Șase luni în Afganistan

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 13.02.2019

Au trecut șase luni de când militarii Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” participă la misiunea ”Resolute Support” în teatrul de operații din Afganistan. În această perioadă, infanteriștilor bistrițeni le-au fost încredințate sarcini importante.

Fiecare companie a avut de îndeplinit misiuni specifice. În timp ce militarii aparținând Companiei 1 Protecția Forței ”Aquila”și Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs” au fost prezenți în permanență în aria de responsabilitate cu scopul de a descuraja orice tentativă de atac a insurgenților asupra militarilor Coaliției și asupra bazei, ”Îngerii Păzitori” din Compania 3 Protecția Forței ”Cobras” au asigurat protecția advisorilor(consilierilor), care s-au ocupat cu instruirea militarilor din cadrul forțelor de securitate afgane. Companiei 4 Protecția Forței ”Draco” i-a revenit misiunea de a securiza în permanență punctul de acces în Baza Militară Kandahar, cunoscut sub denumirea de ECP5 (Entry Control Point 5), în scopul prevenirii accesului persoanelor și autovehiculelor neautorizate în bază.

Pentru ca totul să se desfășoare conform planificării și la cele mai înalte standarde posibile, au grijă de acest lucru patru ofițeri tineri ai batalionului, și anume comandanții de companie. Niciunul nu se află pentru prima dată pe tărâm afgan. Chiar dacă sunt tineri, au experiența uneia sau mai multor misiuni în teatrul de operații din Afganistan, dar niciunul nu a mai fost în calitate de comandant companie.

Compania 1 Protecția Forței ”Aquila” a fost și este condusă pe timpul participării la misiunea ”Resolute Support” de către locotenentul Grigore Motofelea. Deși este tânăr, poate fi considerat un veteran al teatrului de operații. ”Sunt la a treia misiune în Afganistan și pot spune că fiecare misiune este diferită, frumoasă și grea. Cea mai solicitantăși cu grad ridicat de responsabilitate este misiunea curentă, mai ales că este cu Batalionul 812 Infanterie <Bistrița>, structură la care mi-am desfășurat activitatea întreaga carieră până în acest moment. Oricum, fiecare misiune aici sau acasă este o nouă provocare, o nouă etapă a devenirii noastre, care, odată încheiată, a mai adăugat pe umerii noștri experiențăși cunoaștere,și ne-a făcut mai buni profesional”.

Pentru îndeplinirea misiunilor cu succes, un punct esențial îl reprezintă legătura creată între comandanți și subordonați. Aceasta se realizează prin ”respect reciproc, multă muncă, încredere și comunicare, sedimentându-se în situațiile-limităși momentele grele din etapele evoluției noastre ca militari” - ne explică Grigore.

Timp de șase luni, Batalionul 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” și Batalionul  2-14 ”Golden Dragons” din Armata SUA au constituit Combined Task Force ”Dragon Hawks”; astfel, militarii români au îndeplinitmisiuni cot la cot cu militarii americani în aria de responsabilitate. ”Cooperarea cu partenerii americani și sprijinul oferit de către aceștia în desfășurarea misiunilor au condus la atingerea unor obiective importante pentru CTF <Dragon Hawks>”- ne spune comandantul de companie.

Relaționarea cu populația locală și construirea unei relații de încredere cu forțele de securitate afgane au constituit un obiectiv important al comandanților de companie. ”Am fost consilier pentru șeful Poliției și pentru șeful NDS de nivel districtual din aria de responsabilitate a companiei, și am descoperit în aceștia parteneri demni de încredere, profesioniști, care au contribuit prin sprijinul lor la buna desfășurare a misiunilor noastre” – afirmă în continuare locotenentul Motofelea.

Pe căpitanul Marius Cuțuhan, comandantul Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs”, îl cunoaștem deja prin prisma rezultatelor sportive de excepție obținute ca elev și student militar, iar pe urmă ca ofițer. 

Marius a ales să îmbrace haina militară din dorința de a face ceva pentru țară, fiind fascinat, de altfel ca toți tinerii, de ținuta kaki. În anul 2003 a fost declarat admis la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Patru ani mai târziu, intra pe porțile Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

La finalizarea studiilor a ales să își înceapă cariera de ofițer alături de ”Șoimii Carpaților”: ”Auzisem de Batalionul 812 Infanterie <Bistrița> ca fiind o unitate de elită a Armatei României. Reputația acestei structuri m-a determinat să mă documentez și, în final, să optez pentru încadrarea unei funcții în cadrul acestui batalion”.

Este la a doua misiune în teatrul de operații. În 2014 călca pentru prima dată pe tărâm afgan, tot în Baza Militară Aeriană Kandahar. Diferența este că atunci era tânăr locotenent, comandant de pluton. Datorită rezultatelor obținute atât în țară cât și pe timpul misiunii, Marius a fost înaintat la gradul de căpitan, înainte de termen.

Nu aș putea spune că una a fost mai dificilă decât cealaltă. Fiecare a avut specificul ei, provocări diferite și situații inedite, care au trebuit gestionate” - mărturisește căpitanul Cuțuhan, când face comparație între cele două misiuni.”Ca și comandant de pluton, petreci foarte mult timp în aria de operații executând misiuni, pe când în calitate de comandant de companie, petreci mai mult timp cu planificarea acestora, cu dezvoltarea relațiilor cu liderii ANDSF (Forțelor Naționale de Securitate Afgane) și gestionarea/integrarea unor achiziții importante, cu scopul de a crea cele mai optime condiții pentru executarea misiunilor de către plutoane”.

În cadrul companiei a avut doar ofițeri tineri, aflați la baza carierei militare. Din cei patru comandanți de plutoane, doar unul a mai avut experiența teatrului de operații. ”Totuși, lipsa experienței a fost compensată cu implicarea, receptivitatea și dorința de a acumula cât mai mult pe timpul pregătirii, iar pe timpul misiunii au demonstrat profesionalism și adaptabilitate, reacționând foarte bine la situațiile cu care s-au confruntat” – continuă Marius. Toate aceste calități ale micilor lideri, expuse de către comandantul de companie, au făcut ca misiunile și sarcinile Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs” să fie îndeplinite la cele mai înalte standarde posibile.

Căpitanul Daniel Cucură este comandantul Companiei 3 Protecția Forței ”Cobras”, iar când își aduce aminte de începutul carierei de militar ne mărturisește: Am ales cariera militară deoarece m-au fascinat întotdeauna provocările, iar la 20 de ani a fost o provocare să fac parte din Armata României. În același timp, am fost atras încă din clasele primare de uniforma militară, deși, pe vremea aceea, credeam că Armata înseamnă doar defilări și ceremoniale, așa cum vedeam eu la televior. În timp, am descoperit că Armata înseamnă mult mai mult decât își poate imagina cineva din exterior și mult mai mult decât o profesie; înseamnă disciplină, profesionalism, curaj, experiență deosebită de viață, loialitate, dragoste de țară și multe altele”.

Daniel este cel mai bun exemplu care demonstrează că dacă îți dorești ceva cu adevărat, cu multă muncă și perseverență îți vei atinge obiectivele. Și-a început cariera în urmă cu aproape 16 ani, la Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, ca soldat gradat profesionist. Ambiția și dorința de a reuși l-au determinat să acceadă în corpul subofițerilor, lucru ce s-a întâmplat în anul 2004.

În 2007 participa la prima misiune în teatrul de operații din Afganistan, ca ajutor comandant de grupă. Au trecut 12 ani de atunci, perioadă în care Daniel a avansat în cariera militară, reușind să acceadă în corpul ofițerilor. În prezent se află la a treia misiune în Afganistan ca și ofițer, în 2011 și 2014 în calitate de comandant de pluton, iar acum este comandant de companie.

Este o diferență de responsabilitate, de a avea mult mai mulți oameni în subordine și mult mai multe misiuni pe care trebuie să le coordonezi dar,în același timp, șansa de a evolua la un alt nivel și de a demonstra abilitățile de lider. Ca și comandant de companie, principalul meu obiectiv este, pe lângă executarea cu profesionalism a misiunilor de zi cu zi, întoarcerea acasă cu toţi militarii din subordine, iar pentru acest lucru mi-am antrenat cu responsabilitate subordonații, în poligoanele din țară, pregătindu-i pentru tot ce aveau să întâlnească pe teren, inclusiv situaţii-limită. Consider că formăm o adevărată echipă, ce își face treaba cu profesionalism, pasiune și dăruire și, din acest punct de vedere, sunt mândru de subordonații mei, de faptul că sunt comandantul Companiei 3 Protecția Forței <Cobras>” - declară căpitanul Cucură când ne explică diferența întrea conduce un pluton și a conduce o companie, în Afganistan.

Ultimul dar nu cel din urmă comandant de companie este locotenentul Florin Rus, cel mai tânăr dintre cei patru. Tânăr, dar nu lipsit de experiență, deoarece și el este la cea de-a doua misiune în Afganistan. Compania 4 Protecția Forței ”Draco”, pe care a condus-o timp de șase luni cu dăruire și profesionalism, a avut dificila și importanta sarcină de a gestiona accesul de persoane și autovehicule în Baza Aeriană Militară Kandahar.

A ales cariera militară de mic, de la 14 ani, când a fost admis la Colegiul Militar Național ”Mihai Viteazul”. Decizia acelui copil, sprijinită de părinți, l-a făcut să devină omul și ofițerul de azi.

Prima misiune a venit în anul 2016, alături de militarii Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”, unde a îndeplinit funcția de comandant pluton.

Experiența primei misiuni l-a ajutat în sprijinirea comandanților de plutoane: ”De multe chestiuni de care s-au lovit ei, și noi, la rândul nostru, ne-am lovit. I-am perceput foarte ușorși le-am înțeles greutățile și, de cele mai multe ori, am încercat să îi ajutăm exact cum am fi vrut noi să fim ajutați când am fost ca ei” - explică Florin.

La final de misiune se gândește la evoluția sa în carieră, la accederea în statul major al batalionului, la acumularea de noi cunoștințe și la desăvârșirea sa ca militar.

Cei patru comandanți de companie din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” reprezintă un model de urmat pentru mai tinerii lor colegi, datorită modului lor profesionist de a-și îndeplini sarcinile primite, dorinței de a deveni mai buni și de a se perfecționa atât ca militari, cât și ca oameni.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 326

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 354

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 389

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 623

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 510

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 311

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 439

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 556

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 477

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 904

Citeşte şi:

”Datorită îndrumării fratelui meu şi dorinţei mele de a explora ceva ce puţină lume o face, cum ar fi executarea de trageri cu diferite categorii de...
Publicat pe 27.08.2018
Sâmbătă, 25 august, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de autoritate între Batalionul de...

Comentarii