PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În perioada 10-25 iunie, Batalionul 1 Rachete Antiaeriene OSA-AKM din cadrul regimentului execută, în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană Capu Midia, un exerciţiu tactic cu trageri de luptă.
Tragerile din acest an s-au desfăşurat într-un context mai larg al activităţilor conexate la exerciţiul multinaţional "Saber Guardian 2019". Astfel, militarii regimentului au avut privilegiul de a executa trageri antiaeriene în compania selectă a sistemelor de rachete sol-aer "Hawk" din dotarea Forţelor Aeriene Române, "Avenger", "Stinger" și "Patriot" din dotarea partenerilor americani.
Tragerile în sine au reprezentat doar punctul culminant al unui efort colectiv care a început cu dislocarea efectivelor şi tehnicii de luptă din garnizoana Florești până în centrul de instruire. Deplasarea s-a executat prin transport combinat - pe calea ferată, pe cale aeriană și pe roţi, în cadrul tactic al unui exerciţiu de antrenament în teren. Deplasarea personalului pe cale aeriană, devenită deja o procedură standard pentru militarii regimentului, a fost executată cu o aeronavă de tip C-130 "Hercules", în cadrul unei activităţi de pregătire în comun cu forțele aeriene române.
Cooperarea cu forţele aeriene a continuat şi după sosirea în poligon. După ocuparea şi instalarea dispozitivului de luptă, pe durata a cinci zile intense, rachetiştii floreşteni au participat la exerciţii cu ţinte aeriene marcate cu aeronave de tip F-16, MIG 21 "Lancer" şi elicoptere IAR 330 "Puma" SOCAT, aparţinând forţelor aeriene române, dar şi cu avioane EFA 2000 "Typhoon", aparţinând forţelor aeriene italiene. Exerciţiile au constituit un foarte bun antrenament pentru operatorii echipelor de luptă, în vederea exersării tacticilor, tehnicilor şi procedurilor pentru executarea tragerilor reale.
Tragerile din data de 20 iunie au reprezentat un nou examen al pregătirii bateriei de rachete antiaeriene OSA-AKM, condusă de locotenentul Adrian Sturzu. În prezenţa şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, şi a unei numeroase audienţe, echipajele conduse de maiştrii militari Cristian Moldovan şi Marius Săsărman au lansat rachetele antiaeriene OSA-AKM asupra ţintei, iar comandantul bateriei a transmis raportul mult aşteptat: "MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!".
Meritul privind pregătirea tehnicii pentru tragere şi găsirea celor mai bune traiectorii către țintă le revine și maiștrilor militari Florin Rus, Petru Bertișan, Gelu Coroian şi Radu RezuŞ, precum şi operatorilor, caporalii Cristian Verde şi Alin Cherteș.
Planificarea judicioasă a tuturor activităţilor executate în poligon de către Statul Major, dublată de o execuţie promptă la nivelul subunităţii, a fost calea spre un nou succes obţinut de militarii Batalionului 1 Rachete Antiaeriene, condus de maiorul Emil Chidean. Activitatea batalionului a fost coordonată şi verificată, pe timpul desfăşurării exerciţiului în centrul de instruire, de către o echipă din Statul Major al regimentului, condusă de comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, colonel Ioan Munteanu, care a apreciat eforturile întregului personal pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunii.
Militarii au participat, de asemenea, şi la o expoziţie statică, organizată cu ocazia Zilei Distinşilor Vizitatori, la care au fost prezentate toate sistemele antiaeriene participante la trageri.
Urmează pentru rachetiştii antiaerieni ultima etapă a exerciţiului, deloc uşoară, aceea de redislocare în deplină siguranţă a tuturor forţelor şi mijloacelor în garnizoana Floreşti şi, într-un final, mult aşteptata revedere cu cei dragi după trei săptămâni ... de foc - la propriu şi la figurat -, dar încărcată de satisfacţii profesionale.
În final, să amintim că reuşita din centrul de instruire are o semnificaţie aparte în acest an, având în vedere că Regimentul 50 Rachete Antiaeriene va aniversa, peste câteva zile, la 30 iunie 2019, împlinirea a trei decenii de existenţă.
Comentarii