Misiune de angajare a liderilor locali în aria de responsabilitate

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 11.03.2019

Kandahar - Afganistan. Locul în care militarii români sprijină Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane și sunt alături de populația locală din Afganistan.

Încă o zi de misiune pentru militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, dislocați de mai bine de o lună în Baza Militară Kandahar. Împreună cu partenerii americani, se pregătesc să execute o nouă misiune de angajare a liderilor locali, în aria de responsabilitate. Ne alăturăm și noi Plutonului 3 Diamond, comandat de sublocotenentul Gabriel Pășcănuț. Destinația vizată - satul Mowmand, localizat în partea de sud-est a provinciei Kandahar.

Executăm pregătirea dinaintea misiunii, aflăm ultimele informații despre riscurile din aria de securitate, verificăm armamentul, mijloacele de comunicații, tehnica și pornim la drum.  Prima oprire, cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane. Suntem întâmpinați cu zâmbete și multă voie bună. După ce polițiștii ne poftesc înăuntru, începem să discutăm despre problemele localnicilor, despre obiceiurile și tradițiile culturii afgane. Fiind sprijinite de forțele de Coaliție, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pot gestiona mai bine amenințările cauzate de activitățile insurgenților. Astfel, o bună colaborare a tuturor forțelor reprezintă cheia asigurării securității locale.

În doar câteva minute, afganii ne aduc ceai cald. Acest obicei tradițional afgan ne arată că suntem bine primiți. Cunoașterea culturii locale se dovedește a fi deosebit de importantă, ajutând militarii să interacționeze mult mai ușor cu populația locală. Acest aspect este unul dintre elementele obligatorii, pe care infanteriștii gălățeni și l-au însușit înainte de dislocarea în teatrul de operații Afganistan. Am băut ceai și am discutat despre diferite probleme. Ospitalitatea lor este uimitoare. La plecare, ne cer să facem o fotografie pe care să o aibă amintire.

Ajunși la marginea satului, o mulțime de copii se apropie de noi și ne fac cu mâna. Știu că vor primi dulciuri, pixuri sau caiete din partea militarilor români. ”Am mai venit în acest sat, iar oamenii ne cunosc. Nu poți să fii indiferent la zâmbetele copiilor care se bucură atât de mult de venirea noastră” - ne precizează sergentul Ionuț Țurcanu.

Prin misiunile pe care le desfășurăm încercăm, în permanență, să aflăm informații despre activitatea insurgentă din aria de responsabilitate, dar și care sunt principalele nevoi și probleme cu care aceștia se confruntă. Încercăm să menținem o legătură strânsă cu Forțele Afgane de Securitate, fie ele militare sau de poliție, și să ne sprijinim reciproc. Prezența noastră în arie îi ajută să își îndeplinească misiunea proprie, aceea de a patrula și împiedica activitatea insurgenților, iar astfel ne atingem obiectivele - ne explică sublocotenentul Gabriel Pășcănuț.

Mowmand este unul dintre cele mai mari sate din districtul Damand; are o moschee, două școli, dar niciun spital. Pentru tratamente medicale, populația locală trebuie să se deplaseze la distanțe de până la 15 km. Marea majoritate a localnicilor se ocupă cu creșterea animalelor și cu agricultura. Informațiile primite din aria de responsabilitate sprijină misiunile militarilor Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. În acest fel se conturează o imagine exactă asupra amenințărilor prezente în arie, care contribuie la analiza situației de securitate.

În timp ce o parte din efectivul plutonului discută cu localnicii, ceilalți militari se dispun circular, formând cordonul exterior, necesar protecției celor care angajează populația locală. Chiar dacă relația dintre localnici și militarii Plutonului 3 Diamond este cordială, infanteriștii gălățeni sunt alerți la orice indicator ce poate demasca un potențial pericol. Este foarte important să ne dispunem în așa fel încât toate flancurile dispozitivului să fie asigurate. Trebuie să fim vigilenți și atenți în permanență, pentru a asigura siguranța îndepărtată a plutonului” - ne mărturisește fruntașul Cătălin Viorel Gurău. Acesta se află la prima misiune într-un teatru de operații și are grijă, împreună cu caporalul clasa a III-a Adrian Petrovan și cu alți colegi, ca toți membrii echipajului care interacționează direct cu populația locală să fie în siguranță.

Pentru militarii gălățeni, dislocați de mai bine de o lună în Afganistan, se încheie  o zi de misiune în care și-au îndeplinit din nou obiectivele.

Colaborarea cu militarii din armata Statelor Unite este foarte strânsă, executându-se în permanență misiuni în comun. Privind militarii Forțelor Naționale de Securitate Afgane, aceștia ne primesc mereu bine, știu că suntem aici pentru a-i ajuta ca pe viitor să își poată desfășura singuri misiunile. Consider că obiectivele propuse la începutul misiunii în arie au fost îndeplinite! Militarii Plutonului 3 Diamond au aplicat corect tehnicile și procedurile de lucru și sunt foarte mulțumit de ei” - ne împărtășește locotenentul Vasile Pop.

Am relatat aici un episod din viața militarilor Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, unul dintre multe altele. Militarii Forțelor Terestre Române dislocați în Afganistan continuă să execute zi și noapte misiunile ordonate, acționând în parteneriat cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pentru interzicerea libertății de mișcare a insurgenților și pentru asigurarea protecției Forței în Baza Militară Kandahar.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 321

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 350

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 387

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 621

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 510

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 310

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 439

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 554

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 477

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 899

Citeşte şi:

Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...
Publicat pe 20.06.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români se apropie cu pași repezi de finalul misiunii. Au trecut cinci luni de când aceștia își fac simțită...
Publicat pe 20.02.2019
Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812...
Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...

Comentarii