"Şoimii Carpaţilor", alături de copiii afgani

"Şoimii Carpaţilor", alături de copiii afgani
Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 19.09.2018

Afganistan. O ţară măcinată de zeci de ani de război, de sărăcie şi corupţie, în care totul, de la tradiţii şi obiceiuri, la casele de pământ a rămas parcă încremenit în timp. În aceste condiţii, educaţia nu constituie unul din cele mai importante puncte de interes pentru societatea afgană. Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese considerabile, peste 40% din copii nu merg la şcoală, iar rata abandonului şcolar este una foarte ridicată.

 ”Susţinerea populaţiei civile reprezintă unul din pilonii principali ai activităţii CIMIC” - ne spune căpitanul Bogdan Stochiţă, ofiţerul specialist din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”.Astfel, prin proiecte iniţiate şi implementate de către structurile CIMIC (Civil-Military Cooperation/Cooperarea Civil-Militară) ale Armatei României, în colaborare cu cele ale Armatei SUA şi autorităţile guvernamentale afgane s-a urmărit scăderea acestor cifre şi îmbunătăţirea accesului la educaţie, în special în provinciile mai sărace ale Afganistanului. Renovarea şcolilor şi distribuirea de rechizite sunt printre cele mai des întâlnite proiecte.  O astfel de activitate a avut loc recent şi la şcoala Sayed Badshah, situată în apropierea Bazei Militare Aeriene Kandahar, unde învaţă 851 de elevi, fete şi băieţi deopotrivă.

O dată cu primele raze ale soarelui, plutonul 2 din cadrul Companiei 2 Protecţia Forţei ”Bulldog”, condusă de locotenentul Paul Hosu, s-a pus în mişcare. ”Acest tip de misiune reprezintă o provocare. Pe lângă sarcinile obişnuite, militarii din cadrul plutonului trebuie să asigure şi securitatea persoanelor pe care le însoţesc” - ne spune acesta.

Alături de militarii din cadrul plutonului au fost căpitanul Bogdan Stochiţă şi ofiţerul de relaţii publice din cadrul misiunii Resolute Support Kabul, doamna Jackie Burton. ”Este un proiect iniţiat de către partea română, preluat şi finanţat de către americani, iar apoi la nivelul guvernului afgan, s-a stabilit cine se ocupă de achiziţionarea materialelor, precum şi modul de distribuire către şcoli. În acest proiect, cu valoarea de aproximativ 35.000 de dolari, sunt incluse 13 şcoli, din zona apropiată a Kandaharului. Au fost distribuite 1.400 de caiete, 1.400 de creioane şi pixuri, 700 de ghiozdane” -  declară căpitanul Stochiţă.

Când au ajuns la şcoală, au fost întâmpinaţi de directorul acesteia şi de o mulţime de copii nerăbdători şi curioşi. Zâmbetul şi entuziasmul lor te fac să uiţi pentru moment de locul unde te afli, de pericolul care pândeşte la fiecare pas. ”Fetele sunt mai cuminţi şi mai disciplinate decât băieţii. Ei sunt mai energici. Mă bucur că am adus un strop de fericire acelor copii”-  spune, zâmbind, comandantul de pluton.

La finalul activităţii, militarii români au primit cel mai frumos dar posibil din partea copiilor afgani, un ”Bună ziua, România!”, spus în cor.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 193

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 314

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 292

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 504

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 469
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 483
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 292

Citeşte şi:

Publicat pe 15.07.2019
Militarii români din cadrul Echipei de Instruire, Consiliere și Asistență (TAAC-South) au ajuns la jumătatea misiunii în Kandahar, Afganistan. Au...
Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...

Comentarii