Salvatorii de vieți, pe câmpul de luptă (CLS - Combat Life Saver)

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 19.03.2019

Baza Militară Kandahar. Locul unde militarii Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" își îndeplinesc cu profesionalism misiunile încredințate și au grijă ca, în permanență, relația lor cu populația locală să fie cât mai strânsă.

Salvatorii, personalul cu atribuții medicale din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", desfășoară în prezent o gamă largă de misiuni, în cadrul subunității proprii, împreună cu celelalte forțe ale Coaliției. Fie că asigură securizarea principalului punct de acces în baza militară, protecția echipelor TAAC (echipe de instruire a Forțelor de Securitate și Apărare Afgane) sau execută diferite tipuri de misiuni în aria de responsabilitate pentru interzicerea amplasării dispozitivelor explozive improvizate, aceștia sunt și cei care veghează la sănătatea colegilor.

Pentru ei, îndatoririle nu au limite. Sanitarii și CLS-iștii (Combat Life Saver) trebuie să acorde o atenție sporită și să fie oricând în măsură să acorde îngrijirile medicale corespunzătoare pentru ca orice militar care se confruntă cu o problemă medicală să ajungă în siguranță la cea mai apropiată formațiune medicală.  Ei sunt militarii din cadrul plutoanelor care, pe lângă funcția de pistolar, mai îndeplinesc și unele sarcini pe linie medicală, lucrând în echipă cu sanitarii și fiind responsabili împreună cu aceștia de acordarea ajutorului medical, în caz de nevoie.

Ei sunt aceia pentru care executarea misiunii nu necesită doar profesionalism, responsabilitate sau curaj, ci și dăruire. Pentru personalul medical, aceste valori reprezintă pârghii ce le ghidează acțiunile și le valorifică munca. Nu mică este mulțumirea când poți interveni și salva viața colegului tău.

Caporalul clasa a III-a Viorel Iacomi este unul dintre cei care s-a mai confruntat până acum cu diferite incidente, în misiunile anterioare, unele de gravitate majoră, în care, din păcate, pentru colegii săi nu a mai putut face nimic. Este sanitarul care se îngrijește de sănătatea militarilor  Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" de peste 15 ani, executând în prezent a patra misiune în teatrul de operații Afganistan.

“Pentru mine, ceea ce fac este mai mult decât un loc de muncă, simt că sunt făcut pentru această meserie, iar faptul că îmi pot ajuta oamenii aici, în Afganistan, îmi oferă un sentiment de împlinire profesională și liniște sufletească de care am nevoie.Nu este ușor să fii sanitar, trebuie să acționezi foarte rapid, întodeauna să fii cu un pas în fața celorlalți și să știi exact ce ai de făcut” - ne mărturisește acesta.

Așadar, colaborarea și sprijinul reciproc dintre sanitari și ceilalți militari ai plutonului sunt esențiale și deosebit de valoroase în situațiile în care viața poate fi pusă în pericol. Întâi de toate, într-o misiune desfășurată în afara bazei, unde pericolul de incidente este sporit, sanitarul și CLS-iștii trebuie să lucreze în echipă. În funcție de locul în care se află poziționați în cadrul echipajelor, aceștia își vor împărți responsabilitățile și se vor deplasa strategic spre cea mai apropiată victimă, câștigând timp și putând acționa cât mai rapid pentru stabilizarea rănitului.

“De modul de acțiune al sanitarului depinde viața colegilor într-o situație de pericol real” - ne povestește caporalul clasa a III-a Florentin Cristea. Acesta este la a doua misiune în Afganistan și știe care sunt provocările funcției pe care o îndeplinește. Sanitarul își desfășoară misiunea împreună cu echipele "Guardian Angel" (echipe formate din doi militari, cu misiunea de a însoți și asigura protecția instructorilor Forțelor de Securitate și Apărare Afgane) și trebuie să fie oricând pregătit pentru a interveni în caz de nevoie. “Incidentele de tip Green on Blue (Forțele de Securitate și Apărare Afgane execută foc împotriva forțelor de Coaliție) sunt principala amenințare la adresa mea și a colegilor pe timpul desfășurării misiunilor de tip Guardian Angel în arie. Trebuie să fim întotdeauna antrenați și să ne luăm toate măsurile de siguranță pentru a face față unui potențial pericol” - ne povestește caporalul clasa a III-a Cristea.

Pentru a fi permanent instruiți, atât sanitarii Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", cât și CLS-iștii urmează în comun cu partenerii americani un program periodic de pregătire în facilitățile Spitalului ROL 3 din Baza Militară Kandahar.

“Rolul stagiilor de pregătire efectuate în comun cu partenerii noștri este de a ne reîmprospăta cunoștințele privind tehnicile de prim-ajutor și, în același timp, de a crea automatisme în efectuarea manevrelor medicale” - ne povestește sanitarul-șef, sergent Andreea Harabagiu.

Medicul batalionului, căpitanul Gelu Coca, ne explică: “Desfășurarea corectă și cu regularitate a operațiunilor medicale și a tehnicilor de prim-ajutor reprezintă un lucru foarte important și ajută sanitarii și CLS-iștii să își perfecționeze deprinderile și, de ce nu, să își îmbunătățească modul de acțiune în situații reale”.

Pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate, salvatorii de vieți pe câmpul de luptă sunt cei care, prin acțiunea lor, pot face diferența între viață și moarte, luptând pentru menținerea stării de sănătate a camarazilor.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 135

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 267

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 353

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 308

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 521

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 430

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 684

Citeşte şi:

Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...
Publicat pe 20.06.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români se apropie cu pași repezi de finalul misiunii. Au trecut cinci luni de când aceștia își fac simțită...
Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...
Publicat pe 20.02.2019
Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812...

Comentarii