PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Autoevaluarea activității Statului Major al Forțelor Terestre
Publicat pe 22.01.2019
Luni, 21 ianuarie, a avut loc autoevaluarea activității Statului Major al Forțelor Terestre.
General-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre: „Anul 2018 a fost unul plin de realizări pentru Forţele Terestre Române, în principalele noastre domenii de responsabilitate. În an centenar, doar dacă ne referim la cele două certificări ale structurilor NATO din ţara noastră - Comandamentele Multinaţionale ale Diviziei Sud-Est, respectiv Comandamentul Brigăzii Sud-Est, sunt împliniri de care suntem tare mândri”. A fost declaraţia de start a şedinţei de autoevaluare a activităţii pentru anul 2018 a celei mai numeroase categorii de forţe a Armatei României, care s-a desfășurat la sediul Statului Major al Forţelor Terestre.
Rapoartele generalului-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu şi ale membrilor din echipa sa de comandă, date pe parcursul întâlnirii de bilanţ, au fost transmise ministrului apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, secretarului de stat Andrei Ignat şi şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, prezenţi la activitate. În sinteză şi integrând numărul considerabil de paliere militare analizate, mesajul autoevaluării Forţelor Terestre Române pentru anul 2018 a fost următorul: rămânând în paradigma de conducere a forţelor în acord real cu resursele alocate, indicatorii principalelor direcţii de acţiune – instruirea militarilor, derularea programelor majore de înzestrare, achiziţia de echipamente şi reabilitarea unor obiective de infrastructură, executarea misiunilor planificate în afara teritoriului naţional, îndeplinirea angajamentelor NATO, ONU, UE şi OSCE, certificarea realizării capacităţilor operaţionale ale comandamentelor multinaţionale ale Diviziei Sud-Est, respectiv Brigăzii Sud-Est, structuri sub comandă operaţională NATO şi, nu în ultimul rând, participarea cu trupe şi mijloace tehnice la manifestările organizate de reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale cu prilejul marcării Centenarului Marii Uniri – au arătat, fără echivoc, îndeplinirea misiunilor încredinţate, pe timp de pace, de către întreg personalul militar şi civil din unităţile şi marile unităţi ce compun structura terestră a oştirii române.
Pe linia de efort a instruirii forţelor, dincolo de activităţile curente, de bază în acest domeniu, de pregătire profesională (inclusiv pe componenta învăţământului şi educaţiei militare) a tuturor comandamentelor şi trupelor, în anul 2018, s-au planificat, organizat şi desfăşurat un număr de 12 exerciţii majore (în poligoanele din ţară, în principal, dar şi din străinătate), la care au participat aproximativ 8.000 de militari (din care 1.600 colegi din state membre ale NATO şi partenere).
Ca rezultat al unei alocări superioare de fonduri financiare în anul 2018, s-a demarat reînnoirea parcurilor cu tehnică ale unităţilor Forţelor Terestre, în care au intrat diferite tipuri de autovehicule (autocamioane, autoturisme de teren – varianta civilă –, autobuze, autocisterne transport carburanţi, autospeciale PSI, ambulanţe, autoutilitare transport marfă) şi utilaje de geniu (autogredere, buldozere, excavatoare pe roţi, autobasculante, multifuncţionale, motostivuitoare, autoîncărcătoare etc.). De asemenea, domeniile comunicaţiilor şi informaticii, ale apărării CBRN (chimică, bacteriologică, radiologică şi nucleară), dar şi ale altor arme şi specialităţi militare au realizat achiziţii semnificative de echipamente şi bunuri. Resursele alocate pentru mentenanţă, mai mari decât în anul 2017, au fost utilizate la întreaga capacitate, coeficientul de stare tehnică fiind superior, în anul 2018. De menţionat sunt finalizarea unor proiecte de investiţii şi asigurarea resurselor pentru proiecte multianuale de infrastructură şi, mai ales, derularea a două programe de înzestrare HIMARS (sisteme lansatoare multiple de rachete cu bătaie lungă) şi PIRANHA V (transportoare blindate pentru trupe 8X8).
Potrivit normativelor Parlamentului României, ale CSAT şi ale eşaloanelor militare superioare, în domeniul misiunilor în afara teritoriului statului român, Forţele Terestre Române au rămas şi anul trecut, ca rezultat al caracteristicilor mediilor operaţionale externe în care se acţionează, principalul contributor al Armatei României, din punct de vedere al personalului participant (1.339 de militari) şi tehnicii militare dislocate în exteriorul ţării. În martie 2018, la finele exerciţiului „Dacian Lancer-18” din Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” - Cincu, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, componentă a structurii de forţe a NATO dislocată în România, a fost evaluat de reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Terestre Aliate ca fiind în măsură, la nivelul de responsabilitate, să asigure comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip articol 5 (Apărare Colectivă), pe flancul de sud-est al Alianţei.
În luna noiembrie, în facilităţile de instrucţie ale aceluiaşi poligon din zona Cincu, la finele exerciţiului „Scorpions Fury-18”, la care au luat parte aproximativ 1.800 de militari români şi din state membre ale NATO, se evalua capacitatea operaţională a unei noi structuri de forţe a NATO dispusă în România, Comandamentul Multinaţional al Brigăzii de Sud-Est. Şi de această dată, efortul de aproape doi ani de planificare şi organizare al militarilor craioveni şi din ţări partenere ale NATO a fost încununat cu succes, prin confirmarea de către locţiitorul comandantului Comandamentului Forţelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, a atingerii capacităţii finale a brigăzii multinaţionale, astfel încât, la nevoie, pe nivelul de responsabilitate, şi această mare unitate să fie în măsură să asigure comanda şi controlul unei operaţii NATO, în baza activării articolului 5 al Tratatului Organizaţiei Nord-Atlantice, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei din flancul de sud-est al Alianţei.
O altă linie principală de efort a constituit-o, în anul 2018 - an al marcării Centenarului Marii Uniri -, reprezentarea Armatei Române, prin forţe şi mijloace ale Forţelor Terestre, la manifestările organizate în acest sens de autorităţile publice naţionale şi locale în toate garnizoanele de dislocare la pace ale unităţilor şi marilor unităţi ce compun această categorie de forţe, dar şi în alte localităţi ale ţării. În întregime, personalul militar şi civil din Forţele Terestre şi-a adus aportul, în limita responsabilităţilor funcţionale, la marcarea celei mai importante date din calendarul naţional. Implicarea Forţelor Terestre pe această linie a atins un maxim de sarcină în preajma zilei de 1 Decembrie 2018, în garnizoanele Bucureşti şi Alba Iulia, dar şi în alte garnizoane, fie în cadrul manifestării principale de 1 Decembrie, fie cu ocazia altor activităţi de marcare a Centenarului Marii Uniri.
La finalul întâlnirii de autoevaluare a SMFT, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, a transmis următoarele: „Doresc să mulţumesc personalului din Forţele Terestre Române pentru modul în care şi-a desfăşurat activitatea pe parcursul anului 2018. Rezultatele muncii acestuia au făcut ca şeful Statului Major al Forţelor Terestre să raporteze că această categorie de forţe şi-a îndeplinit întru totul misiunile”.
Ministrul apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, a afirmat celor prezenţi la analiza activităţii Statului Major al Forţelor Terestre pe anul 2018: „Prioritatea mea va fi, în continuare, resursa umană. Voi identifica cele mai bune măsuri pentru a-i recompensa pe militarii români. Aceştia constituie şi acum unul dintre vectorii de comunicare cei mai buni ai statului român … Anul 2018 a fost, pentru Armata României, unul plin de provocări, în care obiectivele principale au fost circumscrise continuării consolidării capacităţii de apărare a ţării, atât prin măsurile luate în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. Este de datoria noastră să avem un sistem militar performant, capabil să se adapteze la contextul regional de securitate şi, considerăm că, prin alocarea a două procente din PIB pentru apărare, în 2017 şi 2018, suntem pe drumul cel bun. Pot să vă spun, cu certitudine, că acest trend va fi continuat şi în 2019”.
Comentarii