PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire continuă.
Astfel, printre misiunile executate în aria de responsabilitate, militarii Forţelor Terestre Române au parcurs încă de la introducerea în teatrul de operaţii din Afganistan module de pregătire, susţinute atât de instructori români din batalion, cât şi de instructori americani. Aceste cursuri au ca scop pregătirea specifică şi se concentrează pe câteva specializări vitale în defăşurarea misiunilor, un exemplu fiind cursul de acordare a primului ajutor (Combat Life Saver/CLS).
Înainte de a prezenta această activitate, ţin să fac referire la câteva aspecte privind sistemul medical din această bază, dar mai ales la militarii care îşi defăşoară activitatea în acest domeniu. Având ca misiune asigurarea asistenţei medicale a militarilor musceleni, ceea ce îi face pe aceştia speciali este faptul că îşi desfăşoară activitatea sub două jurăminte: cel militar, şi cel al lui Hipocrate. Fie că îşi desfăşoară activitatea în cadrul subunităţilor ce execută misiuni în aria de responsabilitate, fie că deservesc punctul medical din campul românesc, militarii sanitari şi medicul batalionului contribuie substanţial la menţinerea stării de sănătate a militarilor români.
În teatrul de operaţii din Afganistan, cu precădere în Baza Militară Aeriană Kandahar, nu există facilităţi medicale civile unde militarii cartiruiţi să se poată adresa personalului specializat, punctul medical ROL 1 al batalionului fiind locul unde în permanenţă se află cineva şi unde sunt tratate de la afecţiuni curente, dar importante, până la intervenţii complexe.
Atunci când există un caz mai grav, care depăşeşte posibilităţile punctului medical, militarii români sunt sprijiniţi de colegii lor americani de la alte facilităţi medicale din Baza Militară Bagram, sau altă bază militară din Afganistan. În baza KAF există Facilitatea Medicală de Tratament ROL 3 (Medical Treatment Facility ROL 3/MTF ROL 3), care este dotată cu tehnică şi aparatură de ultimă generaţie şi asigură servicii medicale militarilor Coaliţiei dislocaţi în teatrul de operaţii, precum şi forţelor de securitate afgane: chirurgie, terapie intensivă postoperatorie, tratament profilactic, recuperarea pentru luptă a pacienţilor, şi, în situaţiile grave, evacuarea către spitalele regionale ROL 4 din Germania (Spitalul Regional din Landsthul-Germania) ori din Statele Unite ale Americii.
Nivelul de pregătire al specialiştilor de aici şi capabilităţile de care dispune această facilitate medicală dislocată în Afganistan au făcut, nu de puţine ori, adevărate minuni pentru militarii români. Dacă la Camera de urgenţă a Spitalului Militar din Kandahar vin mai mulţi răniţi în acelaşi timp, este alertat şi personalul medical al batalionului românesc. Astfel, prezenţa sanitarilor români în acest spital este deja obişnuită.
Pionii principali ai acestui sistem medical sunt sanitarii de pluton de la nivelul subunităţilor, deoarece de prezenţa de spirit şi rapiditatea cu care intervine sanitarul pe câmpul de luptă depinde viaţa celui aflat în suferinţă, ei făcând de cele mai multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Au asupra lor, pe toată perioada cât sunt ieşiţi în aria de responsabilitate, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală de urgenţă şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din zona de conflict, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor de evacuare medicală (Medical Evacuation/MEDEVAC) sau, dacă situaţia operaţională impune, prin Casuality Evacuation/CASEVAC.
Atunci când a fost cazul, s-a acordat asistenţă medicală la locul incidentului pentru militarii noştri, însă frecvent aceşti sanitari au fost solicitaţi de partenerii militari afgani sau chiar de locuitorii satelor în care desfăşurau misiuni, pentru tratarea unor afecţiuni minore şi, de fiecare dată, militarii sanitari români şi-au îndeplinit datoria cât mai bine cu putinţă.
Având în vedere complexitatea activităţii, dar mai ales provocările pe care aceştia urmează să le întâlnească în aria de responsabilitate, personalul medical se pregăteşte intens. Periodic sunt organizate cursuri de Combat Medics, urmate de toţi sanitarii de la nivelul subunităţilor şi de cursuri de CLS, la care participă militari din cadrul plutoanelor. În cadrul acestor cursuri, de un real folos sunt prezentările, atât cele teoretice, dar mai ales cele practice, realizate de către personalul medical specializat român şi american.
Cursanţii au exersat tehnici şi proceduri de acordare a primului ajutor, de evaluare a pacientului şi de transport la cel mai apropiat punct sanitar, ori de pregătire în vederea evacuării medicale. Alături de sanitari s-au instruit şi o parte din militarii pistolari, ca CLS-iştii, care sunt principalii ajutori ai sanitarilor, când situaţia impune acest lucru. Pentru fiecare dintre ei, informaţia primită aici îi ajută la executarea în bune condiţii a misiunii la care participă şi constituie un aspect esenţial în evoluţia în plan profesional, prin dezvoltarea unor aptitudini în acest sens, şi acumularea unui bagaj nou de cunoştinţe necesar în viaţa de zi cu zi, deoarece nu de puţine ori au existat situaţii în care militarii români nu au ezitat niciun moment în a acorda primul ajutor persoanelor aflate într-un moment dificil.
„Prin executarea acestor cursuri de instrucţie sanitară creştem încrederea în forţele proprii ale personalului medical în exercitarea atribuţiunilor pe timpul executării misiunilor în aria de responsabilitate şi creăm un climat de siguranţă în cadrul plutonului, în care ceilalţi militari ştiu că se pot baza la nevoie pe camarazii sanitari” - a precizat medicul batalionului, locotenent-colonel Daniel Hurubean.
Comentarii