Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!

Locotenent Gabriela NOHAI
Publicat pe 17.02.2020

La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, aproximativ 600 de militari participă, în perioada 9-21 februarie, la etapa acţională de pregătire şi executare a tragerilor de luptă nivel pluton şi companie a exerciţiului în context întrunit JUSTICE EAGLE 20.

Forţele Terestre Române sunt prezente la evenimentul major de instruire cu subunităţi de infanterie, tancuri, artilerie antiaeriană şi sprijin logistic din Brigada 9 Mecanizată ,,Mărășești”, artilerie terestră din Brigada 282 Blindată ,,Unirea Principatelor” şi geniu din Brigada 10 Geniu ,,Dunărea de Jos”. Caracterul multinaţional al antrenamentului este dat de angajarea unui detaşament polonez, constituit din 150 de infanterişti din Brigada Multinaţională Sud-Est şi a unui element american, alcătuit din 260 de luptători din Batalionul 1-5 Cavalerie. Obiectivele principale ale exerciţiului constau în creşterea interoperabilităţii structurilor antrenate, menţinerea capacităţii de dislocare ale acestora şi instruirea în comun a forţelor participante pentru dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare.

Comanda şi controlul pregătirii pentru luptă din poligonul Smârdan aparţin Brigăzii 9 Mecanizate ,,Mărășești”, structură care organizează etapele operaţionale defensive, ofensive şi de ducere a unor acţiuni intermediare, planificate în cadrul scenariului fictiv al exerciţiului. Conducătorul structurii militare (Task Force) de tip batalion de manevră, rezultat prin integrarea tuturor subunităţilor militare americane, poloneze şi româneşti este comandantul Batalionului 341 Infanterie, locotenent-colonel Ciprian Balica.

"Ne aflăm în faza a doua a exerciţiului multinaţional JUSTICE EAGLE 20, o iniţiativă a Statului Major al Forţelor Terestre de creştere a integrării forţelor militare române din sud-estul Europei în exerciţii comune cu militari americani dislocaţi la baza militară Mihail Kogălniceanu. În această etapă desfăşurăm trageri de luptă, de nivel pluton şi companie, în scopul creşterii interoperabilităţii şi dezvoltării cooperării regionale. Ca participanţi avem structuri militare din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate <Mărășești>, subunităţi de infanterie, tancuri şi apărare antiaeriană, împreună cu parteneri din Brigada Multinaţională, şi aici mă refer la contingentul militar polonez şi, de asemenea, o companie din Batalionul 1-5 Cavalerie americană. În urma executării fazei 1, şi anume dezvoltarea deprinderilor de luptă la nivel individ-echipă, acum se trece la închegarea coeziunii acţionale la un nivel mai mare, şi anume pluton companie, urmând ca în faza a treia a exerciţiului, în perioada 14 -24 martie, să executăm un lucru în premieră pentru noi, o tragere de luptă cu un grup de luptă de nivel batalion, implicând patru subunităţi de lupte. Este o provocare din punct de vedere al comenzii şi controlului şi, de asemenea, al sincronizării acţiunilor de luptă. Această acţiune militară va implica planificarea, pregătirea, executarea şi evaluarea unei trageri de luptă, executată în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, implicând patru subunităţi de manevră, patru companii, un total de 600 de persoane şi foarte multe mijloace blindate, având în vedere tancuri MLI, <Bradley> şi alte transportoare blindate. Acest lucru implică sincronizarea acţiunilor şi coordonarea unor elemente statice, precum şi a unor elemente de manevră a două state străine. E obligatorie coordonarea din punct de vedere al limbajului operaţional folosit, limba engleză, ceea ce duce la măsuri sporite de siguranţă, pentru a evita orice accidente. Brigada 9 Mecanizată este implicată în exerciţiul PLATINUM EAGLE de aproape 10 ani, unde am dus acţiuni de pregătire cu forţe din Albania, Bulgaria, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova şi, de asemenea, cu partenerul american, cu infanteria americană. Astfel că noi acum trecem doar la următorul nivel, de la nivel companie, pe care îl desfăşurăm în poligonul Babadag, acum trecem la un nivel mult mai mare, la grup de luptă, aproape nivel batalion" - ne-a declarat locotenent-colonel Balica.

Întreaga perioadă alocată executării acestei faze a exerciţiului JUSTICE EAGLE 20 este gândită într-o dinamică graduală ascendentă a angajării efectivelor în antrenamentele din teren, cu şi fără trageri de luptă. În acest sens, prin planificarea unor şedinţe de tragere de nivel companie, în săptămâna 17-21 februarie, conducătorii exerciţiului aşteaptă atingerea unor niveluri maxime ale implicării efectivelor în secvenţele de instruire. De asemenea, în ultima parte a programului este inclusă desfăşurarea unor competiţii aplicativ-militare.

Exerciţiul JUSTICE EAGLE 20 va continua cu o nouă fază operaţională, care va avea loc în perioada 15-24 martie, în aceleaşi facilităţi de pregătire ale Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 186
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Comentarii