PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde în această perioadă temperaturile scad rar sub 40 de grade, militarii noștri, ambasadori ai țării, își îndeplinesc misiunile încredințate cu succes. Nu cedează în fața greutăților, nu se pierd în situații-limită , iar când vine vorba de executarea sarcinilor specifice, sunt recunoscuți drept profesioniști desăvârșiți.
Fie că aparțin Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, Elementului Național de Sprijin, Echipelor de Consilieri TAAC-S sau de Consilieri Mentenanță Forțe Aeriene, Detașamentelor de Poliție Militară sau de Protecția Forței, sau Consilieri Forțe Aeriene “Guardian Angels”, aceștia sunt încrezători pentru că mai au puțin și vor ajunge acasă, la familiile lor.
Centrul Operațional de Apărare Întrunită din Baza Militară Kandahar reprezintă o structură esențială. Aici regăsim o echipă dinamică și profesionistă, formată din parteneri NATO, fie ei români, americani sau bulgari. Lucrând în flux continuu, militarii au sarcina de a planifica, coordona, integra și sincroniza misiunile ce au loc zilnic în aria de responsabilitate a Combine Task Force „Dragon Saints”.
O responsabilitate importantă în acest centru de comandă o îndeplinesc trei tineri ofițeri din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, denumiți simplu: Battle Captains. În traducere, le-am putea spune căpitani de luptă, pentru că sarcina lor principală este de a monitoriza patrulele din teren și de a menține o imagine operațională comună, prin preluarea de date și informații relevante din aria de operații și diseminarea acestora către factorii de decizie ai structurii întrunite ”Dragon Saints”. În acest fel, se realizează o intervenție rapidă în ceea ce înseamnă înlăturarea riscurilor și amenințărilor la adresa forțelor Coaliției și Bazei Militare Kandahar. Ei sunt cei care au grijă ca oamenii din teren aflați pe timpul desfășurării misiunilor specifice să fie în siguranță și departe de posibilele incidente. Ei nu lucrează singuri, ci formează o echipă cu un subofițer și un radiotelegrafist care sprijină bunul mers al activităților operaționale.
Responsabilitatea funcției de Battle Captain este foarte importantă deoarece asigură menținerea unui nivel ridicat de protecție a Forței și a unui timp redus de intervenție în caz de incident, în aria de operații.
Locotenentul Ionuț Enache este cel mai tânăr Battle Captain al Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”. Are în spate un background bogat de cunoștințe deprinse pe timpul lucrului, în țară, în domeniul operațiilor și instrucției. Pentru desfășurarea sarcinilor specifice pe timpul misiunii este sprijinit de plutonierul-major Ion Marius Daniel și de către caporalul clasa a II-a Florin Șaigău, aflat la a treia misiune într-un teatru de operații.
Ionuț a absolvit Colegiul Militar Național „Dimitrie Cantemir” în anul 2011, iar mai târziu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în anul 2014. „Alegerea carierei militare la doar 14 ani a fost o decizie care mi-a schimbat definitiv viața și de care astăzi sunt mândru. O contribuție importantă au avut-o cadrele militare și profesorii care m-au educat și susținut în toată această perioadă. Am dat curs provocării de a participa la o misiune în Afganistan pentru a pune în aplicare tot ceea ce am învățat până acum și pentru a lucra la un nivel multinațional alături de partenerii de Coaliție. Chiar dacă în mod obișnuit lucrăm la mii de kilometri unii de alții și venim din țări diferite, având culturi diferite, am simțit că suntem pe aceași lungime de undă, am colaborat foarte bine, iar acest lucru mă face să cred că am fost beneficiarii aceluiași program de instruire, întrucât procedurile noastre operaționale se aseamănă foarte mult.
Cel de-al doilea Battle Captain, locotenentul Andrei Manolache, în vârstă de 28 de ani, este la prima misiune în Afganistan. Militar de carieră, a absolvit Colegiul Militar Național „Dimitrie Cantemir” în anul 2009, iar mai târziu Academia Forțelor Aeriene "Henri Coandă" din Brașov, în anul 2012. Pe timpul misiunii are în subordine o echipă formată din doi militari profesioniști, pentru care teatrul de operații nu reprezintă o necunoscută. Plutonierul-major Marin Vasile se află la a patra misiune în Afganistan, iar caporalul clasa a II-a Viorel Gorovei la a treia.
“Am avut noroc să lucrez cu militari care au o vastă experiență. În momentul în care ne-am lovit de incidente în arie, buna lor pregătire profesională, calmul și maturitatea de care au dat dovadă - au fost esențiale. Timpul de reacție este foarte important în acele momente, iar datorită bunei cooperări în cadrul echipei, am reușit să răspundem în timpul cel mai scurt, să întrebuințăm la maximum capabilitățile puse la dispoziție și să limităm orice amenințare la adresa forțelor proprii. Aproape de sfârșitul misiunii în Afganistan, pot spune cu mândrie că subordonații mei s-au descurcat exemplar și împreună am făcut o echipă profesionistă”.
Pentru căpitanul Cuprian Tit, misiunea din Afganistan a reprezentat o nouă etapă în dezvoltarea sa profesională. Cuprian a absolvit Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în anul 2012. Acum, după cinci luni de misiune pline de provocări, ne împărășește: „Consider necesară, în cariera unui militar, o misiune într-un teatru de operații. Pentru mine, specificul misiunii de Battle Captain m-a ajutat să îmi dezvolt capacitatea de lucru în condiții de stres, unde decizia trebuie luată corect și în timpul cel mai scurt. O astfel de experiență te pregătește pentru a face față noilor provocări, indiferent de specificul misiunii încredințate, cât și pentru a lucra cu partenerii de Coaliție. În echipa sa îi regăsim pe plutonierul-adjutant principal Marius Berteșteanu, aflat în prezent la a treia misiune, cu două misiuni îndeplinite în teatrele de operații din Bosnia și Irak, și caporal clasa a II-a Ciprian Ionuț Grosu, care se află la a patra misiune pe tărâm afgan.
Chiar dacă se apropie de finalul misiunii, militarii români dislocați în Baza Militară Kandahar din Afganistan fac tot ce le stă în putință pentru a-și îndeplini cât mai bine misiunile încredințate. În foarte scurt timp, infanteriștii gălățeni din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” vor preda responsabilitățile și aria de responsabilitate „Vulturilor Negri”, din Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”.
Comentarii