Bucurii mărunte

Locotenent Gabriel CHIRILOIU
Publicat pe 18.10.2019

Pentru cineva care păşeşte pentru prima dată în Afganistan, senzaţia este unică: o altă lume, desprinsă parcă de pe alt tărâm.

Nisip cât vezi cu ochii. Soare arzător, chiar și acum, la jumătatea toamnei. Alteori, ploi care duc la inundații, transformând deșertul într-o zonă plină de pârâiașe. Te întrebi cum rezistă aceşti oameni, cum pot să supravieţuiască în această zonă, în care totul este galben-cenușiu. În momentul în care întâlneşti copii, rămâi, pentru o fracţiune de secundă, blocat: se uită la tine curioşi şi temători, deopotrivă. Îţi trebuie multă diplomaţie să te poţi apropia de ei. Dar militarii români reuşesc acest lucru.

Sunt copii care apreciază orice cadou, văzând prin asta un nou început, care pentru câteva momente uită de pericolul ce îi înconjoară, care nu au acces la era tehnologizată, lipsiți de tablete și telefoane inteligente, care reușesc singuri să își dea like-uri pentru performanța de a primi un caiet pe care scrijelesc simboluri indescifrabile, apreciate de bătrânii satului ce speră într-o viață sigură pentru ei, care învață să numere românește, mulțumind astfel militarilor români pentru cadourile oferite.

O lume tristă, dar care își găsește bucuria în lucruri mărunte ce pentru copiii noștri ar trece neobservate, te face să te gândești de multe ori: Oare unde este bucuria? Mai mult decât atât, am întâlnit copii, care, deși nu merg frecvent la școală, sunt buni matematicieni, cunoscând foarte bine tabla împărțirii, tot ceea ce primesc oferind fraților mai mici și părinților pe care îi respectă până la granița venerării.    

Batalionul 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” execută zilnic patrule în aria de responsabilitate. Dintre zecile de misiuni făcute până în prezent, una a fost cu totul specială: interacţiunea cu populaţia civilă. Cu alte cuvinte, o acțiune ce a constat în distribuirea de alimente, apă și caiete. Copiii se uitau curioși la oaspeţii lor: militari români şi americani, alături de poliţişti afgani. În privirile lor se putea citi la început reticenţa, care a durat preţ de câteva minute. Încercau să stea cât mai liniștiți, dar curiozitatea şi bucuria de a primi un dar şi-au spus, în cele din urmă, cuvântul. Rând pe rând, fiecare îşi prelua mult așteptatele daruri, atât de necesare lor. Atmosfera s-a destins, iar pe feţe li se putea citi bucuria, dar și emoția că cineva se gândește la ei și-i sprijină.

Pentru parașutiștii aflați la prima misiune într-un teatru de operaţii, întâlnirea cu micii afgani a fost una de mare impact. „Copiii ne-au primit cu braţele deschise. Am încercat alături de partenerii noștri să-i ajutăm. Iar zâmbetele primite la final din partea lor ne-au răsplătit pe măsură, semn că ne-am îndeplinit misiunea”.

Timp de șase luni, în baza Kandahar - Afganistan, militarii Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” vor reprezenta România în cadrul Alianței. Principala misiune a unității este aceea de a securiza baza aeriană Kandahar. La fel de importante sunt și instruirea, asistarea și sprijinirea armatei naționale afgane, pentru ca aceasta să fie în măsură, în viitorul apropiat, să asigure singură securitatea.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 133

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 266

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 352

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 307

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 520

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 430

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 682

Citeşte şi:

Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...
Publicat pe 13.02.2019
Au trecut șase luni de când militarii Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” participă la misiunea ”Resolute Support” în teatrul de...
Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...

Comentarii