Despre militarii Companiei 3 Protecţia Forţei sau ”Îngerii Păzitori” din Afganistan

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 03.10.2018

Asigurarea pazei apropiate a Bazei Aeriene Militare Kandahar, gestionarea accesului de persoane şi autovehicule, precum şi protecţia echipelor de instruire şi consiliere a Forţelor  Naţionale de Securitate Afgane sunt principalele sarcini încredinţate militarilor din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”.

Ultima, dar nu cea din urmă misiune menţionată revine, de aproape două luni, ”Cobrelor”, sau cu alte cuvinte, militarilor aparţinând Companiei 3 Protecţia Forţei ”Cobras”. Aici, în Baza Aeriană Militară Kandahar, ei sunt cunoscuţi ca ”Îngerii Păzitori”. De ce, ne explică cel mai bine căpitanul Daniel Cucură: ”Militarii noştri asigură siguranţa şi protecţia advisorilor (consilierilor) care se ocupă cu instruirea militarilor din cadrul Forţelor de Securitate Afgane. Misiunea companiei pe care o comand este o misiune care necesită foarte multă atenţie şi o foarte bună pregătire a tuturor militarilor”.

Astfel că, fiecare membru al echipelor de consiliere TAAC-South (Train Advise Assist Command South) sau SFAAT (Security Force Advisory and Assistance Team), fie că este militar sau civil, român, american, sau altă naţionalitate, are alături un ”Înger Păzitor”, un militar din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”, care are misiunea de a-l proteja în permanenţă.

”Cea mai mare provocare a militarilor care execută misiuni de tip guardian angel este reprezentată de faptul că ei se intersectează zi de zi cu militarii afgani în bazele lor de antrenament, unde sunt nevoiţi să stea 7 – 8 ore, pentru a-i proteja pe cei din echipele de consiliere. Este nevoie de foarte multă atenţie şi concentrare pentru a îndeplini asemenea misiuni, în care rutina poate fi întreruptă în orice moment de atac asupra lor sau a celor pe care îi păzesc” - ne spune căpitanul Cucură.

Dar pentru a face faţă tuturor provocărilor şi situaţiilor ce pot apărea pe timpul executării misiunilor, militarii din cadrul Companiei 3 Protecţia Forţei ”Cobras” s-au instruit în ţară după un program adaptat specificului misiunilor de tip guardian angel şi continuă pregătirea şi aici, în teatrul de operaţii din Afganistan, prin executarea de trageri cu armamentul individual şi de pe tehnica de luptă, precum şi prin defăşurarea unor exerciţii de tip STX  (rezolvarea unor situaţii tactice).

Iar pentru că nivelul de pregătire  al ”Cobrelor” este unul foarte ridicat, aceştia au primit sarcina, ca în această perioadă, să îi antreneze pe militarii americani din cadrul Batalionului 1/ Regimentul 158 din Garda Naţională a Statelor Unite ale Americii pentru a fi ”Îngeri Păzitori”.

În cadrul acestei pregătiri, ca moment introductiv, locotenentul Boroş Csaba le-a prezentat militarilor americani conceptul ”guardian angel”, după care militarii români au desfăşurat un scurt exerciţiu demonstrativ privind modul de acţiune pe timpul escortării unui VIP (very important person – persoană foarte importantă), precum şi în cazul asigurării protecţiei şi siguranţei membrilor echipelor de consiliere.

Următoarea parte a exerciţiului a constat în formarea de echipe mixte, români şi americani, şi aplicarea în cadrul unor scenarii tactice, a tuturor procedurilor şi tacticilor specifice. În ultima parte a antrenamentului, militarii din Garda Naţională, sub îndrumarea militarilor români, şi-au construit propriile scenarii şi au aplicat tehnicile învăţate pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice pentru executarea misiunilor tip guardian angel.

”Militarii din Batalionul 1/Regimentul 158 din Garda Naţională s-au arătat foarte interesaţi şi receptivi la informaţii noi” - a declarat locotenentul Boros.

La final, segentul Havier Munez ne-a spus: ”Scopul acestui exerciţiu a fost să abordăm dintr-un alt punct de vedere executarea acestui tip de misiune, şi pentru a lua ce e mai bun de la modul nostru de acţiune şi cel al românilor şi de a folosi tot ce am învăţat în pregătirea noastră de acasă. Militarii români sunt profesionişti şi buni în ceea ce fac. Ne-au răspuns la toate întrebările şi ne-a fost foarte uşor să comunicăm cu ei ”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 154

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 203

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 133

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 653

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 875
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 415

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 669

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 769

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,022

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 1,026

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 781

Citeşte şi:

Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...
A trecut mai bine de o lună de când primii ”Şoimi”, primii militari din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şomii Carpaţilor” au ajuns în...
Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...

Comentarii