Datorie și altruism

Datorie și altruism
DIACONU Mihaela
Publicat pe 16.04.2020

În contextul actual, în care toată lumea este afectată de criza produsă de noul coronavirus, şi România se află într-o luptă continuă cu acest inamic invizibil şi periculos. Privim cu îngrijorare cum acest virus agresiv a transformat harta României în zone roşii de infectare dar, de departe, Suceava rămâne judeţul pe care COVID-19 l-a cucerit, transformându-l în „Lombardia României”. Criza actuală, pe lângă modificările radicale impuse în viaţa noastră, a făcut să redescoperim o solidaritate autentică, un respect şi o atenţie sporită pentru nevoile celorlalţi. Vulnerabilitatea generală în faţa epidemiei pare să ne fi trezit responsabilitatea comună, înţelegând că actuala criză nu poate fi depăşită decât împreună.  Întotdeauna, în perioadele de grea încercare, românii au fost solidari între ei, iar armata s-a aflat de fiecare dată la datorie, în slujba ţării şi a cetăţenilor ei.

Pentru a veni în sprijinul populaţiei civile aflate în zone greu accesibile şi afectate de situaţia generată de COVID-19, militari din Forţele Terestre Române au distribuit produse unor veterani de război şi altor persoane vârstnice din municipiul Suceava. Produsele au fost oferite de un donator care a dorit să rămână anonim, iar activitatea de transport şi distribuirea au fost executate de către Batalionul 1 CIMIC Bucureşti, în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor locale, care au identificat şi stabilit beneficiarii acestor forme de sprijin.

Batalionul 1 CIMIC este o unitate militară unică în Armata României, aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre şi specializată în domeniul cooperării civili – militari. Batalionul a fost înfiinţat în anul 2001, iar în cei nouăsprezece ani de existenţă, militari din cadrul unităţii au participat la mai multe misiuni internaţionale în Afganistan, Albania, Angola, Bosnia, Coasta de Fildeş, Congo, Georgia, Irak, Kosovo şi Sudan. Activităţile de tip CIMIC contribuie la realizarea şi dezvoltarea cadrului de cooperare între instituţia militară, autorităţile centrale şi locale şi populaţia civilă, iar misiunile principale includ coordonarea în vederea înlăturării efectelor produse în urma dezastrelor naturale sau industriale, acordarea de sprijin (asistenţă) autorităţilor civile, participarea în cadrul operaţiilor de sprijin al păcii, activităţi privind protecţia civilă.

În baza ordinelor primite, o echipă CIMIC, coordonată de locotenentul Roxana Manolache, a executat în perioada 03-10.04.2020 o misiune de asistenţă umanitară în judeţul Suceava, prin distribuirea către populaţie a unui număr de 1.200 pachete cu alimente şi 700 pachete ce conţineau articole de igienă personală.

Voi încerca în cele ce urmează să-i prezint pe câţiva dintre cei ce au alcătuit această minunată echipă, militari cu experienţă, de o mare valoare etică şi profesională.

Locotenent Roxana Manolache – în prezent ofiţer specialist în cadrul Grupului de Specialişti Funcţionali la Batalionul 1 CIMIC – a urmat cursurile Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” , arma Intendenţă, începând cu anul 2012. A decis să urmeze  o carieră militară după o cugetare matură, lăsând în urmă dorinţa de a fi medic veterinar şi alegând, în final, disciplina şi rigoarea vieţii militare. A studiat în Republica Cehă, Polonia şi Austria, ocazii cu care, apreciază interlocutoarea, ,, am putut intra în contact cu mediul militar multinaţional, fiind experienţe care m-au definit ca viitor ofiţer”. ,,Nicio instruire academică nu te poate pregăti, însă, pentru impactul resimţit la ocuparea primei funcţii, în calitate de tânăr sublocotenent. Pe parcurs am reuşit să transform lipsa de experienţă şi frica de a greşi într-o mantră pe care sper să o pot păstra pe tot parcursul carierei, aceea că trebuie să înveţi în permanenţă de la oricine este dispus să îţi împărtăşească din experienţă, indiferent de grad, funcţie sau statut, mai ales într-un domeniu în continuă schimbare”.

De la terminarea academiei şi până în prezent, locotenent Roxana Manolache îşi desfăşoară activitatea în cadrul Batalionului 1 CIMIC, la început lucrând în cadrul compartimentului logistic, iar ulterior în cadrul Grupului de Specialişti Funcţionali. ,,M-au atras în primul rând caracterul unic al unităţii (fiind singura structură cu specific de cooperare civili-militari) şi oportunităţile de a participa la exerciţii naţionale şi internaţionale, activităţi de instruire în comun cu partenerii NATO, într-un domeniu vast şi plin de provocări’’ - afirmă aceasta. Ne putem da seama, astfel, că activitatea i se potriveşte ca o mănuşă, ţinând cont şi de faptul că a participat la misiuni de întrajutorare a populaţiei civile în perioada în care a acţionat ca voluntar în diferite organizaţii non-guvernamentale în viaţa civilă. Dezvoltarea sa profesională şi personală a fost îmbogăţită şi prin participarea în teatrul de operaţii Afganistan, ca ofiţer de stat major în cadrul Batalionului 495 Protecţia Forţei ,,Vulturii Negri”, experienţă care ,,mi-a arătat cum efortul şi munca, orientate spre acelaşi scop, în echipă, sunt cele mai importante pentru a te întoarce cu toţi oamenii sănătoşi acasă”. Experienţele acumulate, devotamentul şi spiritul de echipă au fost motive întemeiate pentru numirea ca şef de echipă în cadrul misiunii umanitare desfăşurate în judeţul Suceava, grav afectat de COVID-19, cu cel mai mare risc de îmbolnăvire şi cu oameni aflaţi în suferinţă. ,,Riscuri sunt şi vor fi, indiferent de natura misiunii, însă chiar şi frica trebuie să fie constructivă, întrucât noi, cei care am depus jurământul militar, avem datoria, în primul rând morală, să minimalizăm şi să prevenim suferinţa populaţiei”. Succesul misiunii s-a datorat atât profesionalismului, cât şi devotamentului celorlalţi membri ai echipei din subordine şi, bineînţeles, şi sprijinului autorităţilor locale, care au contribuit la identificarea beneficiarilor şi la ghidarea echipei în teren: ,,Menţinerea bunăstării populaţiei şi minimalizarea suferinţei acesteia sunt scopuri comune, dar acum, mai mult ca niciodată, trebuie să lucrăm împreună în cel mai eficient mod cu putinţă”.

Sergentul Narcis Marius Chiriţă ocupă funcţia de specialist CIMIC în cadrul Batalionului 1 CIMIC. De la o vârstă fragedă a fost atras de arme şi de uniforma militară, ceea ce l-a determinat să urmeze o carieră militară. În urma unui examen a fost declarat admis şi încadrat ca pistolar la Batalionului 495 Paraşutişti ,,Căpitan Ştefan Șoverth”, unde şi-a desfăşurat activitatea până în anul 2017. Militarul a încadrat mai multe funcţii  la Brigada 1 Mecanizată ,,Argedava”, printre care operator autostaţie radio PHANTER şi tipograf la tipografia ce deserveşte redacţia ziarului ,,Curierul Armatei”.

La data de 1 octombrie 2019 a fost avansat sergent şi încadrat la Batalionul 1 CIMIC, fiind atras de misiunile specifice pe care acest batalion le execută în ţară şi în străinătate. Deşi nu are nicio misiune în afara ţării, a acumulat destulă experienţă din misiunile interne pe care le-a executat în cariera sa militară. Trebuie subliniat faptul că misiunea de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe şi a veteranilor de război a fost o provocare pentru el, având în vedere zona de risc în care s-a desfăşurat acţiunea, precum şi impactul emoţional puternic, cauzat de peisajul dezolant, pustiit de oameni. Deşi misiunea nu a fost uşoară, militarul împreună cu echipa au reuşit să ducă la bun sfârşit obiectivele stabilite: ,,Am fost înştiinţat că urmează să execut o misiune cu caracter umanitar în garnizoana Suceava. Bineînţeles că primele gânduri au fost spre situaţia de acolo, spre pericolul ce îl reprezintă acum zona respectivă, al riscului de îmbolnăvire cu acest nou tip de virus, dar, totodată, m-am bucurat că am fost ales să reprezint Batalionul 1 CIMIC într-o astfel de încercare. Probabil că cea mai tristă a fost fetiţa mea, pentru că îşi aniversa împlinirea a 9 ani chiar atunci, iar eu nu am putut decât să o sărut pe furiş, dimineaţa, în ziua plecării, şi vă asigur că asta e mai greu decât lupta cu orice inamic, clasic sau ascuns, aşa cum este acest COVID-19. Odată ajuns în garnizoana Suceava, împreună cu echipa am stabilit care sunt obiectivele şi ne-am asigurat că le vom îndeplini în totalitate, luându-ne toate măsurile necesare pentru a rămâne atât noi, cât şi populaţia sănătoşi. Toţi cei pe care i-am vizitat în această perioadă au fost încântaţi de ajutorul primit. Sunt zile grele pentru toţi cei care au rămas, poate, singuri în această luptă cu un virus perfid, care nu ţine cont de cine eşti sau cât de bun ai fost în viaţă. Mi-a făcut plăcere să aduc câte un zâmbet pe feţele acestor oameni. Cu această ocazie, transmit tuturor cititorilor ziarului să stea în casă. Un efort ce poate părea mare acum, dar care ne va aduce, la sfârşitul acestei pandemii, să ne bucurăm împreună de frumuseţile vieţii libere, aşa cum era înainte, sau poate chiar mai frumoasă, acum că ne dăm seama ce contează cu adevărat”.

Pe plutonierul-adjutant Petre Ioniţă, locţiitor comandant pluton în cadrul Batalionului 1 CIMIC, dorinţa de a fi disciplinat, ordonat şi de a lucra în echipă l-au determinat să aleagă această meserie. În anul 1994 s-a angajat la Batalionul 2 ,,Călugăreni” pe o funcţie de şofer, unde a rămas până în 2009, după care s-a mutat la un batalion nou înfiinţat. Pe parcursul carierei militare a participat la diferite misiuni internaţionale: ,,Angola, cu Batalionul 2 <Călugăreni>, în anul 1995 Irak, după care Afganistan de două ori, ultimul cu Batalionul 1 CIMIC şi, de asemenea, am participat la exerciţii multinaţionale în Bosnia şi Kosovo”. A fost o experienţă care l-a făcut să fie mai responsabil, mai determinat în acţiunile sale, a înţeles mai bine munca în echipă, în condiţii de stres. Toate acestea i-au folosit şi în misiunile interne, precum demersul de la Suceava, fiind de altfel prima participare într-o acţiune umanitară. Şi-a încheiat misiunea cu speranţa ca activităţile întreprinse pentru ajutorarea persoanelor afectate şi a veteranilor să devină doar o amintire a unei acţiuni reuşite şi irepetabile.

                                                                                         ***

Misiunile echipelor CIMIC au continuat cu descinderi umanitare în zeci de localităţi, cum ar fi Salcea, Midocu Dragomirnei, Pătrăuţi şi Bosanci, unde s-au distribuit pachete cu mâncare şi alte produse de bază, iar localnicii au apreciat cu entuziasm eforturile depuse. Veteranii de război, şi nu numai, au beneficiat de serviciile umanitare puse în slujba populaţiei de către Batalionul 1 CIMIC, a cărui misiune nu se opreşte aici, ci va continua să fie alături de românii de pretutindeni, în vremuri de restrişte.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 113
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 149
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Citeşte şi:

25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe 25.10.2022
Astăzi, 25 octombrie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, la Mormântul Ostașului Necunoscut și la Monumentul Eroilor Patriei din...

Comentarii