147 de ani de tradiţii militare onorate în comun cu partenerii de Coaliţie din Afganistan

147 de ani de tradiţii militare onorate în comun cu partenerii de Coaliţie din Afganistan
Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 10.06.2019

În Kandahar, Afganistan, militarii gălățeni au sărbătorit miercuri, 5 iunie, Ziua Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” și 147 de ani de la înființarea Regimentului 11 Dorobanți "Siret", constituit la data de 5 iunie 1872, în orașul Galați.

Ceremonia militară desfășurată cu această ocazie s-a realizat în comun cu partenerii de Coaliție și s-a bucurat de prezența comandantului TAAC-South, general de brigadă Miles Brown (acesta fiind și comandantul bazei), a comandantului Combined Task Force "Dragon Saints", locotenent-colonel Keith Benedict, și a numeroși reprezentanți ai celorlalte structuri românești din Baza Militară Aeriană Kandahar.  

Ceremonia a debutat prin felicitarea militarilor Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" de către comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", mesajul domniei sale fiind transmis în deschiderea ceremoniei de către comandantul batalionului, locotenent-colonel Ilie Melinte: "La ceas aniversar, pentru toate realizările obținute de Batalionul 300 Infanterie Mecanizată <Sfântul Andrei>, onorând tradiția înaintașilor dumneavoastră, am deosebita onoare să vă felicit și să vă îndemn să continuați cu aceeași perseverență și fermitate, profesionalism și devotament față de această structură, singura unitate care are un nume sfânt, acesta fiind considerat și patronul spiritual al românilor și ocrotitorul României".

Pe timpul ceremoniei a fost prezentată semnificația zilei, au fost acordate emblemele de onoare și de merit conferite de către Statul Major al Apărării și Statul Major al Forțelor Terestre partenerilor de Coaliție, iar cei mai merituoși militari ai batalionului au fost înaintați la gradul următor. În final, au fost premiați câștigătorii competițiilor sportive desfășurate cu această ocazie în Baza Militară Kandahar.

"Suntem mândri de tradiția înaintașilor noștri și o vom onora cu cinste aici, în teatrul de operații Afganistan, unde, alături de camarazii noștri din Batalionul 2-14 <Golden Dragons>, scriem o nouă filă din istoria unității noastre și a garnizoanei Galați. Vă îndemn ca, în acest moment aniversar, să ne amintim de gloria de odinioară a regimentului gălățean și să-l onorăm în inimă, în gând și fapt" - a precizatcomandantul Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", locotenent-colonel Ilie Melinte.

Pentru comandantul Combined Task Force "Dragon Saints", locotenent-colonel Keith Benedict, participarea la această activitate atât de importantă pentru infanteriștii gălățeni a reprezentat o bucurie: "Suntem onorați să ne alăturăm vouă în această zi de sărbătoare și încântați să primim aprecierea dumneavoastră. Și, poate cel mai important lucru, suntem privilegiați să luptăm umăr la umăr alături de voi, aici, în Kandahar. Istoria este foarte importantă și pentru noi, în special în Regimentul 14 Infanterie. Este de-a dreptul fascinant faptul că, în timp ce România lupta în Războiul de Independență, și regimentul nostru era în urmărirea indienilor Sioux, după bătălia de la Bighorn. Deși predecesorii noștri au luptat în împrejurări diferite în ultimii 147 de ani, ne regăsim astăzi în Afganistan contribuind la istoria propriilor organizații ca parte a Tasck Force "Dragon Saints". Ca și comandant al acestei echipe dinamice, apreciez caracterul unității dumneavoastră".

Contribuţia la această misiune reprezintă pentru Batalionul 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” a patra revalidare a pregătirii și profesionalismului militarilor gălățeni într-un teatru de operații extern. Unitatea a mai participat până acum la trei misiuni internaționale în Afganistan: “Enduring Freedom” în Kandahar (2005), “ISAF III” în Zabul (2008), “ISAF IV” în Zabul (2011-2012).

De-a lungul timpului, activitatea militarilor gălățeni la misiunile din Afganistan a fost marcată de sacrificiul suprem dat de slt.(p.m.) Narcis Șonei, căzut la datorie în 2005, şi de slt.(p.m.) Ionuț Cosmin Sandu și slt.(p.m.) Marius Claudiu Covrig, căzuți la datorie în 2008. Pentru că eroii nu mor niciodată și rămân mereu în inimile și gândurile noastre, în memoria acestora a fost oficiată o slujbă de pomenire la Capela Militară din campul românesc. Preotul militar al batalionului, părintele Paul Zaharia, și camarazii din batalion au fost alături la pomenirea acestora.

În prezent, militarii gălățeni participă la Misiunea "Resolute Support" în Kandahar și se află în a patra lună de misiune. În curând, aceștia vor fi schimbați de "Vulturii Negri" din Batalionul 495 Parașutiști “Căpitan Ștefan Soverth”, care se apropie cu pași repezi de sfârșitul pregătirii pentru misiune.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 170
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 103
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 164

Citeşte şi:

Ultima patrula
Publicat pe 25.06.2019
Cum poţi vedea prin ochii celui care îţi povesteşte? Ce trebuie să faci pentru a putea reuşi să transpui, pe o coală de hârtie, trăirile,...
Este ora cinci dimineaţa în Afganistan pentru militarii Batalionului 21 Protecţia Forţei „Black Vipers”. Cerul este negru, brăzdat de norii fumurii,...

Comentarii