PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Pumnul de foc al Diviziei 4 Infanterie, în poligonul de instrucţie al artileriştilor din Cincu – Realism, Corectitudine, Performanţă

Publicat pe 09.07.2018
Timp de două săptămâni, artileriştii Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” au înfruntat capriciile vremii şi au executat trageri de instrucţie şi evaluare cu artileriştii din cadrul diviziei. De asemenea, au desfăşurat evaluările de nivel baterie în cadrul exerciţiilor de tip L.F.X.
O etapă premergătoare a constituit-o deplasarea forţelor şi mijloacelor în zona de operaţii - Cincu, combinat, folosind căile rutiere şi feroviare.
Activităţile au debutat cu instalarea taberei de corturi pe o ploaie măruntă, deasă şi foarte pătrunzătoare. Militarii din Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramureş” au campat în zona Valea Cincului, cei din Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu” în pădurea Hevis, iar cei din cadrul Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu” pe dealul Şuarşului.
Pe militarii Batalionului 316 Asigurare Date „Gurăslău” i-am găsit în poligon, alături de artilerişti. Ei furnizează date meteorologice, de cercetare, topografice şi alte informaţii subunităţilor care le folosesc apoi în executarea tragerilor.
„Noi suntem ochii şi urechile sistemului artilerie, munca noastră de cercetaş de artilerie, necunoscută de mulţi, este foarte benefică maeştrilor traiectoriilor precise” - a specificat plutonierul-major Adrian Dan.
Activităţile în poligon au debutat în primele zile cu tragerile de instrucţie şi evaluare ale artilerisţilor, în care aceştia au fost evaluaţi. Pe Valea Cincului, în dimineaţa zilei de 02.07.2018 are loc prima întâlnire a comandantului Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, colonel George Sas, cu militarii Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureş”, conduşi de către locotenent-colonel Dănuţ Dănilă, care a concis cu executarea tragerilor de luptă cu bateria 1 AT, condusă de către căpitan Cristian Andreica.
O caracteristică a artileriei antitanc este rapiditatea şi precizia aproape milimetrică cu care trebuie să execute tragerea. Lupta antiblindate se desfăşoară în regim unu-la-unu, tun pe tanc. Nu-şi pot permite să facă mişcări în plus, pentru că orice secundă pierdută micşorează considerabil distanţa dintre tun şi inamic, iar orice lovitură ratată poate fi ultima, pentru că-i dă posibilitatea tancului să tragă, la rândul său... cu posibilitatea de a nu-şi rata ţinta. Economie se face şi la vorbe: numai comenzi scurte, doar cuvintele prevăzute în regulament, urmate de mişcările îndelung exersate şi de pocnetul sec al metalului pe metal. Bateria este ca o maşinărie bine reglată şi fiecare militar îşi cunoaşte cu precizie locul în angrenaj.
Plutonier-major Mugurel Bârle: „Nu este moment mai frumos ca acela în care vezi că toate calculele tale se concretizează în bătaia tunului, a traiectoriei precise, în ţinta pe care ţi-o propui să o loveşti şi chiar reuşeşti asta”. În urma rezultatelor obţinute, Bateria 1 Antitanc a fost evaluată cu calificativul EXCELENT. Pentru precizia traiectoriilor directe, comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” i-a felicitat pe ochitori, servanţi şi comandanţii de piesă, secţie şi baterie, pentru menţierea blazonului artileristului antitanc „proiectilul şi ţinta”.
Pe militarii Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu”, comandaţi de locotenent-colonelul Maricel Băruţ, i-am găsit în tabăra de la pădurea Hevis, unde comandanţii de piesă făceau ultimele pregătiri pentru executarea tragerilor cu tunul obuzier de 152 mm. Amplasau corespunzător fălcele, sapele şi platforma de tragere, executau îndreptarea pe direcţia de bază, verificau paralelismul axei ţevii cu axa optică a lunetei .
Sergentul Adrian Păuşan nu este la prima tragere cu obuzierul şi nici la prima prezenţă în Cincu. Singurele emoţii pe care le are sunt legate de cei doi colegi noi din echipă, pe care trebuie să-i ajute să intre în ritm.
„A fi artilerist este o muncă grea, deoarece este foarte solicitantă din punct de vedere fizic, pentru că şi piesa de artilerie este masivă şi dificil de manevrat. Soare mult... zgomot mult..., însă satisfacţia este atunci când lovitura se duce acolo unde trebuie. Pentru că lovitura stă în ochiul ochitorului” - a spus Adrian.
Obiectivele au fost neutralizate rând pe rând, bucată cu bucată, printr-un foc precis şi corect executat artileriştii respectându-şi blazonul de maeştrii traiectoriilor precise.
Pe dealul Şuarşului, artileriştii Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, comandaţi de către locotenent-colonelul Eugen Paulette, se pregăteau pentru evaluările bateriei. După executarea recunoaşterilor, militarii au ocupat rapid poziţia de tragere şi erau gata pentru executarea misiunilor de foc. În spatele unor calcule ce par la prima vedere simple stau ani şi ani de practică la material. În ciuda unor condiţii meteorologice des schimbătoare, însoţite de călduri dogoritoare cu ploi torenţiale până la oase, totul s-a desfăşurat conform regulamentelor, echipele de servanţi atrâgându-şi de fiecare dată aprecierea comandatului de baterie prin: „Foarte bine, bateria! ”.
În final, cine poate contesta priceperea artileriştilor, când după primirea misiunii, comandantul piesei dă comanda: „FOC!”, iar proiectilele brăzdează înaltul cerului precis şi devastator către ţintă. Cine să ţină cont de câtă sudoare, transpiraţie curge ca echipajul instalaţiei să ajungă la asemenea performanţă!
La nivelul regimentului s-a urmărit integrarea focului celor trei tipuri de calibre existente în poziţiile de tragere, aruncătoare de 120 de milimetri, tunurile antitanc de 100, obuziere 152, toate sub directa coordonare a coordonatorului sprijinului prin foc. Exerciţiile de evaluare a artileriştilor în cadrul TIE au fost un bun prilej pentru fiecare artilerist de a-şi menţine deprinderile în specialităţile pe care acesta le are. Un artilerist, ca să fie performant, trebuie să îşi menţină deprinderile în determinarea elementelor de tragere, iar servanţii în instrucţia în poziţie de tragere. De aceea, pentru un artilerist, glasul tunului trebuie auzit des” - a punctat comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, colonel George Sas.
În poligoane se pune mult suflet, iar efortul se vede la tot pasul. Artileriştii strâng din dinţi, privesc spre viitor şi îşi continuă antrenamentele. Pentru că ei sunt întotdeauna la datorie!
Comentarii