Constantin, Gabriel şi Octavian ... ”Şoimii” din umbră ...

Locotenent Andreea BÎRZU
Publicat pe 05.12.2018

Stau mereu „în umbră”, cu ochii aţintiţi pe numeroase monitoare şi cu atenţia la maximum. Este vorba despre cei trei tineri ofiţeri din cadrul Batalionului 812 Potecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor” care îndeplinesc atribuţiile funcţiei de battle captain.

„Monitorizarea acţiunilor patrulelor pentru a fi în măsură să răspundem oportun eventualelor ameninţări din aria de operaţii, în scopul de a preveni şi limita atacurile asupra acestora şi asupra Bazei Militare Aeriene Kandahar este principala responsabilitate a unui battle captain” - ne spune locotenentul Octavian Neştiut.

Locotenentul Gabriel Vlad, unul dintre cei trei „căpitani de luptă” din cadrul batalionului, şi-a început cariera militară la 14 ani, atunci când era admis la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. „Atunci vedeam în cariera militară cea mai bună opţiune pentru viitorul meu. Acum, după 12 ani de la primul contact cu mediul cazon... împărtăşesc aceeaşi idee” - ne mărturiseşte tânărul locotenent. Este la prima misiune într-un teatru de operaţii. Ce l-a determinat să participe la misiunea Resolute Support este faptul că „pentru un militar, cu atât mai mult pentru un ofiţer, participarea la o misiune într-un teatru de operaţii precum cel din Afganistan reprezintă un alt mod de desăvârşire al carierei, altul decât urmarea cursurilor de carieră sau participarea la exerciţii naţionale şi internaţionale” - după cum ne spune chiar Gabriel.

Ultimul, dar nu cel din urmă battle captain, este căpitanul Constantin Dîrvariu. A ales să îmbrace uniforma militară datorită tatălui său, care a fost subofiţer în armată şi modelul după care Constantin s-a ghidat în viaţă. Este la a doua misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Prima dată a luat contact cu pământul afgan în anul 2011, în calitate de comandant pluton, alături de militarii din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”. „Dacă la prima misiune eram cel care  raporta din teren, am dorit ca în această misiune să fiu la celălalt capăt, unde se primeşte raportul transmis de către cei care execută misiuni în aria de operaţii, locul unde se centralizează toate informaţiile, pentru a le putea acorda acestora sprijinul necesar când situaţia o impune” - ne spune căpitanul Dîrvariu. Acel loc este JDOC (Joint Defense Operations Center). Un loc în care militarii români şi americani lucrează cot la cot pentru planificarea şi conducerea tuturor misiunilor pe care cei din cadrul companiilor le execută în aria de responsabilitate a batalionului. Indiferent dacă vorbesc limba română, engleză sau bulgară, indiferent dacă se află la prima sau la a cincea misiune într-un teatru de operaţii, acest fapt nu îi împiedică pe militarii care îşi desfăşoară activitatea în JDOC să lucreze cu profesionalism şi desăvârşire. Pentru Constantin, posibilitatea de a lucra în acest mediu multinaţional „este o experienţă de neuitat, în care deşi vorbim limbi diferite, suntem ca o familie. Cooperarea care se realizează în această familie ne ajută să asigurăm tot sprijinul necesar pentru patrulele care execută misiuni în afara bazei”.

Locotenentul Octavian Neştiut a îmbrăcat prima dată uniforma militară în urmă cu opt ani, în calitate de student al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. A ales acest drum în viaţă deoarece a considerat că i se potriveşte cel mai bine, armata fiind locul unde a apreciat că va avea parte de experienţe pe care nu le-ar fi putut avea în alte domenii. Cu primul grad de ofiţer a primit şi răspunderea conducerii unui pluton de vânători de munte la o unitate militară din Curtea de Argeş. După trei ani petrecuţi alături de vânătorii de munte, s-a mutat la Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa”, unde este şi acum ofiţer de stat major. La opt ani de când a luat decizia de a urma o carieră militară, îl găsim în unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe glob, şi anume teatrul de operaţii din Afganistan, unde are parte de experienţe unice.

„Pentru un tânăr ofiţer, misiunea are un renume. Este locul unde te desăvârşeşti, unde îţi lărgeşti orizonturile şi înveţi noi moduri de a profesa, în special datorită faptului că lucrăm foarte mult cu partenerii din cadrul NATO” - ne spune Octavian, motivând decizia de a participa la această misiune. El consideră că ”putem să preluăm multe lucruri de la militarii americani, cu care lucrăm zi de zi. Sunt un model de urmat în multe privinţe. Cooperarea cu ei e foarte facilă, sunt experimentaţi şi buni profesionişti, şi nu în ultimul rând, sunt deschişi la discuţii şi la modalităţi noi de a aborda şi rezolva diferite situaţii cu care ne confruntăm”.

Atât militarii din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor”, precum şi militarii străini cu care aceştia lucrează zi de zi au ceva de învăţat de la aceşti tineri ofiţeri, din modul lor profesionist de a-şi îndeplini sarcinile primite, din dorinţa lor de a deveni mai buni, de a se desăvârşi atât ca militari, cât şi ca oameni.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 533

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 722
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 350

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 579

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 679

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 861

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 941

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 685

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 459

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 585

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 746

Citeşte şi:

Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...
Publicat pe 20.02.2019
Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812...

Comentarii