”Şoimii Carpaţilor”, în mijlocul afganilor

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 10.10.2018

Soarele nu răsărise încă pe cerul Afganistanului când militarii plutonului 3, din cadrul Companiei 1 Protecţia Forţei ”Aquila”, conduşi de locotenentul Daniel Morar, au ieşit din Baza Militară Aeriană Kandahar, cu destinaţia Sharifi, un mic sat din aria de responsabilitate a batalionului. Obiectivul a fost angajarea malikului din localitate.

Malikul, în traducere liberă ”regele”, reprezintă în societatea afgană liderul local. Acesta este un arbitru în conflictele locale, colector de impozite, şef al consiliului local şi reprezentantul comunităţii în discuţiile cu militarii din cadrul Coaliţiei.

Sharifi se află la mai puţin de 10 kilometri distanţă de bază, iar militarii români au ajuns în scurt timp la marginea satului, unde au pus în aplicare tehnicile şi procedurile specifice pentru asigurarea perimetrului localităţii, pentru ca întâlnirea cu liderul să se desfăşoare în cele mai sigure condiţii.

Cunoaşterea tradiţiilor şi culturii afgane reprezintă un element-cheie în desfăşurarea cu succes a acestui tip de misiune. Lucruri sau gesturi care la un moment dat pot părea lipsite de importanţă, precum folosirea unor expresii uzuale în dialectul pashtu sau cunoaşterea modului corect în care strângi mâna unui localnic contribuie la câştigarea respectului şi, implict, a sprijinului populaţiei locale.

După instalarea tuturor măsurilor de siguranţă, a venit şi malikul, însoţit de mai mulţi copii. Acesta este foarte mândru de satul pe care îl conduce. Îşi aduce aminte că acum câţiva ani nu era nimic în acea zonă, iar acum este o mică localitate cu şcoală şi mai multe moschei.

Pe timpul discuţiilor, purtate prin intermediul interpretului, sunt aduse la cunoştinţa militarilor şi dificultăţile cu care se confruntă oamenii din zonă. ”Principalele probleme ale locuitorilor din Sharifi sunt lipsa apei potabile, lipsa unui medic şi dificultatea procurării de medicamente. De asemenea, puţinele rechizite pe care le au sunt insuficiente pentru elevii care merg la şcoala din sat” - ne spune locotenentul Morar.

În acest timp, Forţele de Securitate Afgane, împreună cu ofiţerul CIMIC din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”, căpitanul Bogdan Stochiţă, au distribuit geci, ghete şi rechizite copiilor din sat. Aceste materiale au fost donate de către oamenii din parohia preotului militar american Jeffry Cooper, locotenent-colonel în cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Aşadar, o mică parte din problemele expuse au primit răspuns şi rezolvare, spre încântarea copiilor, indiferent de vârsta lor.

După primirea asigurărilor din partea malikului că militarii români vor avea parte de sprijinul populaţiei locale, ”Şoimii” din plutonul 3 au pornit spre bază, cu satisfacţia în suflet că au reuşit să aducă un strop de bucurie şi un zâmbet pe buzele unor copii care cresc într-o ţară măcinată de război şi sărăcie.

Pe timpul acestui tip de misiuni nu se obţin doar informaţii despre posibilele activităţi ale insurgenţilor în zonă şi stabilirea unor relaţii formale, ci se cultivă prietenii şi legături ce dărâmă orice barieră culturală şi lingvistică, şi care îşi vor lăsa amprenta asupra sufletelor militarilor români şi după întoarcerea în ţară.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 106

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 197

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 328

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 295

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 508

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 475
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 490

Citeşte şi:

Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...
A trecut mai bine de o lună de când primii ”Şoimi”, primii militari din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şomii Carpaţilor” au ajuns în...
Publicat pe 13.02.2019
Au trecut șase luni de când militarii Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” participă la misiunea ”Resolute Support” în teatrul de...

Comentarii