturii Carpaţilor” i-ar putea ajuta.

Vânătorii de munte musceleni ştiu foarte bine ce au de făcut, îşi pregătesc cu grijă echipamentele şi tehnica, verifică ultimele detalii despre traseu, iau cunoştinţă despre ultimele informaţii din arie şi primesc binecuvântarea de la preotul batalionului.

„De fiecare dată înainte de plecarea în misiune mă asigur că am maximum de informaţii posibile, pentru a le furniza oamenilor mei şi a-mi da încrederea că vom executa misiunea în condiţiile cele mai bune. De asemenea, fiecare militar are sarcini precise şi concrete. Militarul care a pus piciorul pe trapa MRAP-ului trebuie să ştie foarte bine ce are de făcut. Neclarităţile se lămuresc înainte de plecarea în misiune” - ne-a relatat locotenentul Florin Siminiuc.

Ieşim din bază şi ne îndreptăm cu precauţie către Molla Kuchi, districtul Dand. Aici, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Ionuţ Ilinca, însoţit de comandantul Combined Task Force, locotenent-colonelul Troy Mills, vor angaja liderii comunităţii locale pentru identificarea problemelor de securitate, cât şi a celor sociale şi economice cu care aceştia se confruntă.

Întâlnirile cu liderii locali din zonă sunt foarte importante pentru succesul misiunii. Diplomaţia militarilor Batalionului de Protecţia Forţei ”Vulturii Carpaţilor” le oferă civililor afgani încrederea că românii sunt aici pentru a-i ajuta şi sprijini.

În astfel de misiuni, barierele de comunicare sunt depăşite deseori atât cu ajutorul interpretului afgan, cât şi prin metode originale, adaptate condiţiilor concrete. Militarii români sunt apreciaţi de către liderii afgani pentru utilizarea în conversaţie a unor cuvinte-cheie în limba afgană (pashto), lucru care duce la câştigarea încrederii şi, uneori, chiar la protejarea vieţii.

Construirea relaţiilor cu populaţia afgană până la pragul de eficienţă dorit necesită implicare şi influenţă, iar pentru asta este nevoie de timp, pentru înţelegerea clară a contextului cultural. Modelele şi metodele de comunicare sunt esenţiale pentru obţinerea succesului în misiunile viitoare.

Ajunşi în localitate, suntem întâmpinaţi de copiii afgani. Militarii români sunt de fiecare dată impresionaţi de copii, cărora le împart cu drag, ori de câte ori au ocazia, apă şi dulciuri din raţia lor zilnică.  În localitate sunt foarte mulţi copii, care vin în întâmpinarea militarilor români atunci când îi văd. Se apropie de noi pentru că ştiu că vor primi ceva bun, un suc, apă sau dulciuri.

La un ceai tradiţional, liderii afgani au avut răgazul să le spună celor din forţele de Coaliţie ce greutăţi întâmpină în a-şi duce traiul şi a le oferi copiilor cele de trebuinţă, mulţumindu-le militarilor pentru ceea ce au făcut pentru ei.

S-au purtat discuţii privind securitatea din regiune, liderii locali declarându-se mulţumiţi de activitatea forţelor româneşti în regiune, aceştia precizând că situaţia de securitate s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Faptul că micuţii afgani se pot deplasa în siguranţă de acasă către şcoală a condus la o creştere a numărului de copii care frecventează şcoala, un lucru îmbucurător pentru orice comunitate, deoarece prin educaţie se poate schimba mentalitatea unui popor.

Astfel de misiuni creează numeroase oportunităţi spre câştigarea încrederii fiecărui membru al comunităţii. Pentru a-i convinge despre bunele tale intenţii, ai nevoie de diplomaţie şi mult tact, într-o lume cu obiceiuri şi cutume diferite. Aici se poate afla despre existenţa activităţilor insurgente în interiorul comunităţilor locale, unde militarii din forţele Coaliţiei internaţionale desfăşoară acţiuni militare. Prin astfel de misiuni, pe care militarii români le desfăşoară în comun cu membrii forţelor de securitate naţionale afgane, se contribuie la creşterea încrederii populaţiei locale în acţiunile desfăşurate de forţele Coaliţiei şi, de asemenea, sporeşte şi legitimitatea acţiunilor reprezentanţilor Guvernului Republicii Islamice a Afganistanului, asigurând astfel un pas important în trecerea de la o societate măcinată de conflicte, la o societate liberă şi democrată.

Seara nu întârzie să apară, iar noi ne pregătim de încheierea misiunii. Ne îmbarcăm şi pornim către bază. La intrarea în campul românesc ne întâlnim cu o altă patrulă, care pleacă în misiune. Asigurăm astfel o prezenţă permanentă în aria de responsabilitate. Militarii Batalionului de Protecţia Forţei ”Vulturii Carpaţilor” au ajuns deja la jumătatea misiunii.

Cu mintea ageră şi atenţia distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, „Vulturii Carpaţilor” îşi fac pe deplin datoria de a menţine un climat de securitate stabil în provincia Kandahar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 126

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 262

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 347

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 305

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 516

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 424

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 681

Citeşte şi:

Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Dislocaţi de mai bine de şase luni în Baza Militară Aeriană Kandahar, militarii Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” execută...
Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...
Ca să intri în Baza Militară Aeriană Kandahar trebuie să treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor din...

Comentarii