Cercetarea - la borna instrucție

Caporal Marius DABIJA
Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 29.01.2020

Anul de instrucție a început de câteva săptămâni, iar militarii freamătă în așteptarea noilor provocări din poligoane și din taberele la care vor lua parte până în decembrie.

Pe cercetași îi vezi rar și asta pentru că principalul lor obiectiv este să se facă nevăzuți în orice formă de pregătire pe care o urmează. Militarii din Compania Cercetare a Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și-au amenajat un teren special pentru a suplini timpul în care nu iau parte la exerciții, astfel că pentru un ochi neavizat, ceea ce pare o simplă grămadă cu lemne nu este altceva decât un post de observare. La fel cum au procedat și cu o căpiță cu fân, o bornă kilometrică, o grămadă de pietre sau chiar un mormânt. Toate astea vin în completarea unui camuflaj, care îi face pe cercetașii brașoveni să se contopească cu natura, indiferent de anotimp sau stare a vremii. Postul de observare aproape că trece fără a fi văzut, la fel cum trec și lunetiștii special echipați pentru acest lucru.

În curând vor lua calea muntelui, în tabara de iarnă din Munții Grohotiș, dar și pregătirea din poligonul pe care și l-au făcut singuri, pentru a le fi un mediu propice acțiunilor pe care le desfășoară, se tratează cu maximă seriozitate și implicare, fiecare mișcare repetându-se până la perfecționare. Deviza sub care luptă este: „In hoc signo vinces”, adică „Sub acest semn vei învinge” și i-a urmărit și în teatrul de operații din Afganistan, la care au participat până acum în două misiuni ca și companie organică, dar a și asigurat de-a lungul vremii încadrarea cu personal pentru alte structuri ale marii unități de care aparțin. De asemenea, au fost implicați într-o serie de activități de instruire și exerciții multinaționale în comun cu partenerii NATO, atât pe teritoriul național, cât și în străinătate. În 1995  și 1999 cu Royal Marines din Marea Britanie, la începutul anilor 2000 cu „Esperia”, trupele alpine italiene, cu Grupul 10 Forțe Speciale al armatei americane, cu trupele SAS, cu trupele de forțe speciale ale armatei iordaniene și cu trupele alpine franceze. În anul 2014 cercetașii brigăzii s-au remarcat pe timpul exercițiului „Black Sea Rotational Force”, instruindu-se cot la cot cu trupele US Marine Corps.

Sergentul-major Denis Dobrotă este încadrat comandant grup și poartă în spate o experiență destul de bogată, chiar dacă este subofițer de cinci ani. Fire foarte calmă, vorbește liniștit, cu un ușor zâmbet în colțul gurii, despre perioadele în care a fost cursant: „Am absolvit cursul de rangeri în 2017, atunci când a început să fie implementat în Armata României, iar la două luni după, am participat la cursul de cercetare în adâncime. În ultimii doi ani am fost cooptat ca instructor asociat la Centrul de Perfecționare ISR, parașutiști și JTAC de la Buzău, și anul acesta, cel mai probabil, voi face din nou parte din corpul instructorilor. Toate formele de pregătire pe care le-am absolvit au venit din motivația de a-mi îmbunătăți calitățile de lider, de comandant de grupă. Toate aceste aspecte îmi ușurează munca de zi cu zi și am putut să implementez lucrurile învățate acolo subordonaților. Desigur că modelul meu a ajuns la ei și îi determină pe aceștia să ia parte la diverse forme de pregătire specifică. Le sunt alături, îi încurajez, le dau sfaturi pentru că, de exemplu, un curs de ranger îți împinge limitele către maxim și atunci trebuie să existe o concordanță între pregătirea fizică și rezistența psihică. Ești lipsit de hrană, privat de somn, ai misiuni de executat și trebuie să faci față oricărei situații în care ești pus. Dacă condiția fizică ți-o mai îmbunătățești, la partea de psihic contează foarte mult și sprijinul pe care îl primești de la cei din jurul tău” - concluzionează sergentul-major Dobrotă.  

Anul acesta vor avea de trecut prin aproximativ șapte tabere, cu durata între una și două săptămâni. Din companie însă nu va mai face parte caporalul Marius Dabija, care a decis să își continue cariera urmând cursul de subofițeri de la Pitești. Experiența din cei șase ani de armată și exemplele date de alți colegi l-au determinat să treacă într-o nouă etapă a vieții, cu speranța că după ce va termina cursul, într-o zi, se va întoarce la cercetașii brașoveni. Cu avântul tinereții și-a ales arma Cercetare pentru că îi place să fie în mijlocul acțiunii, iar condiția fizică foarte bună, căpătată pe parcursul anilor în liceul cu program sportiv pe care l-a urmat, îl ajută să se ridice la standardele cerute de această specialitate.

A urmat cursurile Facultății de Matematică-Informatică din București, datorită unei alte pasiuni din copilărie, și anume științele exacte. „Mi-am terminat studiile, dar din păcate nu am putut susține examenul de licență, pentru că s-a suprapus cu admiterea la cursul de subofițeri pe filiera indirectă, de la Școala de Maiștri Militari și Subofițeri ˂˂Basarab I˃˃ din Pitești. Anul acesta, însă, mi-am propus să îmi definitivez facultatea și să bifez încă un lucru îndeplinit pe lista creionată la 20 de ani”.

Când nu sunt pe terenul de instrucție, în tabere, în aplicații sau poligoane, cercetașii brașoveni participă, cu rezultate notabile, la concursurile aplicativ-militare. Și menționez aici faptul că, începând cu anul 2010, s-au clasat mereu pe podium la competiția „Roza Cercetașilor”, pe care au câștigat-o în patru rânduri: 2013, 2015, 2016 și 2019.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 76
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 122

Citeşte şi:

Data de 13 ianuarie a dat startul unui nou an de instrucție, plin cu exerciții, aplicații, tabere și concursuri aplicativ-militare. În spiritul...
Publicat pe 28.09.2021
În perioada 20-24.09.2021 a avut loc, în garnizoana Sibiu, etapa finală pe Ministerul Apărării Naționale a Campionatului de Pentatlon militar pentru...

Comentarii