Detaliile fac diferența - Guardian Angels (Îngerii Păzitori) în Afganistan

Căpitan Mariana DINU
Publicat pe 12.05.2020

În teatrul de operații din Afganistan, orice misiune are specificul ei. Suntem aici ca să aplicăm ceea ce am învățat în țară pe timpul pregătirii și să ne adaptăm la tot ce e nou și neprevăzut.

Batalionul 21 de Protecția Forței “Viperele Negre” a avut în prima parte a misiunii și sarcina de a asigura protecția apropiată a Echipei de Consiliere și Asistență (TAAC - South) – Train, Advise and Assist Command South), cu militari din cadrul companiei “Bravo”.

În primele luni, fiecare dimineață începea cu mai multe misiuni de escortă și protecție a personalului care consilia militarii Corpului 205 ANA (Afghan National Army) în ATC (Afghan Training Center – Centrul de Instruire Afgan), pe diferite domenii. De asemenea, aceleași misiuni erau solicitate și în cadrul întâlnirilor importante de tip Shura cu liderii locali, unde erau integrate toate plutoanele companiei pentru a acoperi întreaga gamă de sarcini primite.

Comandantul Plutonului “Bravo 2”, sublocotenentul Victor Popescu, a avut cele mai multe misiuni de acest tip și ne-a povestit ce înseamnă să fii Guardian Angel și care sunt riscurile în astfel de misiuni: “Misiunea unui Guardian Angel necesită o atenție ridicată și adaptarea permanentă a situației, în funcție de ceea ce găsim. Perioada de pregătire a atins o parte din lucrurile pe care le-am întâlnit aici, dar când am ajuns în teren, situația a fost relativ schimbată, pentru că a intervenit un factor care a schimbat percepția asupra misiunii, și anume factorul uman din partea ANDSF (Afghan National Defense Security Force). Nu am găsit oamenii pe care ne așteptam să îi vedem aici. Ei erau cu totul diferiți de ceea ce ni s-a prezentat în țară, în mare măsură toți oamenii cu care am lucrat erau foarte bine educați, erau dispuși să ne ajute și, în principiu, consider că își fac treaba așa cum pot ei mai bine, cel puțin cei cu care am lucrat în ATC.

Subordonații mei au avut o surpriză, mai ales că mulți dintre ei aveau misiuni de patrulare în GDA (Ground Defense Area) și nu au avut experiența unui Guardian Angel. A fost o surpriză  pentru că misiunile erau mai scurte față de cele cu care erau obișnuiți și pentru că le era solicitată atenția mult mai mult. Fiecare militar din cadrul plutonului era un senzor care conta în diferite situații.

Consider că cel mai important lucru ca Guardian Angel este să fii flexibil și să faci diferența dintre o amenințare reală și toate obiceiurile pe care le au oamenii aici. Cum am învățat să facem diferența? Efectiv interacționând foarte mult cu ei și cunoscându-i pe toți, după tiparele pe care le au zi de zi.

Detaliile fac diferența … Având în vedere că misiunea pe care o executam noi era în sprijinul ANDSF, nu puteam să percepem orice factor ca fiind o amenințare. Un detaliu important de care trebuia să ținem cont era să nu permitem ca personalul ANDSF să se apropie de noi cu armament, dar erau și gărzi de corp care trebuiau să își îndeplinească sarcinile specifice de protecție a liderilor locali și a comandanților din cadrul Corpului 205 ANA. Interacțiunea cu ei era foarte importantă, și faptul că am ajuns să îi cunoaștem ne-a ajutat să ne îndeplinim misiunea.

Riscul principal era cel de <Green on Blue>, în care un militar afgan ar fi putut să deschidă focul asupra unui militar din cadrul Forțelor Coaliției”.

Sergent Gheorghe Podosu, comandant grupă, Plutonul “Bravo 2” a completat: “Cele mai importante calități ale unui Guardian Angel sunt spiritul de observație și atenția distributivă. Pentru mine este a doua misiune în teatrul de operații Afganistan. În prima, am interacționat cu personalul ANDSF pe timpul misiunilor de patrulare, dar acum, ca Guardian Angel, am cooperat mult mai mult, am fost mai aproape de ei, ceea ce ne-a determinat să îi cunoaștem mai bine. Dacă pe timpul misiunilor de patrulare totul se desfășura pe un teren deschis, acum majoritatea activităților aveau loc în clădiri, în spații închise.

Am reușit să ne îndeplinim fiecare misiune fără incidente, pentru că suntem un colectiv unit. Ne-am adaptat destul de repede aici, în Afganistan. Practic, pregătirea din țară ne-a determinat să ne adaptăm mai repede, datorită nivelului de complexitate al tuturor orelor și exercițiilor de pe terenul de instrucție. Sunt convins că această misiune o să îmi aducă mie și colegilor mei o experiență bogată în cariera noastră de militari”.

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 326

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 353

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 389

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 623

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 510

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 310

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 439

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 555

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 477

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 904

Citeşte şi:

Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...
Ultima patrula
Publicat pe 25.06.2019
Cum poţi vedea prin ochii celui care îţi povesteşte? Ce trebuie să faci pentru a putea reuşi să transpui, pe o coală de hârtie, trăirile,...

Comentarii