Doi ”Şoimi” cu acelaşi nume - Felderean

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 14.11.2018

”Datorită îndrumării fratelui meu şi dorinţei mele de a explora ceva ce puţină lume o face, cum ar fi executarea de trageri cu diferite categorii de armament sau şansa de a conduce diferite categorii de tehnică, posibilitatea de a participa la exerciţii şi misiuni în afara teritoriului naţional, precum şi statutul social oferit de haina militară”. Aşa motivează locotenentul Antoniu Felderean alegerea sa de a  îmbrăţişa cariera militară.

După terminarea liceului a urmat, timp de un an, cursurile unei facultăţi civile, în timp ce fratele său geamăn fusese admis la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Radu a ales să fie student militar ”din dragoste pentru haina militară, conştientizând faptul că aceasta te maturizează, inspirând sentimentul de respect celor care te privesc”.

În anul 2011, Antoniu intra pentru prima dată pe porţile prestigioasei instituţii de învăţământ pentru a deveni, alături de fratele său, student militar. 2013 a fost anul în care Radu a primit primul grad de ofiţer, şi odată cu el, şi răspunderea conducerii unui pluton de tancuri de la o unitate militară din Turda. Soarta i-a despărţit pentru câţiva ani pe cei doi fraţi gemeni. La terminarea Academiei Forţelor Terestre, în anul 2014, Antoniu a ales repartiţia la o unitate din Murfatlar. Dar timpul i-a reunit la Turda, unde acum locotenentul Radu Felderean este comandant de companie, iar locotenentul Antoniu Felderean este şef compartiment în cadrul Biroului Personal.

Cum o misiune într-un teatru de operaţii aşa cum este cel din Afganistan reprezintă o provocare şi oportunitate în desăvârşirea profesională a oricărui militar, cei doi locotenenţi au ales să participe alături de Batalionul 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor” la Misiunea Resolute Support.

Radu este comandant pluton în cadrul Companiei 2 Protecţia Forţei ”Bulldogs”, iar misiunea plutonului pe care îl comandă este ”de a dezorganiza acţiunile insurgente în parteneriat cu forţele de securitate afgană”  - ne spune acesta.

Antoniu este, de asemenea, comandant de pluton, dar în cadrul Companiei 3 Protecţia Forţei ”Cobras”. Deoarece ”militarii din cadrul plutonului oferă siguranţă şi protecţie atât pe timpul deplasării, cât şi în obiectivul propriu-zis fiecărui membru al echipelor de consiliere TAAC-South (Train Advise Assist Command South) sau SFAAT (Security Force Advisory and Assistance Team) care se ocupă cu instruirea militarilor din cadrul forţelor de securitate afgane” - după cum ne explică chiar el, aici, în Baza Militară Aeriană Kandahar, ei sunt cunoscuţi ca ”Îngerii Păzitori”.

Fiecare misiune pe care cei doi o execută este una extrem de importantă. De modul în care execută misiunile în afara bazei depinde nu doar viaţa lor, ci şi a celor care îşi desfăşoară activitatea în Baza Aeriană Militară Kandahar. ”De fiecare dată când fratele meu iese în aria de responsabilitate sunt puţin îngrijorat deoarece cunosc riscurile la care se expune, dar sunt convins că datorită pregătirii de care a beneficiat în ţară şi profesionalismului de care dă dovadă îşi va îndeplini cu succes toate misiunile încredinţate” - ne mărturiseşte Radu.

Nici pentru părinţii celor doi fraţi nu a fost uşor să accepte că ambii lor copii pleacă în Afganistan. ”La început au fost îngrijoraţi, dar pe parcurs s-au obişnuit cu această idee şi sunt mândri de noi, aşa cum şi eu sunt mândru că pot să îmi servesc patria alături de fratele meu” - povesteşte locotenentul Antoniu Felderean.

Cei doi fraţi, cei doi locotenenţi, sunt doi ”Şoimi” cu adevărat la înălţime datorită profesionalismului şi standardelor celor mai ridicate la care execută toate misiunile şi sarcinile încredinţate. Suntem mândri de ei şi le dorim succes în frumoasa carieră militară.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 321

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 350

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 387

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 621

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 510

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 310

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 439

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 554

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 477

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 899

Citeşte şi:

Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...

Comentarii