PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Detaşamentul de Apărare Antiaeriană ”Black Bats”, rotaţia a IV-a, „GATA PENTRU MISIUNE!”

Publicat pe 21.09.2018
Bazat pe o selecţie riguroasă şi solicitantă, ce a avut loc în primăvara acestui an, Detaşamentul de Apărare Antiaeriană - rotaţia a IV-a a fost constituit pentru îndeplinirea şi asigurarea continuităţii angajamentului pe care România şi l-a asumat în urma Summit-ului NATO de la Varşovia, din 8-9 iulie 2016.
Acest acord a vizat crearea unui Grup de luptă în cadrul căruia, alături de militarii români, partenerii polonezi, americani, britanici şi croaţi contribuie cu forţe ce vor derula misiuni în comun pe teritoriul statului polonez.
Astfel, în data de 24 aprilie, în cazarma Batalionului 228 Apărare Antiaeriană ”Piatra Craiului” din Braşov, unitatea generatoare a forţei a început pregătirea personalului nominalizat să participe la misiune. Scopul procesului de instruire a vizat un obiectiv bine definit: atingerea nivelului operaţional necesar desfăşurării cu succes a misiunii, alături de partenerii străini, dislocaţi în Polonia.
Au urmat cinci luni de foc, atât la propriu cât şi la figurat, temperaturile oscilând între +10oC şi +30oC, vremea fiind, de asemenea, neprietenoasă în cele mai multe dintre cazuri. Pe tot parcursul pregătirii, militarii au executat trageri de luptă cu armamentul uşor de infanterie, cu tunul antiaerian calibru 2x35 mm ”Oerlikon”, exerciţii de antrenament în teren, şi au parcurs module de cunoaştere specifică a domeniilor C.B.R.N., E.O.D., protecţia Forţei, controlul spaţiului aerian, drept internaţional umanitar, apărare împotriva incendiilor, protecţia mediului, comunicaţii, precum şi privind domeniul medical.
Totodată, o parte din personalul detaşamentului a participat la un curs pe linie E.O.D. la Centrul de Instruire pentru Geniu, E.O.D şi Apărare C.B.R.N. ”Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea. Parcurgerea cursului de către militarii desemnaţi a avut un rol esenţial pentru creşterea standardelor asociate acestui domeniu de activitate.
Un alt factor important pentru desfăşurarea optimă a procesului de instruire l-a constituit experienţa dobândită în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herţegovina sau Polonia, de către unii militari din cadrul detaşamentului. Aceştia au dat dovadă de profesionalism şi mai ales de ajutor pentru cei ce urmează să participe la prima misiune într-un mediu internaţional.
La jumătatea lunii august a avut loc evaluarea statică a detaşamentului, realizată de către reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Întrunite şi Componentei Operaţionale Terestre. Militarii detaşamentului s-au ridicat la standardele stabilite la începutul pregătirii. În aceeaşi ordine de idei, documentele specifice fiecărui domeniu în parte au fost întocmite corespunzător, iar ofiţerii specialişti au fost capabili să răspundă la orice întrebare sau solicitare din partea echipei de evaluare.
În poligonul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană (C.N.I.Ap.AA) Capu Midia, Detaşamentul de Apărare Antiaeriană a fost evaluat în cadrul exerciţiului de repetare a misiunii. Acest exerciţiu a avut ca scop instruirea şi evaluarea militarilor detaşamentului în condiţii apropiate de realitatea câmpului operaţional din Polonia. Se poate afirma faptul că aceştia au atins toate obiectivele stabilite de către comisia de evaluare, reuşind să finalizeze cu succes pregătirea în vederea participării la misiune.
În perioada septembrie 2018 – martie 2019, Detaşamentul de Apărare Antiaeriană “Liliecii Negrii” va face parte din Grupul de luptă NATO condus de către SUA, cu scopul de a asigura prezenţa înaintată consolidată în NE Alianţei, pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni. Pentru realizarea misiunilor specifice, detaşamentul are în dotare tunuri antiaeriene calibru 2X35mm “Oerlikon”.
”Ca orice început, şi acesta a fost greu, însă militarii au dat dovadă de maturitate, profesionalism şi perseverenţă, în vederea îmbunătăţirii în permanenţă a nivelului de pregătire, astfel încât să putem executa toate sarcinile primite, în conformitate cu cerinţele mediului internaţional. Pe această cale, vreau să mulţumesc familiilor militarilor pentru înţelegerea şi suportul moral acordat în perioada de pregătire şi să îi asigur de tot sprijinul meu” - a declarat maior Iulian Stoica.
”Încă de când am păşit în cadrul acestei mari familii, şi anume sistemul militar, mi-am dorit să particip la o misiune externă. Probele au fost exigente, însă am reuşit să trec peste orice obstacol, iar astăzi mă aflu aici, participând la evaluarea finală a detaşamentului. Sunt bucuroasă pentru ceea ce am realizat până în prezent şi vreau să duc la bun sfârşit toate sarcinile încredinţate pe timpul misiunii” - a spus sergent-major Monica Netcu.
”Consider că sunt un militar bine pregătit şi îmi doresc să reprezint România în cel mai bun mod posibil. Pe parcursul pregătirii am reuşit să le împărtăşesc colegilor din experianţa acumulată în prima misune din cadrul Grupului de luptă din Polonia (martie-septembrie 2017). Vreau ca la finalul acestei rotaţii să revin în ţară sănătos şi cu noi cunoştinţe acumulate” - a adăugat fruntaş Valentin Ciobanu.
”Mă aflu la prima mea misiune externă. Pe parcursul perioadei de pregătire am avut parte de situaţii şi provocări noi, însă am reuşit să trec cu brio peste toate. Vreau să execut cu succes misunile încredinţate de către comandanţi şi să ne întoarcem sănătoşi la cei dragi de acasă” - a încheiat caporal Mircea Mocanu.
Comentarii