Shura celor care zboară la înălţimi

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 20.08.2018

Baza Militară Aeriană Kandahar-Afganistan, locul unde, de şase luni, militarii Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, alături de partenerii de Coaliţie şi în parteneriat cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane, execută misiuni pentru sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan, incluzând atât acţiuni în cooperare cu ANDSF împotriva forţelor insurgente, cât şi participarea la activităţi de reconstrucţie şi dezvoltare, de extindere a legitimităţii forţelor de securitate locale, în scopul impunerii şi respectării legilor statului.

Chiar dacă se îndreaptă spre finalul misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, „Vulturii Carpaţilor” execută cu aceeaşi seriozitate şi responsabilitate misiunile planificate. În ultima perioadă de timp, în aria de responsabilitate, misiunile sunt executate în comun, semn că „Vulturii” musceleni predau autoritatea „Şoimilor” bistriţeni, adică Batalionului 812 Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor”. Dacă analizăm istoricul bogat al celor două batalioane, constatăm executarea multor misiuni şi exerciţii multinaţionale, precum şi participarea la misiuni în teatrele de operaţii. Putem afirma că, prin prezenţa în Afganistan, aceste batalioane se alătură galeriei unităţilor cu tradiţie din Armata României în ceea ce priveşte participarea la misiuni în teatrele de operaţii.

În Afganistan misiunile se execută, de cele mai multe ori, în  cooperare cu ANDSF. Zi de zi, se fac eforturi comune pentru menţinerea unui climat stabil de securitate în aria de responsabilitate. Tocmai din acest motiv, frecvent au lor întâlniri centrate pe tema securităţii din zonă şi pe problemele cu care se confruntă comunitatea locală. Discuţiile au loc între liderii comunităţii din zona de responsabilitate, forţele de Coaliţie şi forţele de securitate şi apărare afgane. Misiunea în termeni militari se numeşte „security shura”.

La ultima shura din districtele pe care Batalionul de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” le-a avut în responsabilitate de-a lungul misiunii a participat şi comandantul batalionului, locotenent-colonel Ionuţ Ilinca, comandantul Batalionului 812 Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor”, locotenent-colonel Dan Orza, cât şi comandantul Combined Task Force „Red Warriors Carpathians Eagles”, locotenent-colonel Troy Mills. Acestora li s-au alăturat comandanţii de companii şi de plutoane din cele două batalioane, ei fiind cei care au coloborat şi vor colabora direct cu liderii din fiecare district, Dand şi Daman.          

Militarii români sunt o prezenţă obişnuită pentru afgani, executând sute de misiuni, fiecare cu specificul şi provocările ei. Întâlnirile cu liderii de rang superior de la toate instituţiile de securitate din district le oferă ocazia să facă schimb de informaţii, atât legate de mediul operaţional, cât şi de natură culturală şi religioasă.

Căpitanului Florin Jianu, interacţiunea de-a lungul misiunii cu oficialii afgani i-a întărit ideea că, pe lângă diplomaţie, cunoaşterea misiunilor şi a ariei de responsabilitate, trebuie să te pliezi şi pe obiceiurile afgane. În acest sens, a transmis tot pachetul de informaţii acumulate omologului său, căpitan Marius Cuţuhan: „Misiunea de astăzi a fost diferită, prin prisma faptului că am prezentat noii comandanţi de subunităţi ai <Şoimilor Carpaţilor> liderilor-cheie de la conducerea acestui district. Este o misiune foarte importantă şi, în acelaşi timp, una plăcută pentru noi, deoarece avem prilejul de a ne lua la revedere de la partenerii afgani, cu care am colaborat foarte bine pe parcursul celor şapte luni de misiune. <Şoimii Carpaţilor> m-au impresionat încă din primele zile în care au sosit în Baza Militară Aeriană Kandahar, dând dovadă de profesionalism în activităţile de predare-primire a responsabilităţilor, dar şi pe timpul misiunii de astăzi, când am constatat că unul din comandanţii de companie deţine cunoştinţe consistente privind limbajul paştun, aspect care sunt sigur că îl va ajuta foarte mult în colaborarea cu partenerii afgani. De asemenea, se observă foarte uşor că au experienţa teatrelor de operaţii; mai mult decât atât, cunosc chiar această arie de responsabilitate deoarece nu este prima lor misiune în această regiune”.

Militarii Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” şi-au luat rămas bun de la cei doi guvernatori, cu care au colaborat foarte bine, iar acum s-au despărţit prieteni, datorită acţiunilor executate în fiecare zi în aceste districte şi a efectelor obţinute. Este rândul camarazilor de la Batalionul 812 Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor” să continue buna colaborare pe care muscelenii au construit-o de-a lungul celor şase luni de misiune. 

Pentru locotenent-colonelul Dan Orza şi pentru militarii din subordine, misiunea în Afganistan reprezintă o nouă provocare:  „Am participat la această shura de securitate cu scopul de a ne asigura că tinerii comandanţi vor avea o relaţie constructivă cu Forţele Naţionale de Securitate Afgane. Suntem la început de drum, dar am toată  încrederea în comandanţii mei şi ne dorim foarte mult să continuăm în aceleaşi condiţii parteneriatul cu ANDSF. Suntem dornici să ne îndeplinim misiunea, suntem profesionişti, ne-am pregătit şi considerăm că acum este momentul în care vom dovedi că suntem foarte bine pregătiţi şi vom pune în aplicare tot ceea ce am învăţat. Pentru colegii noştri musceleni, aşa ca între <cei care zboară la înălţimi>, <Vulturi> şi <Şoimi>, le mulţumim pentru tot ce au făcut aici, le mulţumim pentru ajutorul pe care ni l-au acordat pe această perioadă de predare-primire a responsabilităţilor, le urăm drum bun către casă şi să nu uite faptul că mereu vom fi două batalioane înfrăţite, cel puţin prin specificul misiunilor executate în ultima perioadă de timp”.

La sfârşitul întâlnirilor, liderii afgani le-au mulţumit militarilor români pentru sprijinul acordat sătenilor, pentru modul în care forţele româneşti îşi desfăşoară misiunile în regiune, pentru felul cum aceştia cooperează cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane. Acest aspect este resimţit de populaţia locală prin reducerea acţiunilor insurgente care le pun viaţa în pericol, fapt benefic pentru derularea unei vieţi cotidiene normale, într-o societate liberă şi democrată.

Ne luăm rămas bun de liderii provinciei. În scurt timp, noi, militarii Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor”, ne vom lua rămas bun de la Afganistan, nu înainte de a le ura camarazilor ardeleni: MISIUNE UŞOARĂ!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 226

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 145

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 282

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 363

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 313

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 538

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 436

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 693

Citeşte şi:

Misiunea “Security Shura”
Publicat pe 28.03.2018
Baza aeriană militară Kandahar, Afganistan, o dimineaţă aparent nu suficient de caldă pe cât induce tipul climei din zonă, însă, în câteva ore,...
Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
Dislocaţi de mai bine de şase luni în Baza Militară Aeriană Kandahar, militarii Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” execută...
Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...

Comentarii