One Team

Maior Claudiu-Marian MIHALACHE
Publicat pe 15.07.2019

Militarii români din cadrul Echipei de Instruire, Consiliere și Asistență (TAAC-South) au ajuns la jumătatea misiunii în Kandahar, Afganistan. Au trecut patru luni și jumătate de muncă asiduă, iar pentru fiecare dintre membrii echipei, misiunea a avut un caracter de noutate. Am mai fost în teatre de operații majoritatea, dar până acum nu am mai lucrat individual sau în echipe mixte cu militari din alte armate. E un alt tip de misiune, care te solicită în primul rând intelectual, în fiecare zi trebuind să mai depășești o limită și să mai acumulezi ceva.

Odată cu trecerea timpului, militarii români au devenit parteneri de bază pentru colegii americani în efortul comun de instruire a partenerilor afgani din armată și poliție, pentru a menține și îmbunătăți situația de securitate din aria de operații, pentru a îmbunătăți nivelurile funcționale ale partenerilor afgani: cooperare interinstituțională și cu forțele Coaliției, conducere operațională și autosusținere.

Mi-am propus să fac cunoscută munca acestor oameni dedicați, care chiar dacă este diferită de cea a colegilor de la Batalionul 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, este la fel de importantă. Nu este la îndemâna oricui să execute cu succes misiuni de consiliere, pentru asta fiind nevoie nu numai de cunoștințe și deprinderi de specialitate foarte bune, ci și de alte calități sau însușiri, cum ar fi flexibilitatea și abilitatea de a construi și menține relații cu partenerii afgani sau capacitatea de înțelege mediul în care ne desfășurăm activitatea. Distanța dintre succes și eșec într-o astfel de postură este destul de dificil de anticipat, dar efectele eșecului pot falimenta munca întregii echipe. Am avut momente în care am regretat că nu mai suntem comandanți de patrule sau instructori în diferite specialități militare, pentru că nu există regulamente sau proceduri operaționale care să te ghideze cum să consiliezi. Dar, așa cum ne-a complimentat un coleg american, "cea mai mare calitate a noastră, a românilor, în afară de faptul că vorbim infinit mai bine engleza decât vor vorbi ei vreodată românește, este că suntem adaptabili și flexibili, și nu zicem niciodată <NU>, indiferent de ce ni se cere să facem".

În cele urmează, voi prezenta pe scurt echipa de consilieri români TAAC-S, rotația a VII-a.

Plutonierul-major Mihai Ciocate, un moldovean aprig și rebel, este sanitarul echipei. Pasionat este cuvântul care îl caracterizează cel mai bine, este omul care dă totul pentru a promova ideile în care crede. În aceste patru luni și jumătate, a coordonat cursurile Train the Trainers pentru ofițeri și subofițeri, din structurile de poliție afgane.

Plutonierul-major Florin Dumitrache este un oltean mai altfel, adică mai calm decât media. Activitatea sa de bază este consilierea specialiștilor EOD de la structurile de securitate afgane din aria de operații. Periodic, participă la instruirea pe linie EOD a cursanților afgani.

Plutonierul-major Romeo Mac, un ardelean sfătos, filosoful echipei, este administratorul echipei românești. Este consilier pe linie de artilerie la structura de Operații și instrucție a Corpului 205 ANA (Afghan National Army) și a condus activități pe linie de instruire de specialitate la Centrul Regional de Instruire Kandahar. Chiar dacă este la prima misiune, Romeo a făcut față cu brio solicitărilor.

Maistrul militar clasa a II-a Iulian Botîrcă, demn purtător al apelativului meșter, argintul viu al echipei, veteran al teatrului de operații Afganistan și responsabil cu buna dispoziție, este cel care rezolvă toate problemele când acestea apar. Atribuțiile sale vizează consilierea specialiștilor transmisioniști de la Corpul 205 ANA, mentenanța tehnicii de calcul din evidența echipei și instruirea EOD-iștilor.

Plutonierul-adjutant Paul Stan este gânditorul echipei, ardeleanul care cugetă mult și vorbește puțin și numai când trebuie. El este, de asemenea, și responsabilul cu evidența documentelor clasificate în cadrul echipei românești. Atribuțiile sale presupun consilierea pe linie de instrucție a structurii de operații din Corpul 205 ANA.

Căpitanul Daniel Ciobanu este sportivul echipei, îndrăgostit în egală măsură de mingea de fotbal și de meseria sa de artilerist antiaerian. Este unul dintre cei care au trebuit să se adapteze din mers la cerințele postului, fiind consilier pe linie logistică la structurile de tip batalion logistic și companie mentenanță ale Corpului 205 ANA.

Căpitanul Mihai Pop este juniorul echipei, sufletul activităților de socializare și responsabil cu lecțiile învățate. Atribuțiile sale l-au purtat dintr-o echipă în alta, fiind responsabil cu consilierea comandantului Centrului Logistic Regional și a şefului G-7 de la Centrul Regional de Instruire Kandahar. Mihai a organizat în comun cu partenerii americani cursuri de specialitate pentru subofițerii și ofițerii de poliție și a coordonat recepția și casarea autovehiculelor poliției distruse în operații.

Căpitanul Cristian Andreica este computer masterul echipei și responsabil cu activitatea de personal. Atribuțiile sale l-au purtat de la coordonarea cursurilor pe linie de artilerie, la consilierea comandantului Centrului Regional de Instruire.

Maiorul Cristian Țenghel este șeful Echipei TAAC-S. Ofițer de infanterie în adevăratul sens al cuvântului, veteran al teatrului de operații Afganistan, acesta se află la a patra misiune. Seriozitatea și disciplina îl caracterizează, iar el este omul potrivit la locul potrivit, îndeplinind funcția de locțiitor al şefului Echipei de Instruire a Armatei Afgane (MAT). Activitatea sa de bază este coordonarea întregii echipe și consilierea locțiitorului comandantului Corpului 205 ANA.

Cel care semnează articolul este maior Claudiu Marian Mihalache, prietenul talibanilor - cum mă alintă colegii, responsabil cu instrucția și relațiile publice în cadrul echipei: "Pot spune că și mie mi-a plăcut nisipul, așa că sunt la a treia misiune în Afganistan și sunt unul dintre cei care a trebuit să învețe să facă altfel și altceva decât în țară. Sunt consilier în cadrul echipei de consiliere pe linie de guvernare și relații cu civilii, iar sarcinile mele de serviciu privesc menținerea și dezvoltarea relațiilor de lucru cu membrii puterii politice de la nivel provincial, districtual și local și cu liderii tribali".

Am prefațat oarecum acest articol lăsându-vă să înțelegeți de ce l-am denumit One Team. Este un concept generos, care pentru noi, cei ce servim sub arme, ar trebui să fie mereu valabil. Aici, în condiții de pericol real, trebuie să fim și suntem o echipă, acționând ca un tot unitar pentru un scop comun. Nu este loc pentru  cel mai.., suntem o echipă, indiferent de grad, vârstă sau naționalitate.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 217

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 295

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 328

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 544

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 480

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 282

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 407

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 519

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 441

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 802

Citeşte şi:

Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...
”Datorită îndrumării fratelui meu şi dorinţei mele de a explora ceva ce puţină lume o face, cum ar fi executarea de trageri cu diferite categorii de...
Ultima patrula
Publicat pe 25.06.2019
Cum poţi vedea prin ochii celui care îţi povesteşte? Ce trebuie să faci pentru a putea reuşi să transpui, pe o coală de hârtie, trăirile,...

Comentarii