Transfer de autoritate în Kandahar

Căpitan Andreea BÎRZU
Publicat pe 20.02.2019

Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților” și Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”.

Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, și a locțiitorului pentru Resurse a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu. La ceremonie au participat: locțiitorul comandantului TAAC-S (Train Advise Assist Command-South), colonel Paul Larson, Reprezentantul Militar Național, colonel Damian Zbranca, și comandantul Combined Task Force “Dragon Hawks”, locotenent-colonel Keith Benedict.

Au fost prezenți, de asemenea, militari români din cadrul celor două batalioane, militari americani aparținând TAAC-S și Batalionului 2-14 ”Golden Dragons” din Armata SUA, precum și reprezentanți ai Forțelor Naționale de Securitate Afgane și lideri locali din provincia Kandahar.

Ceremonia predării-primirii misiunii a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Republicii Islamice Afganistan, Statelor Unite ale Americii și României,și a continuat cu ceremonialul dedicat împăturirii și descoperirii Drapelelor de luptă ale celor două batalioane. Ulterior, comandanţii celor două batalioane românești, locotenent-colonel Dan-Valer Orza și locotenent-colonel Ilie Melinte, au dat raportul privind predarea-primirea autorităţii comandantului CTF ”Dragon Hawks”, locotenent-colonel Keith Benedict.

Locțiitorul comandantul TAAC-S, colonel Paul Larson, a evidențiat în cuvântul său parteneriatul americano-româno-afgan, importanța misiunilor desfășurate de către militarii români în Baza Militară Aeriană Kandahar, precum și profesionalismul și dedicarea acestora în îndeplinirea sarcinilor.

„<Șoimii Carpaților> sunt pregătiți să raporteze <Misiune îndeplinită!>și să predea responsabilitatea misiunii Batalionului 300 Protecția Forței <Sfântul Andrei>” - a arătat, în discursul său, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților”, locotenent-colonel Dan-Valer Orza. De asemenea, acesta a mulțumit partenerilor americani din cadrul Batalionului  2-14 ”Golden Dragons”și TACC-S, pentru sprijinul necondiționat acordat,în cele aproape șapte luni în care militarii bistrițeni au participat la Misiunea Resolute Support. „Dragi frați de arme, a fost o onoare și un privilegiu să fim parteneri cu militari profesioniști și dedicați” - a transmis locotenent-colonelul Orza, folosind dialectul pashtu, militarilor și polițiștilor afgani, cu care, militarii români au dezvoltat un parteneriat de succes pe durata acestei misiuni.

La rândul său, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, locotenentul-colonel Ilie Melinte, a afirmat: „Suntem încrezători la început de misiune. Sunt convins că vom desfășura misiunile ordonate cu rezultate bune, având la bază o solidă pregătire în țarăși prin dezvoltarea cooperării în cadrul Combine Resolve <Dragon Saints>și cu parteneriiafgani din aria de responsabilitate”.    

Pentru contribuția adusă la îndeplinirea misiunilor Combined Task Force ”Dragon Hawks”și pentru realizări meritorii obținute pe timpul participării la Misiunea Ressolute Support din Afganistan, locotenent-colonelul Dan-ValerOrza, comandantul Batalionului 812  Protecția Forței „Șoimii Carpaților”,și subofițerul de comandă al aceluiași batalion, plutonierul-adjutant principal Daniel Donat, au fost decorați de către locotenent-colonelul Keith Benedict cu Medalia Ordinului ”Saint Maurice”*.

Militarii din Galați vor continua misiunile în parteneriat cu militarii americani și cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane, în efortul comun de creștere a securităţii în aria de responsabilitate, fiind prezenți oricând la datorie, indiferent de oră sau de capriciile vremii, pentru a preîntâmpina eventualele atacuri ale insurgenţilor.

În încheierea ceremoniei, comandantul Batalionului Protecția Forței „Șoimii Carpaților a înmânat distincții și diplome unor militari din forțele aliate și colaboratorilor afgani.

...........................................................................................................................................................................................................

 

* Ordinul ”Saint Maurice” a fost înființat în anul 1996 și este acordat de către Asociația Națională a Infanteriei din Statele Unite ale Americii (National Infantry Association). Nominalizații trebuie să fi avut o contribuție semnificativă în sprijinul Infanteriei și trebuie să reprezinte cele mai înalte standarde de integritate, caracter moral, competențe profesionale și dedicație.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 121

Citeşte şi:

Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...
Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
Duminică, 7 aprilie, în campul Elementului Național de Sprijin din Baza Militară Kandahar, militarii români au sărbătorit Ziua Alianței Nord-...

Comentarii