Transfer de autoritate în Kandahar

Locotenent Crinu ŞINCARI
Publicat pe 27.08.2018

Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” şi Batalionul de Protecţia Forţei “Şoimii Carpaţilor”.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa comandantului TAAC–S (Train Advise Assist Command – South), general de brigadă Jeffrey D. Smiley, a comandantului Combined Task Force „Red Warriors Eagles”, locotenent-colonel Troy Mills, şi a Reprezentantului Militar Naţional, colonel Damian Zbranca.

La ceremonie au participat, de asemenea, militari români din cadrul celor două batalioane,   militari americani aparţinând TAAC-S şi Batalionului 1-12 „Red Warriors Eagles”, precum şi reprezentanţi ai Forţelor Naţionale de Securitate Afgane şi lideri locali din provincia Kandahar.

Ceremonia transferului de autoritate a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Republicii Islamice Afganistan, Statelor Unite ale Americii şi României şi a continuat cu ceremonialul dedicat împăturirii şi descoperirii Drapelelor de luptă. Ulterior, comandanţii celor două batalioane româneşti, locotenent-colonel Ionuţ-Raul Ilinca şi locotenent-colonel Dan Valer Orza, au dat raportul privind predarea-primirea autorităţii comandantului CTF „Red Warriors Eagles”, locotenent-colonel Troy Mills.

În cadru festiv, comandanţii companiilor din Batalionul de Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” au fost decoraţi de către generalul de brigadă Jeffrey D. Smiley şi de locotenent-colonelul Troy Mills cu Medalia NATO Non Article 5.

Comandantul TAAC–S, general de brigadă Jeffrey D. Smiley, a evidenţiat în cuvântul său parteneriatul americano-româno-afgan, acţiunile hotărâte, curajul, devotamentul şi camaraderia militarilor români. De asemenea, le-a urat bun venit militarilor din Bistriţa.

„Am ajuns la momentul în care <Vulturii Carpaţilor> predau o misiune foarte importantă. Ultimele şase luni au fost foarte solicitante şi pline de provocări, dar cu reuşite pe măsură. Sunt foarte mândru să văd cum am devenit mai buni cu fiecare zi petrecută în teatrul de operaţii din Afganistan. Nu au fost sarcini uşoare de îndeplinit, şi am trecut şi prin momente dificile, pe care nu le-am fi depăşit dacă eram singuri. Tocmai din acest motiv, suntem onoraţi pentru faptul că am lucrat sub o comandă excepţională şi în colaborare cu o incredibil de bine pregătită forţă aliată. Parteneriatul cu structurile militare şi guvernamentale afgane, din care fac parte oameni hotărâţi  şi dedicaţi, a fost încununat de succes.

Cuvintele nu sunt de ajuns pentru a-mi exprima recunoştinţa către voi, toţi cei care ne-aţi ajutat, susţinut şi luptat alături de noi. Gândurile mele se îndreaptă către toţi militarii batalionului, care au demonstrat o atitudine deosebită pe timpul acestei misiuni. V-am văzut muncind din greu pentru obţinerea unor performanţe remarcabile.

De asemenea, ştiu că susţinerea oferită de familiile voastre a fost esenţială pentru îndeplinirea cu succes a tuturor misiunilor încredinţate. Vă rog să le transmiteţi recunoştinţa şi gândurile mele cele mai bune. În final, aş dori să le urez bun venit <Şoimilor> şi le doresc să fie agili şi puternici precum denotă denumirea lor onorifică” - a arătat în discursul său comandantul Batalionului de Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Ionuţ-Raul Ilinca.

Pe de altă parte, comandantul Batalionului de Protecţia Forţei “Şoimii Carpaţilor”, locotenent-colonelul Dan-Valer Orza, a transmis: ”Este o zi importantă pentru mine şi batalionul meu. Suntem onoraţi să stăm astăzi în faţa voastră, în momentul în care ne începem misiunea aici, în Afganistan. Este un privilegiu pentru noi să fim unitatea aleasă să reprezinte Armata României, cât şi România în anul Centenarului Marii Unirii.

Doresc să-i felicit pe colegii şi prietenii noştri din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte <Vulturii Carpaţilor> pentru efortul depus şi contribuţia remarcabilă la misiunea Resolute Support şi promovarea imaginii României şi Armatei Române. De asemenea, sprijinul reciproc acordat pe timpul procesului de predare-primire a responsabilităţilor a demonstrat nivelul ridicat de profesionalism al celor două unităţi, precum respectul între militarii acestora. Întotdeauna îi  voi admira pe <Vulturii Carpaţilor> şi le spun: <Ascend to Victory!>.

Ne-am pregătit din greu şi suntem gata să îndeplinim misiunea cu profesionalism, curaj şi demnitate. Sunt încrezător că vom avea o cooperare foarte bună cu aliaţii noştri americani din Batalionul 1-12 <Red Warriors Eagles>. Mai mult decât atât, îmi doresc un parteneriat de succes cu autorităţile regionale şi locale afgane, precum şi cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane”.

Aceasta este a patra oară când batalionul are oportunitatea să-şi demonstreze valoarea în teatrul de operaţii din Afganistan. După fiecare dislocare (Angola, Kosovo, Irak şi Afganistan), militarii noştri au putut raporta: ”Misiune îndeplinită!”. Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să îndeplinim toate sarcinile primite la cele mai înalte standarde  de profesionalim posibile.

Militarii din Bistriţa vor continua misiunile în parteneriat cu militarii americani şi cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane, în efortul comun de creştere a securităţii populaţiei afgane, şi vor fi prezenţi oricând în aria de responsabilitate, indiferent de oră sau de capriciile vremii, pentru a preîntâmpina eventualele atacuri ale insurgenţilor. În încheierea ceremoniei, comandantul Batalionului de Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” a înmânat distincţii şi diplome unor militari din forţele aliate şi colaboratorilor afgani.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 170
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 164

Citeşte şi:

Publicat pe 28.06.2018
Printre calităţile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” regăsim dorinţa de perfecţionare şi nevoia de pregătire...
A trecut mai bine de o lună de când primii ”Şoimi”, primii militari din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şomii Carpaţilor” au ajuns în...
Tărie morală, devotament faţă de ţară şi, mai presus de orice, dorinţa de a-l ajuta pe cel de lângă tine. Toate acestea le întâlneşti în Afganistan...

Comentarii