Ziua NATO, în Baza Militară Kandahar

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 08.04.2019

Duminică, 7 aprilie, în campul Elementului Național de Sprijin din Baza Militară Kandahar, militarii români au sărbătorit Ziua Alianței Nord-Atlantice, împreună cu aliații.

Au fost prezenți la ceremonia organizată cu această ocazie militari români ai tuturor structurilor militare dislocate în provincia Kandahar, aparținând Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", Elementului Național de Sprijin, Detașamentului de Poliție militară,  Echipei de consilieri TAAC-South (Train, Advise, Assist Command South) și Echipei de consilieri mentenanță forțe aeriene.

Totodată, această activitate s-a bucurat și de prezența comandantului CTF (Combine Task Forces) "Dragons Saints", locotenent-colonel Benedict Keith.

În cadrul ceremoniei, după înălțarea pe catarg a drapelelor României, NATO și Statelor Unite ale Americii, comandorul Viorel Bold, șeful Echipei de legătură a Comandamentului Forțelor Întrunite în Kandahar, a prezentat semnificația zilei și a urat mult succes militarilor români aflați în misiune, atât în teatrele de operații, cât și în țară, acolo unde execută misiunile încredințate.

"Astăzi sărbătorim Ziua Alianței Nord-Atlantice, o zi cu dublă semnificație pentru noi, românii. Se împlinesc 70 de ani de când Alianța Nord-Atlantică a luat ființă, la 4 aprilie 1949, prin semnarea Tratatului de la Washington și, de asemenea, sărbătorim 15 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică. Putem afirma că din momentul în care România a aderat la NATO, noi, militarii români, am fost unii dintre principalii contributori cu forțe în teatrele de operații, iar Afganistanul a reprezentat pentru armata României cea mai mare piatră de încercare, la momentele de vârf având și 2.000 de militari dislocați în afara granițelor țării. În momentul de față contribuim, alături de ceilalți parteneri, la stabilizarea situației din această țară și sperăm, în continuare, să ne îndeplinim misiunea cu succes".

Pe locotenent-colonel Ilie Melinte, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", Ziua Alianței Nord-Atlantice îl găsește în același loc ca și în urmă cu 15 ani, când România avea să devină țară membră NATO. La 28 martie 2004, acesta se afla tot în Baza Militară Kandahar, executând misiuni în calitate de comandant pluton. Astăzi, aflându-se în fruntea a peste 400 de militari, transmite în mesajul său un gând bun tuturor militarilor Alianței aflați la datorie: "Transmit militarilor pe care îi conduc, cât și celorlalți militari parteneri aflați în misiune în Afganistan multă sănătate, putere, inteligență și dăruire, pentru a ne îndeplini cu succes misiunea și a demonstra că suntem o prezență constantă, care aduce plusvaloare acestei organizații. De asemenea, militarilor aflați în alte teatre de operații, în cazărmile sau în poligoanele de instrucție de acasă, le doresc multă putere de muncă, să își desfășoare misiunile cu  profesionalism, pentru a fi întotdeauna la înălțime și a reprezenta cu cinste România".

În cuvântul său, comandantul Elementului Național de Sprijin, locotenent-colonel inginer Dragoș Pantelimonescu, a amintit de militarii români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate și care "prin profesionalismul și jerfa lor, au contribuit la consolidarea poziției României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la ridicarea prestigiului armatei României".

La 15 ani de la aderarea la NATO, fie că execută misiuni în Afganistan ori în alte colțuri ale lumii, militarii români sunt apreciați pentru eforturile și profesionalismul de care dau dovadă și se bucură de aprecierea partenerilor din cadrul Alianței.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 165
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 126
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...
Publicat pe 20.02.2019
Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812...

Comentarii