Exerciţiul „Platinum Eagle-19.1”, la final

Faza operațională a modulului de pregătire în context multinaţional „Platinum Eagle-19.1”, derulată la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre din zona localității Babadag, județul Tulcea, s-a terminat odată cu executarea, în data de 20 martie, a unor trageri de luptă nivel companie de infanterie, de către militarii români și străini care au constituit subunitățile participante la această fază de instruire în comun. „Platinum Eagle-19.1”, parte a inițiativei regionale anuale „Black Sea Rotational Force-19”, a debutat în data de 13 martie, odată cu dislocarea forțelor în facilitățile de instruire din Babadag și derularea ceremoniei de deschidere.

Elementul românesc al exercițiului a fost constituit din militari aparținând Batalionului 341 Infanterie (Brigada 9 Mecanizată), Regimentului 307 Infanterie Marină și Bazei 95 Aeriană; așadar, reprezentanți ai categoriilor de forțe terestre, navale și aeriene, conferind caracterul întrunit al antrenamentului pentru luptă. Comanda și controlul au aparținut Brigăzii 9 Mecanizate, structură care a planificat instrucția la nivel companie și pluton, și a condus secvențele tactice ale instruirii, cu și fără trageri de luptă. Elementul multinațional a fost alcătuit din aproximativ 200 de infanteriști bulgari, georgieni, moldoveni, ucraineni și pușcași marini americani. Obiectivul general al modulului de pregătire multinațională „Platinum Eagle-19.1” a fost, pe de o parte, creșterea eficienței focului și manevrei trupelor și, pe de alta, creșterea interoperabilității reprezentanților militari din statele membre ale NATO și din țările partenere. Conducătorul exercițiului a fost comandantul Batalionului 341 Infanterie, locotenent-colonel Ciprian Balica.

În zilele de 19 și 20 martie, perioada cea mai dinamică a exercițiului „Platinum Eagle-19.1”, militarii din poligonul Babadag s-au constituit în companii multinaționale de infanterie, care au participat la ducerea unor acțiuni utilizând ca formă de luptă ofensiva din mișcare. Una dintre companii a fost constituită din plutoane aparținând Georgiei, României, Statelor Unite și Ucrainei, sub comanda unui ofițer român, cealaltă fiind alcătuită din plutoane aparținând Bulgariei, Moldovei, României și Statelor Unite, fiind comandată de un ofițer american. Structurile luptătoare au fost sprijinite de subunități de mitraliere și aruncătoare cal.82 mm (românești) și 60 mm (americane). De asemenea, trupele de la sol au beneficiat de suportul aerian al unor formațiuni de avioane de vânătoare MIG-21 LANCER și elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT.

Cel puțin două caracteristici ale perioadei exercițiului au condus nu doar la ajustarea profesională a tehnicilor de luptă către un demers de acțiune de luptă similar comun, ci, mai ales, la crearea unei coeziuni reale între militarii aparținând diferitelor armate: camaraderia construită în orele de antrenament în poligon și traiul în condițiile puțin generoase ale unei tabere militare, ca cea din poligonul Babadag.

..............................................................................................................................................................................

„Black Sea Rotational Force” (BSRF) este o inițiativă regională permanentă, condusă de US Marine Corps Forces Europe and Africa (MARFOREUR/AF), la care participă țări membre NATO și partenere din zona Mării Negre, Balcani și din regiunea Caucazului. BSRF este construit pe module de pregătire multiple de-a lungul unui an, în diferite țări, și are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate ale forțelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contrainsurgență.

Anul 2019, pentru modulul de pregătire „Platinum Eagle”, reprezintă al nouălea an de organizare a acestuia în poligoanele din România, la care au participat diferite structuri militare naționale. De fiecare dată, s-a urmărit instruirea în teren a militarilor, întărirea nivelului relațional al subunităților provenite din țări din arealul BSRF, într-un mediu întrunit de forțe și mijloace, înțelegerea reciprocă a tehnicilor și procedurilor națiunilor participante și, implicit, creșterea nivelului de interoperabilitate între națiunile aliate și partenere.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 164
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 126
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Publicat pe 13.03.2019
În data de 13 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a...
Publicat pe 29.08.2018
În data de 28 august, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a...

Comentarii