Transfer de autoritate în Kandahar

Căpitan Mariana DINU
Publicat pe 20.02.2020

Ceremonia militară pentru predarea-primirea misiunii între Batalionul 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” și Batalionul 21 Protecția Forței „Viperele Negre” a avut loc în data de 15 februarie 2020, în Baza Aeriană Kandahar.

Transferul de autoritate s-a desfășurat în prezența generalului de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, a colonelului Trevor Bredenkamp, comandantul TAAC–S (Train Advise Assist Command-South) și a locotenent-colonelului Jason Wayne, comandantul  CTF 1 (Combined Task Force) „Panther Vipers”.

Activitatea a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Republicii Islamice Afganistan, Statelor Unite ale Americii și României, şi a continuat cu ceremonialul dedicat împăturirii și descoperirii Drapelelor de luptă ale celor două batalioane. Ulterior, comandanţii celor două batalioane românești, locotenent-colonel Cezar Cucoș și locotenent-colonel Cristian Cristescu, au dat raportul privind predarea-primirea misiunii comandantului CTF1 „Panther Vipers”, locotenent-colonel Jason Wayne. Parașutiștii au raportat, astfel, misiune îndeplinită și au predat responsabilitatea misiunii vânătorilor de munte din Batalionul 21 Protecția Forței „Viperele Negre”.

Comandantul TAAC-S, colonelul Trevor Bredenkamp, a evidențiat în cuvântul său parteneriatul americano-româno-afgan, precum și importanța misiunilor desfășurate de către militarii români în Baza Militară Aeriană Kandahar, dar și profesionalismul și dedicarea acestora în îndeplinirea sarcinilor. „Vreau să le mulțumesc <Vulturilor Negri> din Batalionul 495 Parașutiști pentru profesionalismul lor și concetrarea asupra misiunii de a menține Baza Aeriană Kandahar în siguranță și de a asigura antrenarea și consilierea partenerilor afgani. Misiunea lor nu a ajutat numai la asigurarea unui Afganistan securizat și în siguranță, ci și la protejarea patriilor noastre”.

Comandantul CTF 1 „Panther Vipers”, locotenent-colonel Jason Wayne, adresându-se către parașutiștii și liderii din Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”: „Ați fost minunați și ar trebui să fiți mândri de munca pe care ați realizat-o în ultimele şase luni. Sute de patrule în aria de operații, multe pericole îndepărtate și amenințări diminuate, misiuni zilnice de consiliere și antrenare efectuate de <Guardian Angels> și asigurarea protecției bazei la ECP 5 (Entry Control Point) sunt unele din multele realizări pe care le-ați făcut pe timpul vostru petrecut aici. Cezar, trebuie neapărat să îți spun că această echipă este impresionantă și leadership-ul tău a furnizat o conducere fermă pe timpul unei dislocări plină de provocări. Îți mulțumesc, prietenul meu! Am fost foarte impresionat de competențele, profesionalismul parașutiștilor și cunoștințele lor despre mediul operațional”.

Comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, locotenent-colonelul Cezar Cucoș: „Parașutiștii fac parte dintr-o familie mare deoarece lucrează excepțional împreună. De data aceasta s-a întâmplat la fel. Acum şase luni am întemeiat CTF 1 <Panther Eagles>, cu un scop comun: protejarea Bazei Aeriene Kandahar. Nu puteam să cer o unitate mai bună cu care să colaborez. Am devenit frați de arme, panterele și vulturii, o misiune, o echipă. Îndeplinirea misiunii la cele mai înalte standarde se datorează colaborării noastre, formând o echipă puternică. Militari din Batalionul 495 Parașutiști, împreună am reușit să trecem peste orice obstacol și să ne îndeplinim misiunea. Succesul nostru a depins de fiecare dintre noi. Curajul și competențele dumneavoastre excepționale pe care le-ați arătat nu au rămas neobservate. Vă mulțumesc vouă și familiilor dumneavoastră pentru devotamentul, sacrificiile și sprijinul acordat. <Vulturi Negri>, nu uitați: Audaces Fortuna Juvat!”. De asemenea, acesta a mulțumit partenerilor americani din cadrul Batalionului 1 „Panthers”, TACC-S, Elementului Național de Sprijin, contingentului bulgar și partenerilor afgani pentru sprijinul acordat în cele aproape șapte luni în care parașutiștii au participat la misiunea „Resolute Support”.

Comandantul Batalionului 21 Protecția Forței „Viperele Negre”, locotenent-colonel Cristian Cristescu: „Gândurile mele au fost mereu încurajate de către cei pe care îi am în jurul meu, de către echipa  <Black Vipers>. Niciodată nu am fost dezamăgit de oamenii cu care am lucrat, așa că îmi este foarte ușor să gândesc doar pozitiv, acum, la începutul acestei misiuni”.

Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, a menționat în discursul său: „România își continuă angajamentul față de comunitatea internațională să sprijine autoritățile afgane pentru a dezvolta forțe de securitate adecvate pentru apărare. <Vulturii Negri> au fost mereu dedicați misiunii lor și complet implicați în activitățile zilnice. Categoric, sunteți luptători remarcabili. <Vipere Negre>, preluați toate responsabilitățile, iar de acum încolo veți fi pe deplin implicați în operații. În final, vreau să le mulțumesc <Vulturilor Negri> pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor și să le urez mult noroc <Viperelor Negre> la începerea unei noi misiuni”.

„Viperele Negre” vor continua misiunea „Resolute Support” în parteneriat cu militarii americani și cu forțele naționale de securitate și apărare afgane, în perioada februarie - august 2020. Acțiunile lor vor viza asigurarea securității și protecției în proximitatea Bazei Aeriene Kandahar, asigurarea protecției apropiate a TAAC-S și asigurarea controlului și accesului în Baza Aeriană Kandahar.

În cadrul ceremoniei, locotenent-colonelul Cezar Cucoș, comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, și maiorul Claudiu Grandel, șeful de stat major al batalionului, au fost medaliați de către partenerul american cu “The Bronze Star Medal”, iar comandanții de companii cu ”The Army Commendation Medal”, pentru merite deosebite. Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu a oferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării colonelului Trevor Bredenkamp și locotenent-colonelului Jason Wayne. Locotenent-colonelul Cezar Cucoș a înmânat partenerilor americani Emblema de Merit „Partener pentru Apărare” și materiale simbolice ale parașutiștilor români. Ceremonia s-a încheiat cu un schimb de plachete între comandanții celor două batalioane, locotenent-colonel Cezar Cucoș și locotenent-colonel Cristian Cristescu.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 170
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 103
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 164

Citeşte şi:

Publicat pe 26.09.2018
Recent, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară prilejuită de transferul de responsabilitate între contingentele...
Publicat pe 08.07.2019
În Baza Militară Kandahar, militarii români își continuă misiunea. În unul dintre cele mai periculoase și fierbinți teatre de operații din lume, unde...
Afganistan. A mai rămas o săptămână de misiune pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. Până atunci, infanteriștii gălățeni mai au o...

Comentarii