PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar

Publicat pe 05.11.2019
Când au îmbrăcat uniforma militară, au jurat să-și apere țara chiar cu prețul vieții. Când au plecat în Afganistan, au promis că-și vor executa misiunea la cele mai înalte standarde. Sunt militarii Batalionului 495 Protecția Forței ”Vulturii Negri”. Unii dintre ei, însă, își desfășoară activitatea și sub alt jurământ: Jurământul lui Hipocrate. Se instruiesc pentru a fi în măsură, în caz de nevoie, să salveze viața camaradului. Sunt sanitarii plutoanelor, care îi însoțesc pe militari în misiunile din aria de responsabilitate.
Printre calitățile militarilor Batalionului de Protecţia Forţei „Vulturii Negri” regăsim dorința de perfecționare și nevoia de pregătire continuă. Iar printre misiunile executate în aria de responsabilitate, militarii parașutiști au parcurs, încă de la introducerea în teatrul de operații din Afganistan, module de pregătire, susţinute atât de instructori români din batalion, cât şi de instructori americani. Aceste cursuri au ca scop pregătirea specifică și se concentrează pe câteva specializări vitale în desfășurarea misiunilor, un exemplu fiind cursul de acordare a primului ajutor (Combat Life Saver/CLS). Fie că își desfășoară activitatea în cadrul subunităților care execută misiuni în aria de responsabilitate, fie că deservesc punctul medical din campul românesc, militarii sanitari și medicul batalionului contribuie substanțial la menținerea stării de sănătate a militarilor români.
Căpitan medic Claudia Oros ne-a explicat necesitatea acestor cursuri pentru militarii români: „CLS-iștii sunt în primul rând luptători, au rol de luptător. Ei acordă primul ajutor până la sosirea sanitarului. Primul militar care intervine în caz de incindent este CLS-ul, pentru că este debarcat, fiind mai aproape de militarul rănit. Acordă primul ajutor până la momentul când zona este sigură. Apoi, sanitarul coboară din mașină, comunică cu CLS-ul, primește informații de la el, ce a făcut și ce nu a făcut și intervine până la evacuarea medicală. Tocmai asta este ideea, fiecare grupă să fie asigurată de un personal cu minimum de pregătire medicală. Tocmai de aceea este important să participe la aceste cursuri și să fie pregătiți pentru orice!”.
Pentru caporalul clasa a III-a Adrian Trifan, sanitar la compania a 3-a, plutonul 1, aceste cursuri sunt foarte importante pentru buna desfășurare a misiunilor de patrulare: „La ROLE III, suntem învățați să lucrăm direct cu oamenii, cu colegii noștri, iar acest lucru ne conferă o situație tactică cât mai reală. Lucrăm în echipe mixte, români și americani. Avem o colaborare foarte bună, iar acest lucru ne dă încredere că, într-o situație gravă, suntem în măsură să-i salvăm viața camaradului nostru” - ne explică, încrezător, caporalul clasa a III-a Adrian Trifan, aflat la prima sa misiune în teatrul de operații.
Și pentru partenerii americani, cursurile Combat Life Saver reprezintă o oportunitate de a se familiariza cu tacticile și procedurile militarilor români. Specialistul James Thomen, medic în Spitalul Role III, ne-a dezvăluit că deși avem echipamente similare, „procesul prin care se instruiesc din punct de vedere medical militarii românii ne poate învăța lucruri cu care nu eram familiarizați, astfel încât să le integrăm pe viitor în cursurile noastre”. Are 11 misiuni în teatrul de operații din Afganistan, fiind cel mai experimentat instructor din cadrul cursului Combat Life Saver. Și-a făcut prieteni parașutiști și știe că se poate baza oricând pe ei, în cazul unui incident în arie. „Sunt curioși, întreabă și mi-au demonstrat, nu de puține ori, că sunt pregătiți să intervină dacă situația o cere”. - ne spune acesta.
În teatrul de operații din Afganistan, cu precădere în Baza Militară Aeriană Kandahar, nu există facilități medicale civile unde militarii cartiruiți să se poată adresa personalului specializat, punctul medical ROL 1 al batalionului fiind locul unde în permanență se află cineva și unde sunt tratate de la afecțiuni curente, dar importante, până la intervenții complexe.
Atunci când există un caz mai grav, care depășește posibilitățile punctului medical, militarii români sunt sprijiniți de colegii lor americani. În baza KAF există Facilitatea Medicală de Tratament ROL 3 (Medical Treatment Facility ROL 3/MTF ROL 3), care este dotată cu tehnică și aparatură de ultimă generație şi asigură servicii medicale militarilor coaliţiei dislocaţi în teatrul de operaţii, precum şi forţelor de securitate afgane: chirurgie, terapie intensivă postoperatorie, tratament profilactic, recuperarea pentru luptă a pacienţilor, iar în situaţiile grave, evacuarea către spitalele regionale ROL 4 din Germania (Spitalul Regional din Landsthul - Germania (Landsthul Regional Medical Central/LRMC ROL 4 - Germania) sau Statele Unite ale Americii. Nivelul de pregătire al specialiștilor de aici și capabilitățile de care dispune această facilitate medicală dislocată în Afganistan au făcut, nu de puţine ori, adevărate minuni pentru militarii români. Dacă la camera de urgenţă a spitalului militar din Kandahar vin mai mulţi răniţi în acelaşi timp, inclusiv civili afgani, este alertat şi personalul medical al batalionului românesc. Astfel, prezenţa sanitarilor români în acest spital este deja obișnuită.
Pionii principali ai acestui sistem medical sunt sanitarii de pluton de la nivelul subunităților, deoarece de prezenţa de spirit şi rapiditatea cu care intervine sanitarul pe câmpul de luptă depinde viața celui aflat în suferință, ei făcând de cele mai multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Au asupra lor, pe toată perioada cât sunt ieșiți în aria de responsabilitate, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală de urgență şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din zona de conflict, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor de evacuare medicală, Medical Evacuation/MEDEVAC, sau, dacă situația operațională impune, prin Casuality Evacuation/CASEVAC.
Atunci când a fost necesar, s-a acordat asistenţă medicală la locul incidentului pentru militarii noştri, însă frecvent aceşti sanitari au fost solicitaţi de partenerii militari afgani sau chiar de locuitorii satelor în care desfăşurau misiuni, pentru tratarea unor afecţiuni minore și, de fiecare dată, militarii sanitari români şi-au îndeplinit datoria cât mai bine cu putinţă.
Având în vedere complexitatea activităţii şi mai ales provocările pe care aceştia urmează să le întâlnească în aria de responsabilitate, personalul medical se pregătește intens. Periodic sunt organizate cursuri Combat Medic, urmate de către toți sanitarii de la nivelul subunităţilor, și cursuri CLS, la care poate participa orice militar din cadrul batalionului. La aceste cursuri, prezentările sunt de un real folos, atât cele teoretice, dar mai ales cele practice, realizate de către personalul medical specializat român și american.
Cursanţii au exersat tehnici şi proceduri de acordare a primului ajutor, de evaluare a pacientului şi de transport la cel mai apropiat punct sanitar, sau de pregătire în vederea evacuării medicale. Alături de sanitari s-au instruit şi o parte din militarii pistolari, ca CLS-iștii, care sunt principalii ajutori ai sanitarilor, când situația impune acest lucru. Pentru fiecare dintre ei, informaţia primită aici îi ajută la executarea în bune condiţii a misiunii la care participă și constituie un aspect esențial în evoluţia în plan profesional, prin dezvoltarea unor aptitudini în acest sens și acumularea unui bagaj nou de cunoştinţe necesar și în viața de zi cu zi, deoarece nu de puţine ori au existat situaţiile în care militarii români nu au ezitat niciun moment în a acorda primul ajutor persoanelor aflate într-un moment dificil.
Comentarii