“Îngerii Păzitori” din Afganistan

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 13.08.2018

Dislocaţi de mai bine de şase luni în Baza Militară Aeriană Kandahar, militarii Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” execută misiunile ordonate, asigurând zi şi noapte securitatea bazei şi protecţia forţei de Coaliţie pentru a permite executarea operaţiilor de instruire, consiliere şi asistenţă a ANDSF (Afghan National Defense Security Force).

În teatrul de operaţii Afganistan, militarii musceleni execută mai multe tipuri de sarcini specifice misiunii încredinţate. Dintre toate, misiunile Companiei 3 „Praetorians” au un specific aparte, iar noi denumim simplu aceşti militari ca fiind „Guardian Angels” sau „Îngerii Păzitori”. Ei au apărut din necesitatea de a preveni atacurile de tipul Green on Blue executate asupra personalului forţelor de Coaliţie chiar de către cei care sunt antrenaţi şi consiliaţi: forţele de securitate afgane. Acum, având în vedere mediul de securitate tot mai complex al Afganistanului, „Îngerii” sunt principala măsură de prevenire a oricărui atac executat asupra forţelor Coaliţiei. Aceştia veghează la siguranţa apropiată a membrilor echipelor SFAAT (Echipele de Instruire şi Consiliere a Forţelor de Securitate Afgane), responsabile de instruirea, consilierea şi asistenţa ANDSF, unul dintre obiectivele principale ale misiunii Resolute Support. Sunt protectori şi au tot timpul grijă ca celălalt să se simtă în siguranţă. Sunt militari cu experienţa teatrelor de operaţii, pentru care protejarea aproapelui reprezintă prioritatea numărul unu. Sunt acei militari care, chiar şi cu preţul vieţii, îi apără pe cei care pregătesc militarii din cadrul forţelor aeriene afgane. Veghează din umbră şi au grijă să se asigure că instruirea va decurge în condiţii de siguranţă. Aceştia trebuie să recunoască rapid indicii de demascare a posibilelor acţiuni ostile şi să reacţioneze prompt pentru protejarea persoanelor pe care le însoţesc.

Sunt aleşi dintre cei mai buni, antrenaţi pentru a răspunde rapid oricărei situaţii de criză şi instruiţi asupra particularităţilor culturii locale. Sunt senzori eficienţi, întrucât pot detecta orice modificare de comportament şi întotdeauna conştienţi că reprezintă ultima linie de apărare împotriva atacului.

Atât pe timpul pregătirii pentru misiune în ţară, cât şi aici, în teatrul de operaţii din Afganistan, „Îngerii Păzitori” execută mai multe tipuri de antrenamente, menite să le testeze vigilenţa. Scopul acestora este de a îmbunătăţi capacitatea de reacţie a militarilor, diminuarea timpului de răspuns la incidente şi creşterea mobilităţii.

Instrucţia nu a fost deloc uşoară: au învăţat cum să reacţioneze în situaţii-limită, explicându-li-se caracterul misiunii, dar şi faptul că totul depinde în mare măsură de seriozitatea dovedită în efortul de instruire. „Pregătirea pentru această misiune a constat, pe lângă instrucţia desfăşurată la nivelul întregului batalion, în activităţi specifice de protecţie a persoanelor cu statut special. Acestea au fost: escorta îmbarcată şi debarcată a personalului, protecţia apropiată a acestuia şi modul de acţiune a militarilor „Guardian Angels” la acţiuni şi intenţii ostile, dar şi trageri cu armamentul din dotare. Au avut caracter specific luptei urbane - trageri reflex şi au condus la îndeplinirea cu succes a obiectivelor stabilite aici, în teatrul de operaţii din Afganistan. Executarea acestui tip de misiune necesită existenţa câtorva calităţi esenţiale, care să permită militarilor să acţioneze decisiv în cel mai scurt timp la potenţialele ameninţări” - ne-a explicat locotetentul Ovidiu Roşu, comandantul „Îngerilor” de la Plutonul 1 „Praetorians”.

Riscurile pot apărea atât în timpul deplasărilor la şi de la locul de instruire, cât şi pe durata pregătirii militarilor afgani. Astfel, militarii sunt gata să reacţioneze prompt în cazul apariţiei unui atac de tipul Green on Blue. Pentru asigurarea succesului unei astfel de misiuni, un rol important îl au comandanţii care asigură securitatea personalului din cadrul TAAC-S şi a echipelor SFAAT. Aceştia trebuie să ajute la dezvoltarea şi menţinerea unei relaţii trainice de parteneriat, bazată pe încredere şi respect reciproc, între militarii subunităţii şi cei din ANDSF, indiferent de locaţiile sau provinciile din care provin aceştia.

Nimeni nu putea prezenta mai bine activitatea desfăşurată de aceşti militari decât comandantul Companiei 3 Protecţia Forţei “Praetorians”, căpitanul Iulian Chiriac: ”Încă din timpul pregătirii din ţară pentru misiune am conştientizat faptul că vom acţiona într-un mediu operaţional urban şi cu multiple ameninţări. Atunci am realizat că rezistenţa la efort fizic, concentrarea permanentă, precum şi păstrarea unei atitudini profesioniste reprezintă calităţile care trebuie dobândite şi dezvoltate prin procesul de pregătire. Totodată, am decis că acţiunile tactice specifice <Guardian Angels> ar trebui să fie reprezentate de o denumire motivaţională pe măsură, în acest mod luând naştere denumirea de <Praetorians>.

Pe timpul misiunii executate în teatrul de operaţii Afganistan, plutoanele subunităţii au asigurat transportul şi siguranţa echipelor de consiliere ale forţelor de Coaliţie în toate locaţiile aparţinând ATC (Afghan Training Complex). Militarii subunităţii şi-au reprezentat cu onoare şi profesionalism atât unitatea militară din care fac parte, cât şi ţara, executându-şi cu succes toate misiunile primite şi, astfel, au contribuit semnificativ la creşterea imaginii profesionale a militarilor români în rândul Coaliţiei, fapt care, la final de misiune, îmi generează libertatea de a afirma că mă simt mândru şi onorat să fiu comandantul Companiei 3 Protecţia Forţei <Praetorians>”.

Din fericire, până acum, toate misiunile s-au încheiat cu succes. Atunci când îi avem în preajmă, noi, ceilalţi, ne simţim în siguranţă şi ne concentrăm maxim pe îndeplinirea misiunii executate în cooperare cu ANSF. Dacă militarii „Guardian Angels” îşi fac foarte bine treaba, nu se poate întâmpla nimic surprinzător. Încă o misiune se încheie, viaţa în Baza Militară Aeriană Kandahar îşi continuă cursul, iar ei se retrag în anonimat, pentru că nimeni nu va mai aminti că ei au fost acolo şi au facilitat executarea sarcinilor noastre. Aşa că, ne vom întoarce cu toţii cu bine acasă, căci „Îngerii” ne veghează.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 203

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 234

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 450

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 427

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 245

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 368

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 465

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 408

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 711

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 524

Citeşte şi:

Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...
Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...

Comentarii