PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Joi, 10 ianuarie, la Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” au luat startul ultimei etape de pregătire înaintea dislocării în teatrul de operații Afganistan.
Activitățile de instruire pe care infanteriștii gălățeni le vor executa în cadrul Centrului de Instruire Întrunită “Getica” și în aria poligonului Cincu vor valida că sunt în măsură să execute cea de-a patra misiune într-un teatru de operații.
Pe parcursul acestei ultime perioade de pregătire, militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” vor beneficia de sprijinul nemijlocit al specialiștilor Centrului Național de Instruire Întrunită “Getica”, precum și de experiența militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”, întorși recent din teatrul de operații Afganistan, care vor avea rolul de observatori-controlori instructori.
“Exercițiul de Repetare a Misiunii (MRE) ce începe astăzi este unul de amploare și ne va arăta nivelul real al instruirii pe care am desfășurat-o până acum. Va fi un examen greu, dur, la care adăugăm și provocările vremii. Nu va fi deloc ușor, dar avem convingerea că fiecare militar din detașament, începând cu mine și continuând cu ultimul din formație va da totul pentru reușita acestui exercițiu. Implicarea fiecărui militar în pregătirea pe funcția pe care este încadrat îmi va conferi prilejul de a raporta la finalul exercițiului că Batalionul 300 Protecția Forței <Sfântul Andrei> este gata pentru îndeplinirea misiunii din teatrul de operații Afganistan” – a fost mesajul comandantului Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, locotenent-colonel Ilie Melinte.
Comandantul Centrului Național de Instruire Întrunită “Getica”, colonel Cătălin Ticulescu, i-a asigurat pe militarii gălățeni de tot sprijinul: “Asigur toți participanții că vom face totul și vom pune la dispoziție toate capabilitățile Centrului, pentru ca exercițiul să fie un succes real pentru definitivarea pregătirii batalionului. Faceți parte dintr-o brigadă de renume, care a fost prima structură operaționalizată din Armata României cu rezultate remarcabile în activitatea desfășurată. Așa cum cunosc eu Batalionul 300 Infanterie Mecanizată <Sfântul Andrei>, care are o bogată tradiție de luptă și o recunoaștere a rezultatelor sale în plan național, la sfârșitul acestui exercițiu sunt convins că veți fi în măsură să executați misiunea din teatrul de operații Afganistan la un nivel foarte înalt!”.
Prezent la ceremonie, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, general de brigadă Iulian Daniliuc, și-a exprimat încrederea în capacitatea militarilor de a-și îndeplini cu succes misiunile încredințate: “Pentru definitivarea pregătirii voastre, beneficiați aici de tot sprijinul specialiștilor Centrului, cei mai buni instructori și cele mai bune instrumente, la care se adaugăși experiența militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte <Dragoslavele>, ce tocmai s-au întors din Afganistan. Vremea este și ea de partea noastră, îmbunătățindu-se de câteva zile. Am certitudinea că exercițiul de repetare a misiunii se va încheia cu succes și vă veți îndeplini misiunea încredințată. Declar deschis exercițiul de repetare a misiunii!”.
După încheierea ceremoniei, militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” au trecut la executarea activităților de instruire planificate.
***
Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" este o unitate de elită a Armatei României și a executat până în prezent următoarele misiuni externe: „Enduring Freedom VI” (2005), „ISAF III” (2008) și "ISAF IV" (2011-2012), toate în Afganistan.
Pentru profesionalismul dovedit pe timpul participării la numeroase exerciții și misiuni internaționale, Drapelul de luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” este decorat cu următoarele distincții și medalii: „Emblema de Onoare” a Forțelor Terestre, „Emblema de Onoare” a Statului Major al Apărării, Ordinul „Virtutea Militară în grad de Cavaler”, cu însemne de război și Ordinul „Virtutea Militară în grad de Ofițer”, cu însemne de război.
Comentarii