”Şoimii Carpaţilor”, mereu la datorie

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 20.09.2018

A trecut mai bine de o lună de când primii ”Şoimi”, primii militari din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şomii Carpaţilor” au ajuns în Afganistan.

Dacă în primele zile, fie în bază sau în aria de responsabilitate, lângă fiecare ”Şoim” era şi un ”Vultur al Carpaţilor”, acum militarii bistriţeni au preluat toate responsabilităţile, în timp ce vânătorii de munte din Câmpulung Muscel au plecat, rând pe rând, spre casă.

Experienţa participării la una sau mai multe misiuni în teatrele de operaţii şi nivelul de pregătire atins pe timpul procesului de instruire din ţară  au făcut ca militarii batalionului să se adapteze cu succes rigorilor zonei de operaţii, dând dovadă de devotament, ambiţie şi profesionalism.

”Militarii din grupa mea sunt militari cu experienţă, trei dintre ei au participat la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan în 2010 şi 2014, iar ceilalţi doi, care se află la prima experienţă de acest gen, sunt tot mai implicaţi şi mai dornici să aplice tot ce au învăţat în ţară şi în cele câteva săptămâni din teatru, pentru a îndeplini cu succes toate misiunile încredinţate” - mărturiseşte plutonierul-major Constantin Rotariu, comandant de grupă în cadrul Companiei 2 Protecţia Forţei ”Bulldog”.

Asigurarea pazei apropiate a Bazei Aeriene Militare Kandahar, gestionarea accesului de persoane şi autovehicule, precum şi protecţia echipelor de instruire şi consiliere ale Forţelor de Securitate Afgane sunt principalele sarcini încredinţate militarilor români.

Zi şi noapte, şapte zile pe săptămână, patrule aparţinând  Companiei 1 Protecţia Forţei ”Aquila” şi Companiei 2 Protecţia Forţei ”Bulldog”, cercetează fiecare metru, fiecare drum de pământ, cu scopul a a descuraja orice tentivă de atac a insurgenţilor.

„Descoperirea locurilor favorabile de atac cu foc indirect asupra bazei şi a posibilelor cacheuri (ascunzători) ale insurgenţilor, în care pot depozita muniţie şi armament, reprezintă unul din obiectivele principale ale patrulelor pe care le executăm” - ne spun locotenentul Alexandru Albu, comandant de pluton în cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”.

Zgomotul motoarelor MRAP-urilor (Mine-Resistant Ambush Protected), vehiculele cu care infanteriştii bistriţeni execută misiunile, a devenit un ritm constant aici, în bază. Unii pleacă, alţii vin din patrulă.  De la comandantul de pluton, la cel din urmă militar din cadrul grupei, toţi sunt conştienţi de responsabilitatea care apasă pe umerii lor. De modul în care execută misiunile  în afara bazei depinde nu doar viaţa lor, ci şi a celor care îşi desfăşoară activitatea în Baza Aerienă Militară Kandahar.

Într-o ţară în care fiecare piatră nelalocul ei, fiecare denivelare de teren, fiecare privire insistentă a unui simplu trecător te duc cu gândul la un potenţial pericol, nicio misiune nu e uşoară, iar atenţia şi concentrarea militarilor trebuie să fie la maxim. Dar ”Şoimii Carpaţilor” sunt pregătiţi să facă faţă tuturor provocărilor specifice teatrului de operaţii şi să îndeplinească cu succes toate misiunile încredinţate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 170
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 103
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 164

Citeşte şi:

Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...
Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...

Comentarii