PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Despre militarii Companiei 3 Protecţia Forţei sau ”Îngerii Păzitori” din Afganistan
Publicat pe 03.10.2018
Asigurarea pazei apropiate a Bazei Aeriene Militare Kandahar, gestionarea accesului de persoane şi autovehicule, precum şi protecţia echipelor de instruire şi consiliere a Forţelor Naţionale de Securitate Afgane sunt principalele sarcini încredinţate militarilor din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”.
Ultima, dar nu cea din urmă misiune menţionată revine, de aproape două luni, ”Cobrelor”, sau cu alte cuvinte, militarilor aparţinând Companiei 3 Protecţia Forţei ”Cobras”. Aici, în Baza Aeriană Militară Kandahar, ei sunt cunoscuţi ca ”Îngerii Păzitori”. De ce, ne explică cel mai bine căpitanul Daniel Cucură: ”Militarii noştri asigură siguranţa şi protecţia advisorilor (consilierilor) care se ocupă cu instruirea militarilor din cadrul Forţelor de Securitate Afgane. Misiunea companiei pe care o comand este o misiune care necesită foarte multă atenţie şi o foarte bună pregătire a tuturor militarilor”.
Astfel că, fiecare membru al echipelor de consiliere TAAC-South (Train Advise Assist Command South) sau SFAAT (Security Force Advisory and Assistance Team), fie că este militar sau civil, român, american, sau altă naţionalitate, are alături un ”Înger Păzitor”, un militar din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”, care are misiunea de a-l proteja în permanenţă.
”Cea mai mare provocare a militarilor care execută misiuni de tip guardian angel este reprezentată de faptul că ei se intersectează zi de zi cu militarii afgani în bazele lor de antrenament, unde sunt nevoiţi să stea 7 – 8 ore, pentru a-i proteja pe cei din echipele de consiliere. Este nevoie de foarte multă atenţie şi concentrare pentru a îndeplini asemenea misiuni, în care rutina poate fi întreruptă în orice moment de atac asupra lor sau a celor pe care îi păzesc” - ne spune căpitanul Cucură.
Dar pentru a face faţă tuturor provocărilor şi situaţiilor ce pot apărea pe timpul executării misiunilor, militarii din cadrul Companiei 3 Protecţia Forţei ”Cobras” s-au instruit în ţară după un program adaptat specificului misiunilor de tip guardian angel şi continuă pregătirea şi aici, în teatrul de operaţii din Afganistan, prin executarea de trageri cu armamentul individual şi de pe tehnica de luptă, precum şi prin defăşurarea unor exerciţii de tip STX (rezolvarea unor situaţii tactice).
Iar pentru că nivelul de pregătire al ”Cobrelor” este unul foarte ridicat, aceştia au primit sarcina, ca în această perioadă, să îi antreneze pe militarii americani din cadrul Batalionului 1/ Regimentul 158 din Garda Naţională a Statelor Unite ale Americii pentru a fi ”Îngeri Păzitori”.
În cadrul acestei pregătiri, ca moment introductiv, locotenentul Boroş Csaba le-a prezentat militarilor americani conceptul ”guardian angel”, după care militarii români au desfăşurat un scurt exerciţiu demonstrativ privind modul de acţiune pe timpul escortării unui VIP (very important person – persoană foarte importantă), precum şi în cazul asigurării protecţiei şi siguranţei membrilor echipelor de consiliere.
Următoarea parte a exerciţiului a constat în formarea de echipe mixte, români şi americani, şi aplicarea în cadrul unor scenarii tactice, a tuturor procedurilor şi tacticilor specifice. În ultima parte a antrenamentului, militarii din Garda Naţională, sub îndrumarea militarilor români, şi-au construit propriile scenarii şi au aplicat tehnicile învăţate pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice pentru executarea misiunilor tip guardian angel.
”Militarii din Batalionul 1/Regimentul 158 din Garda Naţională s-au arătat foarte interesaţi şi receptivi la informaţii noi” - a declarat locotenentul Boros.
La final, segentul Havier Munez ne-a spus: ”Scopul acestui exerciţiu a fost să abordăm dintr-un alt punct de vedere executarea acestui tip de misiune, şi pentru a lua ce e mai bun de la modul nostru de acţiune şi cel al românilor şi de a folosi tot ce am învăţat în pregătirea noastră de acasă. Militarii români sunt profesionişti şi buni în ceea ce fac. Ne-au răspuns la toate întrebările şi ne-a fost foarte uşor să comunicăm cu ei ”.
Comentarii