Militarii români, la datorie

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 25.03.2019

Militarii români sunt la datorie și își servesc țara executând misiuni în parteneriat cu colegii americani și cu Forțele Naționale de Securitate Afgane.

Baza Militară Kandahar. După o lună plină de ploi torențiale și furtuni de nisip care îți taie respirația, vremea a dat semne de îmbunătățire. Chiar dacă pământul este încă ud iar praful a împânzit atmosfera, militarii forțelor de Coaliție continuă să execute zilnic misiuni de tip C-IDF (counter IDF) în aria de responsabilitate, pentru a descuraja amplasarea dispozitivelor explozive improvizate sau posibilele atacuri ale insurgenților.

Militarii Plutonului 1"Panther" din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", împreună cu geniștii americani din Compania"Legends" a Batalionului 2-14 "Golden Dragons" tocmai s-au întors dintr-o misiune desfășurată în aria de responsabilitate. Aceștia au avut ca obiective cercetarea terenului și eliminarea posibilelor dispozitive explozive improvizate, amplasate de către insurgenți, în vederea oferirii libertății de mișcare forțelor Coaliției și populației locale.

Au plecat la drum nu înainte de a trece și pe la cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane, unde li s-a alăturat un echipaj al forțelor de securitate afgane. În arie, prezența acestora alături de militarii forțelor Coaliției este deosebit de importantă și contribuie la îndeplinirea obiectivelor misiunii încredințate.

„Forțele de securitate și apărare afgane dau dovadă de implicare pe timpul misiunilor pe care le executăm împreună, colaborăm destul de bine, ne sprijinim reciproc și astfel reușim să contribuim la menținerea unui climat de securitate stabil în aria de responsabilitate” - ne povestește plutonierul Viorel Radu.

Parcurgând traseul stabilit, patrula mixtă a ocupat un dispozitiv de tip VAA (Vehicle Assembly Area) în apropiere de Kalantai Kalay, un sat plin de localnici, care la prima vedere nu par prea prietenoși. Înainte de aceasta, geniștii americani au scanat terenul în vederea identificării posibilelor amenințări, folosind mașinile de luptă care dispun de sistemul "Blood Hound". În timp ce au curățat rapid zona, infanteriștii români au avut grijă ca siguranța acestor echipaje să nu fie periclitată, iar geniștii să își poată îndeplini obiectivele.

Ajunși în apropierea populației locale și a copiilor, militarii români au relaționat și au schimbat opinii, ca de fiecare dată, cu cei prezenți. Colaborarea dintre forțele Coaliției și forțele naționale de securitate și apărare afgane este una foarte importantă. La fel de importantă este și relația cu populația locală. Discutând cu liderii locali despre problemele lor, oferindu-le încredere și sprijin, îi poți face să se simtă în siguranţă, iar asta îi va convinge și pe ceilalți membri ai comunității că au mai mult de câştigat urmând calea dialogului, decât cea a luptei. De aceea, militarii români acordă o foarte mare importanță modului în care relaționează cu membrii comunității afgane, le respectă cultura și tradițiile, și mai mult decât atât, sunt alături de ei atunci când au ocazia.

Misiunea pe care am executat-o în colaborare cu partenerii americani și Poliția Națională Afgană s-a desfășurat în cele mai bune condiții. Se observă o bună colaborare între militarii români și cei americani, având în vedere faptul că desfășurăm destul de des misiuni în comun. Militarii din plutonul pe care îl comand s-au acomodat foarte repede cu aria de operații și execută misiuni la cele mai înalte standarde. Sunt mulțumit de oamenii din subordine, am un pluton pe care mă pot baza și cu care pot să îmi duc la capăt cele șase luni de misiune” - ne precizează sublocotenent Sebastian Tudose. În arie, militarii forțelor Coaliției și-au îndeplinit obiectivele și se întorc cu toții, în bază.

În fiecare moment al zilei, că e dimineață sau seară, în campul românesc din Baza Militară Kandahar sosesc sau pleacă, fără oprire, numeroase patrule. Au sosit și infanteriștii Plutonului 1 "Panther", comandați de către sublocotenentul Sebastian Tudose. Le urăm un „Bine ați venit!”, le strângem mâna și îi rugăm să facem o poză de grup, pe care să o aibă ca amintire.

Militarii din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" au executat până cum zeci de misiuni în aria de responsabilitate și sunt doar la a doua lună de misiune. De fiecare dată au pus mai presus decât ei misiunea pe care o au de îndeplinit și nu au uitat nicio clipă de jurământul pe care l-au făcut față de țară. Mai au multe misiuni de executat până vor pleca acasă; este rândul lor și o vor face așa cum știu ei mai bine, cu dăruire și profesionalism.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 142

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 197

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 331

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 303

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 510

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 484
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 495

Citeşte şi:

Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...
Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...
Publicat pe 20.06.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români se apropie cu pași repezi de finalul misiunii. Au trecut cinci luni de când aceștia își fac simțită...

Comentarii