"Saber Junction 19", prin ochii comandanților de plutoane

Locotenent Lavinia MORAR
Publicat pe 02.10.2019

În perioada 10-30 septembrie, în baza de instruire de la Hohenfels s-a desfășurat exercițiul multinațional "Saber Junction 19", care a avut ca obiectiv promovarea interoperabilității între statele participante.

La acest exercițiu au participat 5.400 de militari din 16 țări aliate și partenere: Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Italia, Kosovo, Lituania, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.

Detașamentul românesc, aparținând Batalionului 812 Infanterie „Bistrița” și condus de căpitanul Daniel Cucură, un veteran al teatrului de operații Afganistan, a fost constituit din 147 de militari și 20 de mijloace tehnice. Chiar dacă acest exercițiu l-a găsit  într-o postură nouă, cea de comandant companie, pregătirea pe care a acumulat-o alături de "Şoimi" la diferitele activități multinaționale l-a ajutat să consolideze colaborarea dintre el și comandanții de plutoane. Acest lucru este sprijinit și de modul în care și-au îndeplinit misiunile încredințate.

Toți cei cinci comandanți de plutoane sunt tineri și la început de carieră. Locotenentul Cosmin Pușcaș, comandantul Plutonului 2 Infanterie, a participat la o misiune în teatrul de operații Afganistan, dar consideră că experiența de la "Saber Junction 19" este o oportunitate pentru evoluția sa profesională: „Zilele petrecute la  Hohenfels m-au ajutat să îmi îmbogățesc cunoștințele din domeniul luptei armate. Aici am fost supuși la nenumărate provocări, precum ducerea acțiunilor concomitent cu partenerii, supraviețuirea și refacerea capacității de luptă într-un mediu imprevizibil, ostil și necunoscut, cu schimbări climatice bruște, care te pot destabiliza fizic și moral”.

Comandantul Plutonului 3 Infanterie, sublocotenentul Alin Costea, mărturisește: „Pentru mine acest exercițiu a reprezentat modalitatea prin intermediul căreia mi-am dezvoltat capacitățile de cooperare cu partenerii și aliații NATO și am putut observa diferite procedee adoptate de aceștia pe timpul ducerii luptelor. Toate aceste lucruri mă vor ajuta, cu siguranţă, în aplicațiile viitoare”.

Sublocotenenţii Cezar Pintiliei şi Roberto Pasăre se află la prima experiență de acest gen și au concluzionat: „Datorită experienței pe care o au subordonații am reușit să îndeplinim sarcinile primite și am putut să ne exercităm, alături de ei, actul de comandă, respectiv să ne punem în valoare calitățile și cunoştinţele de luptători. Purtarea șoimului pe braț a fost mereu un imbold să ne îndeplinim cât mai bine cu putință misiunile primite”.

După mai bine de o săptămână petrecută în aria de operații repartizată, sublocotenentul Florin Petraș, comandantul Plutonului 1 Infanterie, povestește: „Lupta în teren împădurit este mai dificilă decât consideram. Acest mediu poate să îți fie aliat sau dușman. Militarii trebuie să cunoască elementele principale pentru a putea supraviețui, tehnici de mascare și adăpostire, atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei”.

În semn de apreciere pentru modul exemplar în care s-au comportat şi au îndeplinit misiunea, comandantul Batalionului 1-4 Infanterie, locotenent-colonel Kevin Ryan, a înmânat comandantului detașamentului românesc  o plachetă cu însemnele batalionului. Batalionul 812 Infanterie „Bistrița” a participat, în cei aproape 25 de ani de existență, la o multitudine de exerciții și misiuni internaționale, militarii fiind mereu pregătiți să facă față oricărei provocări.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 113
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 149
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Citeşte şi:

La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, aproximativ 600 de militari participă, în perioada 9-21 februarie, la...

Comentarii