Detașamentul de Apărare Antiaeriană ”Liliecii Negri” – rotația a IV-a: ”MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!”

Irina CIMPOER
Publicat pe 08.04.2019

Detașamentul de Apărare Antiaeriană ”Liliecii Negri” a fost constituit pentru îndeplinirea și asigurarea continuității angajamentului pe care România și l-a asumat în urma Summit-ului NATO de la Varșovia, din 8 - 9 iulie 2016. Acest acord a vizat crearea unui Grup de luptă NATO, în cadrul căruia, militarii români, alături de partenerii americani, britanici și croați, vor contribui cu forțe și vor derula misiuni în comun pe teritoriul polonez.

În acest sens, în perioada octombrie 2018 – martie 2019, Detașamentul de Apărare Antiaeriană ”Liliecii Negri” a făcut parte din cadrul Grupului de luptă NATO, sub comanda Statelor Unite ale Americii și în subordinea Brigăzii 15 Mecanizate poloneze.  Zona de dislocare a trupelor a fost Baza de Instruire din Bemowo Piskie, Polonia.

În luna aprilie a anului trecut, în cazarma Batalionului 228 Apărare Antiaeriană ”Piatra Craiului” din Brașov, unitate generatoare a Forței, aproximativ 120 de militari începeau pregătirea pentru misiune. Debutul celor șase luni în baza de instruire din Bemowo Piskie a fost dificil, deoarece militarii se aflau într-o țară străină, într-un mediu internațional diferit față de cel cu care erau obișnuiți acasă. Datorită profesionalismului și devotamentului de care au dat dovadă pe întreaga perioadă, militarii români au reușit să treacă cu succes peste toate obstacolele întâlnite și să își îndeplinească sarcinile încredințate.

Instruirea a reprezentat principala activitate a detașamentului, aceasta desfășurându-se zilnic, indiferent de condițiile meteorologice, atât individual cât și în cooperare cu partenerii, conform standardelor stabilite de către Grupul de luptă. Principalele aspecte ale procesului de instruire a militarilor au constat în: trageri de luptă cu armamentul ușor de infanterie, aruncătorul de grenade AG-7 și tunul antiaerian calibru 35 mm ”Oerlikon”, cunoașterea și familiarizarea membrilor Grupului de luptă cu categoriile de tehnică aflate în înzestrarea fiecărui contingent și schimbul de experiență privind executarea unor ședințe de tragere cu armamentul aliaților.

Pe parcursul misiunii, militarii detașamentului au participat la mai multe cursuri și competiții, dintre care amintim: cursul ”Spartan Training”, pentru dezvoltarea deprinderilor privind utilizarea armamentului din dotare în diferite condiții; cursul ”Harpoon Training”, pentru învățarea de tehnici și tactici de mânuire a cuțitului în lupta corp la corp; cursuri de supraviețuire în condiții nefavorabile și competiția ”Spur Ride” - competiție care implică parcurgerea unor teste extrem de solicitante din punct de vedere fizic și mental.

O altă activitate importantă la care a participat detașamentul este exercițiul de alertare ”Bull Run-8”, desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta a avut ca scop testarea capacității de reacție rapidă în caz de criză și verificarea nivelului interoperabilității, element esențial al Grupului de luptă.

Chiar dacă în prag de sărbători au fost departe de familii și de cei dragi, militarii români, alături de partenerii multinaționali, s-au mobilizat în organizarea unei campanii de strângere de jucării pentru copiii din spitalele poloneze. Bucuria și zâmbetul celor mici au fost cea mai mare mulțumire a militarilor.

La final de misiune, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană ”Liliecii Negri” au apreciat faptul că au avut oportunitatea de a lucra alături de partenerii Alianței. Au învățat unii de la ceilalți, atât din punct de vedere profesional, cât și cultural, demonstrând astfel că NATO este o alianță puternică și unită.

Ceremonia de repatriere a militarilor detașamentului a avut loc pe 5 aprilie, la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului” din Brașov, în prezența comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, general de brigadă Cristian Teglaș, a șefului de stat major al Diviziei 2 Infanterie “Getica”, colonel Ovidiu Conduruță, a reprezentantului Comandamentului Forțelor Întrunite, locotenent-colonel Vasile Florean, a reprezentantului Componentei Operaționale Terestre, locotenent-colonel Bogdan Dumitrescu, a prefectului municipiului Brașov, domnul Marian Rasaliu, a comandanților  unităților din garnizoana Brașov și a familiilor militarilor.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 188
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris...
Publicat pe 24.06.2019
În perioada 10-25 iunie, Batalionul 1 Rachete Antiaeriene OSA-AKM din cadrul regimentului execută, în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare...
La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, aproximativ 600 de militari participă, în perioada 9-21 februarie, la...

Comentarii