”Şoimii Carpaţilor” - gardienii Bazei Militare Aeriene Kandahar

"Şoimii Carpaţilor" - gardienii Bazei Militare Aeriene Kandahar
Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 17.10.2018

De peste două luni de când militarii Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor” participă la Misiunea Resolute Support în teatrul de operaţii din Afganistan, acestora le-a fost încredinţată una din cele mai dificile şi importante sarcini, şi anume gestionarea accesului de persoane şi autovehicule în Baza Aeriană Militară Kandahar.

”Misiunea companiei noastre este de a securiza în permanenţă punctul de acces în Baza Militară Kandahar, cunoscut sub denumirea de ECP 5 (Entry Control Point 5), în scopul prevenirii accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în bază. Principalele vulnerabilităţi şi ameninţări cu care ne confruntăm sunt maşinile-capcană şi posibilele atacuri complexe. Prin acest punct facilităm accesul militarilor care îşi desfăşoară activitatea în bază la diferite materiale, de la combustibil, hrană, la  echipamente de construcţii” - ne explică locotenentul Florin Rus, comandantul Companiei 4 Protecţia Forţei ”Draco”.

Barierele de metal, zidurile de beton şi kilometrii întregi de sârmă ghimpată sunt elementele principale care alcătuiesc filtrul extrem de complex numit Entry Control Point 5. Cu o dimensiune impresionantă, de câteva sute de metri, poarta de acces în Baza Aeriană Militară Kandahar este formată din mai multe puncte.

 Primul şi cel mai important punct este main gate. ”Main gate înseamnă poarta principală, iar militarii care îşi desfăşoară activitatea în acest punct au misiunea de a asigura fluiditatea traficului în şi dinspre Baza KAF şi, totodată, asigurarea fluxului pentru patrulele militare care desfăşoară misiuni în aria de responsabilitate, în vederea asigurării siguranţei apropiate a bazei” - declară plutonierul-major Sebastian Mehedin, comandant de grupă şi în acelaşi timp comandantul main gate-ului.

Toate tehnicile şi procedurile sunt respectate cu stricteţe. Totul se desfăşoară după un algoritm clar determinat, iar cuvintele sunt uneori de prisos. Fiecare militar are locul şi rolul bine stabilite, iar după numeroasele luni de pregătire parcurse în ţară şi cele două luni petrecute în teatrul de operaţii, echipa este una foarte bine închegată, iar membrii ei se înţeleg din priviri. Folosirea expresiilor în dialectul pashtu şi în limba engleza reprezintă o normalitate pentru militarii care intră primii în contact cu cei care pătrund în bază.

Este nevoie de foarte multă atenţie, concentrare şi vigilenţă pentru îndeplinirea sarcinilor specifice în acest punct ECP 5, în care  pericolul pândeşte la fiecare pas, iar vesta antiglonţ, casca şi arma din dotare sunt în permanenţă asupra militarilor. ”Expunerea spre exterior este cea mai mare ameninţare pentru noi. Suntem primii care luăm contact cu persoanele afgane ” - ne spune plutonierul-major Mehedin.

Un alt punct important în cadrul Entry Control Point 5 îl reprezintă punctul de verificare şi acces în bază al personalului, locul unde fiecare persoană este scanată şi controlată pentru a nu introduce în bază materiale interzise. Orice obiect care ar putea fi folosit împotriva militarilor din bază este reţinut de către militarii români.

În îndeplinirea îndatoririlor la cel mai înalt nivel, militarii din cadrul Companiei 4 Protecţia Forţei ”Draco” sunt ajutaţi şi de scanere performante pentru autovehicule şi persoane, precum şi de câini antrenaţi în depistarea substanţelor interzise şi a explozibililor.

Militarii români sunt la datorie 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, pentru a asigura securitarea punctului de acces în Baza Aeriană Militară Kandahar, lucru pe care îl fac la cele mai înalte standarde.

”Pentru mine este prima misiune în Afganistan, dar am parte de o subunitate foarte bine închegată, acest lucru datorându-se pregătirii pe care am efectuat-o în ţară. Cei mai mulţi militari din cadrul plutonului mai au misiuni la activ, unii chiar două sau trei. Sunt foarte bine pregătiţi, chiar dacă această misiune este puţin diferită faţă de cele la care au mai participat ei. În urma pregătirii desfăşurate, în special în cadrul Centrului Naţional de Instruire Întrunită <Getica> din Cincu, aceştia s-au adaptat foarte bine la specificul de aici şi, drept urmare, îşi desfăşoară misiunea la maximum de potenţial” - mărturiseşte locotenentul Sorin Aron, comandantul Plutonului 1.

Cu marea responsabilitate care apasă pe umerii lor, aceea că siguranţa celor din bază depinde de ei, militarii Companiei 4 Protecţia Forţei ”Draco” îşi continuă misiunea în Afganistan. Mult succes în continuare!

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 94

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 197

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 326

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 294

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 506

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 472
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 487

Citeşte şi:

Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
”Datorită îndrumării fratelui meu şi dorinţei mele de a explora ceva ce puţină lume o face, cum ar fi executarea de trageri cu diferite categorii de...

Comentarii