„Tigrii” de strajă la punctul de control

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 20.06.2018

Ca să intri în Baza Militară Aeriană Kandahar trebuie să treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor din această bază sunt militarii români, solicitaţi de parteneri pentru această misiune, datorită felului în care trupele noastre au asigurat şi în anii trecuţi securizarea accesului în Baza Militară Aeriană Kandahar.

Unul din punctele de control, întins pe o suprafaţă considerabilă, este deservit de militarii Batalionului de Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor”, mai exact de Compania a 4-a Control Acces “Tigers”, militari înzestraţi cu intuiţie, seriozitate, putere de concentrare şi mult tact, calităţi avute sau dobândite atât pe timpul pregătirii pentru misiune din ţară, cât şi aici, în teatrul de operaţii din Afganistan.

Ne aflăm astăzi alături de această structură a cărei misiune implică, după cum am menţionat, multă atenţie, mult calm, dar şi o intuiţie aproape nativă. În acest loc, cea mai mică abatere de la procedurile operaţionale permanente poate avea repercusiuni  grave asupra securităţii bazei.

Vizita a început cu o verificare a noastră, trecerea prin acel punct de control (unde am fost legitimaţi printr-un automatism de mult format de către militarul care deserveşte acel loc) fiind obligatorie pentru a ajunge la locul de unde sunt coordonate toate activităţile din acest punct de control. Începând de la banner-ul companiei, de la sistemele de supraveghere şi monitorizare, sistemele de comunicaţii şi alertare, şi până la militarii care operează aceste sisteme, toţi aceşti factori concură la atingerea  unui singur obiectiv: asigurarea accesului şi securizarea Bazei Militare Aeriene Kandahar.

Continuăm deplasarea îndreptându-ne spre punctul de verificare şi acces în bază al personalului, locul unde persoanele sunt scanate şi controlate pentru a nu introduce în bază materiale interzise.

Toţi militarii vorbesc limba engleză şi folosesc termeni specializaţi, întrucât interacţiunea cu cei care tranzitează punctul de acces în bază este inevitabilă. Ba mai mult, câţiva dintre ei au deprins ceva cuvinte şi expresii din limba locală, pashtu, ideală pentru comunicarea cu localnicii care trec pe aici.

Observăm militarii aplicând un algoritm ce are în compunerea sa multe automatisme formate în scopul de a nu rămâne ceva neverificat. Acestea presupun atât aspectarea persoanelor, verificarea documentelor de identitate personală, scanarea cu aparatură performantă, verificarea corporală, cât şi reţinerea şi ulterior returnarea la ieşirea din bază a aparaturii electronice cu posibilităţi de filmare, fotografiere şi înregistrare, şi abia acum se poate intra. Sună simplu, dar vă asigurăm că nu este deloc aşa.

Am mers spre poarta de acces şi locul unde sunt verificate vehiculele. Chiar dacă nu ne desfăşurăm activitatea în această zonă, pot spune că puteam să ajung la acest loc fără să fiu însoţit, întrucât traseul este bine stabilit, fără posibilitatea să te abaţi de la acesta, totul fiind delimitat cu T-Wall-uri şi sârmă ghimpată, limitatoare de viteză şi indicatoare care fac ca fluxul de personal şi vehicule să fie continuu.

La poarta de acces pentru maşini nu prea este timp de stat de vorbă. Totul se desfăşoară ca pe bandă, cum spun unii dintre militari. Autovehiculele vin, se opresc, cei din interior coboară, li se verifică actele, se poartă discuţii, se face percheziţie, bariera coboară, şi au intrat. La prima vedere pare ceva monoton şi un job static, însă nici pe departe nu este aşa, având în vedere că unii militari pe schimbul lor “escaladează”, în scopul verificării, peste 30 de camioane care tranzitează punctul de control.

Caporalul Cătălin Dobre, fiind la a doua misiune în Afganistan, ne-a precizat că misiunea pe care o avem noi la acest punct de control este una din cele mai importante, întrucât pe aici trec toate maşinile civile şi militare, pe care trebuie să le verificăm la fel de minuţios, în scopul de a nu pătrunde în bază materiale neautorizate sau periculoase. Nu avem voie să greşim. Orice autovehicul sau persoană care aşteaptă să intre în bază reprezintă un potenţial pericol. Abia după ce se face scanarea şi mai apoi verificarea antibombă şi antidrog, răsuflăm uşuraţi.

Atunci când mijloacele de verificare cu care militarii sunt dotaţi nu sunt suficiente, în sprijinul militarilor români acţionează o echipă specializată, cu câini bine antrenaţi, care răspunde permanent solicitărilor, cel mai des la verificarea autovehiculelor de mare tonaj, încărcate cu mărfuri. 

Am revenit la punctul de comandă şi am reuşit să discutăm cu comandantul de companie. Este probabil una dintre cele mai complexe misiuni pe care le îndeplinesc militarii musceleni aici, în teatrul de operaţii din Afganistan, misiune executată cu profesionalism, şi spun asta cu convingerea că nu sunt cuvinte deloc mari.

„În executarea misiunii companiei pe care o comand, nu este loc de greşeală. Un singur moment de neatenţie poate să conducă la cursul cel mai periculos de acţiune al insurgenţilor, şi anume atacul din interior, care poate produce efecte grave asupra militarilor şi civililor din această bază, şi un impact evident asupra îndeplinirii misiunii <Resolute Support>, lucru pe care nimeni nu şi-l doreşte. Tocmai din acest motiv, am executat şi vom executa  misiunea cu aceeaşi seriozitate şi profesionalism, de la început până la sfârşit” -  ne-a precizat căpitanul George Fica.

Militarii cu care am stat de vorbă se treziseră la ora 4 dimineaţa şi până după-amiază aveau să-şi îndeplinească misiunea aşa cum o fac zi de zi şi noapte de noapte, astfel încât accesul în bază şi siguranţa acesteia să fie asigurată 24 /7. Suntem câteva naţiuni în Baza Militară Aeriană Kandahar care ne desfăşurăm activitatea liniştiţi, pentru că „Tigrii” veghează la punctul de control.

Cu mintea ageră şi atenţia distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, „Vulturii Carpaţilor” îşi fac pe deplin datoria de a menţine un climat de securitate stabil în provincia Kandahar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 126

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 261

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 346

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 304

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 512

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 422

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 679

Citeşte şi:

Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Transmisioniştii
Publicat pe 16.07.2018
Creşterea exponenţială a necesităţii de informaţie şi a nevoii de intensificare a vitezei de circulaţie a acesteia a dus la evoluţia în mare viteză a...

Comentarii