Comandanții de companii

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 20.06.2019

În Baza Militară Kandahar, militarii români se apropie cu pași repezi de finalul misiunii. Au trecut cinci luni de când aceștia își fac simțită prezența în Afganistan, sprijină Forțele Naționale de Securitate Afgane, colaborează strâns cu forțele partenere NATO și fac tot ce le stă în putință pentru a-și îndeplini cât mai bine misiunea.

Aflați pe tărâm afgan, militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei reprezintă o structură esențială a misiunii NATO Resolute Support, care îndeplinește mai multe tipuri de misiuni. Fiecare companie are o misiune specifică și responsabilități bine definite. Fie că sunt prezenți în aria de responsabilitate, că securizează principalul punct de acces în bază sau că asigură protecția echipelor TAAC, infanteriștii gălățeni știu bine ce au de făcut.

La comanda acestora, găsim tineri ofițeri, comandanți de companii aflați la începutul carierei militare. Până de curând, niciunul dintre ei nu a avut experiența teatrului de operații, însă aceasta a fost compensată cu implicarea, agilitatea și determinarea fiecăruia.

Dintre toate companiile batalionului, Compania 1 Panther și Compania 2 Diamonds sunt cele care au de îndeplinit misiunile cele mai complexe, gradul ridicat de risc fiind dat de faptul că misiunile lor se desfășoară în afara Bazei Militare Kandahar, acolo unde pericolul este prezent la fiecare pas.

La comanda Companiei 1 Panther se află căpitanul Iulian Dumitrașcu. A absolvit Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza în anul 2009, apoi a continuat cu Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. A optat pentru cariera militară pentru că și-a dorit de mic să facă ceva altfel și a ales să dea curs provocărilor. În Afganistan a ajuns după o lungă perioadă de așteptare, deși și-a dorit acest lucru de când a trecut pragul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei. Recunoaște că i-ar fi plăcut să fie și comandant de pluton în Afganistan, însă din păcate nu fost posibil. Ca și comandant de pluton ar fi avut posibilitatea să execute misiuni zilnice în arie. Acest lucru, ne explică el, l-ar fi ajutat prin prisma experienței pe care o poți trăi desfășurând patrule în fiecare zi, formând un colectiv unit și legături care pot rezista în timp. Iulian este alături de oamenii săi în teren, pentru a-i susține și a-i ajuta să se mobilizeze:

"Ca și comandant de companie, încerc să le arăt oamenilor că am încredere în ei și le sunt alături. În măsura în care pot, execut misiuni împreună cu aceștia în aria de responsabilitate, pentru a-i susține și a le fi aproape. Ne-am antrenat mult până să ajungem aici, în poligoane și terenuri de instrucție. Totodată, am pus accent pe relațiile dintre militari în cadrul plutoanelor, acestea sunt de colegialitate și sprijin reciproc, pentru că fiecare membru din echipă depinde de cel de lângă el, iar integritatea patrulei depinde de implicarea fiecărui militar pe durata misiunii".

Executând misiuni în aria de responsabilitate, atât ziua cât și noaptea, infanteriștii gălățeni reușesc să asigure protecția forțelor proprii și ale Coaliției dislocate în Baza Militară Kandahar, împotriva atacurilor insurgenților.

Locotenentul Valentin Onofrei, cel mai tânăr dar și cel mai hotărât comandant de companie, se află în fruntea Companiei 2 Diamonds. A absolvit Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc în anul 2009, iar mai târziu a ales să urmeze cursurile Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. A ales arma infanterie pentru că și-a dorit dintotdeauna să participe la o misiune într-un teatru de operații. Misiunea din Afganistan a reprezentat pentru el o provocare și un prilej de a pune în practică tot ce a învățat până acum. De la absolvirea Academiei Militare și până în prezent a urmat toți pașii necesari în evoluția unui ofițer, îndeplinind funcții de comandant pluton, locțiitor al comandantului de companie și comandant companie. Experiența dobândită și modul profesionist de a lucra cu oamenii l-au ajutat să își apropie subordonații și să formeze o echipă unită și puternică.

"Să fii comandant de companie înseamnă să fii responsabil de aproximativ 100 de oameni. Principalul meu obiectiv este, pe lângă executarea cu profesionalism a misiunilor zilnice, întoarcerea acasă cu toți militarii din subordine. Pentru aceasta, am grijă în permanență  ca oamenii să fie bine instruiți, disciplinați, să cunoască cum să reacționeze în situații-limită și să fie mereu pregătiți. Consider că formăm o echipă foarte bună, în care fiecare este responsabil și știe ce are de făcut. Sunt mândru de oamenii mei!".

Până acum, militarii companiei 2 Diamonds s-au evidențiat prin profesionalismul cu care și-au desfășurat misiunile. Sunt ambițioși și au demonstrat că lucrează ca o echipă unită și bine antrenată.

De cinci luni de zile, militarii celor două companii au bătut la pas principalele rute din aria de responsabilitate. Misunea lor este de a interzice libertatea de mișcare a forțelor insurgente în zona de responsabilitate și de a contracara posibilele dispozitive explozive improvizate amplasate de aceștia. Nu puține sunt aceste tipuri de misiuni, executate atât ziua, cât și noaptea.

Companiei 3 Knights îi revine o misiune puțin diferită, aceea de a escorta și a oferi protecție apropiată membrilor echipelor TAAC (echipele de instruire, consiliere și asistență ale Armatei Naționale Afgane), responsabile de instruirea Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane, obiectivul principal al misiunii Resolute Support.

Guardian Angels, așa cum mai sunt denumiți, sunt militari antrenați, pentru care viața celor pe care îi apără devine mai importantă decât a lor. La comanda companiei îl găsim pe locotenentul Ionuț Froni. Acesta ne povestește că a ales cariera militară pentru că îți oferă atât provocări cât și oportunități pentru a evolua în plan profesional. În urmă cu 10 ani, vărul său mai mare, student la Academia Tehnică Militară din București, a fost cel care l-a influențat în alegerea acestui drum. Ionuț a intrat pe porțile Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu în anul 2009 și a optat pentru arma infanterie, întrucât știa că așa va sta aproape de instrucție, va lucra foarte mult cu oamenii și va avea misiuni specifice, active și complexe. "Chiar dacă suntem un colectiv de oameni tineri, am reușit să formăm o echipă puternică. Atât pe timpul pregătirii pentru misiune, cât și pe timpul desfășurării misiunii din Afganistan ne-am instruit privind modul de executare a focului reflex, protecția apropiată a personalului și punerea în aplicare a diverselor proceduri care trebuie îndeplinite în caz de incidente <Green on Blue>".

Într-o situație de risc, Guardian Angels sunt cei care pot salva viața consilierilor. Aceștia trebuie să recunoască rapid indicii de demascare a posibilelor acțiuni ostile și să reacționeze prompt pentru protejarea persoanelor pe care le însoțesc.

În Afganistan, una dintre misiunile pe care infanteriștii gălățeni le au de îndeplinit este gestionarea accesului persoanelor și autovehiculelor în Baza Militară Kandahar, sarcină ce revine Companiei 4 Tigers. Misiunea lor nu este una ușoară, ei fiind responsabili de protecția forțelor dislocate în Baza Militară Kandahar. Pentru aceasta, Tigrilor le revine sarcina de a securiza principalul punct de acces în bază, ECP -5 (Entry Control Point).

Locotenentul Laurențiu Colibaș este comandantul Companiei 4 Tigers și are în subordine peste 80 de militari. În anul 2009 a absolvit Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc, iar în anul 2012, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. Imediat după repartiție a ocupat funcția de comandant pluton la Batalionul 285 Artilerie din Brăila. Laurențiu și-a dorit foarte mult să participe la o misiune internațională, așa că atunci când a avut ocazia, s-a mutat la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei, unde a fost promovat la comanda Companiei Sprijin. Laurențiu consideră că este necesar să ai o misiune externă pentru a reuși în carieră, dar și ca o provocare atunci când ai în subordine oameni ce au executat mai multe misiuni în teatrele de operații.

"Misiunea noastră implică o mare responsabilitate, noi fiind răspunzători de o mare parte din fluxul de materiale și alimente ce intră în bază. Ne-am pregătit bine încă din țară, întrucât știam că aici nu este loc de greșeli. Un simplu moment de neatenție poate însemna materiale ilegale pătrunse în bază, care pot ajuta la crearea de dispozitive improvizate, acele amenințări de tip Insider Trap ce ne pot pune pe toți în pericol".

Pe o distanță de câteva sute de metri, zi și noapte, fiecare post de control este deservit de câțiva militari care au de îndeplinit misiuni specifice. Fie că asigură fluxul la intrarea sau ieșirea din bază, ori că sunt responsabili de securizarea perimetrală, militarii Companiei 4 Tigers sunt foarte vigilenți și mereu pregătiți pentru a acționa în caz de nevoie.

Cei patru comandanți de companie sunt militarii pe umerii cărora apasă multe greutăți, provocări, dar mai ales responsabilitatea îndeplinirii misiunilor încredințate în condiții foarte bune, pentru a-și aduce toți militarii din subordine sănătoși acasă.

Militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei sunt pregătiți să facă față tuturor provocărilor ce vor apărea în timpul rămas până la sfârșitul misiunii, așa cum au demonstrat-o și până acum. În scurt timp, aceștia vor fi schimbați de Vulturii Negri, de la Batalionul 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Soverth

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 126

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 261

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 345

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 304

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 512

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 422

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 678

Citeşte şi:

Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...
Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...
Publicat pe 20.02.2019
Marți, 19 februarie, în Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea misiunii între Batalionul 812...

Comentarii