PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Interviu cu comandantul Batalionului 21 de Protecția Forței „Viperele Negre”, locotenent-colonel Cristian Cristescu

Publicat pe 10.06.2020
Locotenent-colonelul Cristian Cristescu este comandantul „Viperelor Negre” din Afganistan și, din anul 2016, comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi”.
La vârsta de 14 ani a decis să urmeze cursurile Liceului Militar “Dimitrie Cantemir”, hotărât că o carieră militară îi va aduce împliniri pe plan profesional. Elevul cantemirist de atunci s-a regăsit în mediul cazon și a decis că Academia Trupelor de Uscat “Nicolae Bălcescu” este cea mai bună opțiune pentru el.
Specialitatea de bază a locotenent-colonelului Cristian Cristescu este cercetare, ceea ce l-a determinat ca după absolvirea academiei să își dorească să fie un ofițer pregătit. Acest lucru a fost posibil prin parcurgerea mai multor cursuri de specializare și prin obținerea titlului de specialist de clasă, clasa I, în: cercetare, forțe pentru operații speciale, parașutism, alpinism, schi, vânători de munte și conducere operații.
Comandantul “Viperelor Negre” a urmat cursul normal al evoluției în carieră, ocupând succesiv funcțiile de comandant grup cercetare, comandant detașament Forțe pentru Operații Speciale (FOS), locțiitor comandant companie FOS/Cercetare și comandant companie Cercetare. Premergător funcției de comandant batalion a câștigat experiența necesară de stat major în cadrul comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, ca șef Birou Conducere acțiuni militare și instrucție. Funcția din cadrul brigăzii l-a ajutat să înțeleagă care sunt cerințele eșaloanelor superioare și cum ar trebui să se execute ulterior toate sarcinile primite, la nivel de batalion. De asemenea, participarea în cadrul exercițiilor multinaționale SARMIS-15, SARMIS-16 și GORDIAN KNOT-15 a completat pregătirea locotenent-colonelului Cristian Cristescu pentru funcția de comandant batalion.
- Sunteți comandantul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre” în teatrul de operații din Afganistan. Pentru început, vă rog să ne spuneți care este misiunea batalionului?
Batalionul 21 de Protecția Forței “Viperele Negre” este dislocat în teatrul de operații Afganistan în perioada februarie - august 2020. Execută acțiuni specifice protecției forței în cadrul misiunii “Resolute Support” cu trei companii și comandamentul batalionului, dislocate în baza militară din Kandahar, și o companie dislocată într-o bază militară din Kabul. Precizez faptul că subunitatea dislocată în Kabul este încadrată cu militari din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu”.
Misiunile celor trei subunități dislocate în baza militară din Kandahar sunt de asigurare a accesului și a controlului în bază, de asigurare a securității și protecției în proximitatea bazei și de asigurare a protecției apropiate a echipelor de consilieri din cadrul TAAC-S (Train, Advise and Assist Command-South).
- Care au fost provocările pe care le-ați întâlnit până în acest moment?
Nu au fost puține, dar dintre cele mai relevante, aș dori să amintesc doar două. Prima provocare gravitează în jurul interoperabilității. Batalionul 21 de Protecția Forței acționează în cadrul unei structuri multinaționale de forțe, împreună cu partenerul american și cu partenerul bulgar. Consider că am depășit acest moment cu succes și nivelul de interoperabilitate pe care l-am realizat este unul ridicat. A doua provocare se axează pe desfășurarea acțiunilor militare în contextul pandemiei COVID-19. Există reguli și măsuri specifice de combatere și prevenire a acestui virus. Drept urmare, toate acțiunile militare desfășurate și în interiorul bazei militare, și în aria de responsabilitate s-au axat pe respectarea unor măsuri impuse în acest sens.
- Cum ați colaborat cu partenerul american și cu Forțele de Securitate Afgane?
Acționăm cu partenerul american în același cadru de misiune și angajăm forțele în comun. Colaborarea până în acest moment este foarte bună și sunt încredințat că va continua în același trend, până la sfârșitul misiunii. Nivelul de colaborare ridicat apare nu doar la comandament, pe timpul planificării acțiunilor militare, ci și pe timpul executării misiunilor de către subunități în aria de operații. În același timp, colaborăm și cooperăm la un nivel foarte bun și cu Forțele de Securitate Afgane, în întreaga arie de responsabilitate.
- Care este rolul batalionului în misiunea “Resolute Support”?
Misiunea "Resolute Support" este axată pe instruire, consiliere și asistență a Forțelor de Securitate Afgane. Batalionul 21 de Protecția Forței este un vector important de securitate atât prin asigurarea accesului în bazele militare, a securizării acestora, cât și prin asigurarea protecției apropiate a echipelor de consilieri care lucrează în strânsă legătură cu Forțele de Securitate Afgane.
- Care sunt factorii-cheie care contribuie la succesul unei misiuni fără incidente în Afganistan?
Cel mai important factor pentru executarea cu succes a acestei misiuni este omul, resursa umană. Avem militari care nu sunt pentru prima dată dislocați într-un teatru de operații și, în același timp, avem militari la prima misiune. Militarii veterani ai teatrelor de operații au contribuit, prin experiența lor, la pregătirea celorlalți și astfel am reușit ca nivelul de pregătire al batalionului să fie unul ridicat. În același timp, spre sfârșitul perioadei de pregătire am fost dislocați în Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, unde am beneficiat de experiența instructorilor de acolo, care au avut o contribuție semnificativă la instruirea noastră.
Pe timpul executării misiunii aici, în teatrul de operații din Afganistan, am identificat un alt factor-cheie semnificativ: înțelegerea mediului operațional, un mediu cu diverse schimbări în aceste momente, în care un acord de pace creează efecte și noi ne adaptăm continuu la aceste schimbări, prin respectarea unor măsuri impuse.
- Ce experiență aveți într-un teatru de operații și cum v-a ajutat în această misiune?
Sunt dislocat pentru a patra oară în teatrul de operații din Afganistan. În 2005 am participat pentru prima dată la misiunea “Enduring Freedom”, împreună cu Batalionul 151 Infanterie “Lupii Negri” din Iași și am fost încadrat pe funcția de comandant grup cercetare. La acea vreme eram încadrat la Batalionul 317 Cercetare, din Someșeni. A doua mea dislocare a fost în anul 2008, în cadrul unei echipe ETT (Embedded Training Team), echipă care avea ca scop consilierea pe teren a structurilor de nivel pluton, companie până la nivel batalion, din Armata Națională Afgană. În acea perioadă eram încadrat în Forțele pentru Operații Speciale. A treia dislocare a fost în anul 2012, în Zabul, în cadrul unei echipe OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team), fiind instructor pentru o companie de cercetare din Armata Națională Afgană.
Toată experiența acumulată pe parcursul celor trei misiuni m-a ajutat acum, la a patra dislocare, să înțeleg care este fenomenul ce se desfășoară la nivelul structurilor mici și în cadrul comandamentelor, și care este relația de parteneriat și de colaborare care trebuie dezvoltată cu Forțele de Securitate Afgane.
- Care sunt diferențele între un comandant de batalion în România și un comandant de batalion într-un teatru de operații?
Comandant de batalion în România înseamnă să fii concentrat mai mult pe instrucție, pe exerciții, pe pregătirea oamenilor, pe probleme administrative și de personal. În același timp, înseamnă să lucrezi cu aceiași oameni, în aceeași structură. Comandantul de batalion dintr-un teatru de operații completează toate aceste provocări printr-o planificare continuă a acțiunilor militare și o conducere a acestora. Mai mult decât atât, încadrarea batalionului într-un procent de 100% este efectuată cu militari din mai multe unități, ceea ce presupune o bună cunoaștere a acestora. Indiferent de situația sau de locul unității pe care o comand, principiile comenzii rămân, totuși, aceleași.
- Ce mesaj aveți pentru militarii batalionului acum, la jumătatea misiunii?
Doresc să le mulțumesc militarilor din Batalionul 21 de Protecția Forței “Viperele Negre” pentru seriozitatea și implicarea de care au dat dovadă atât pe timpul pregătirii, cât și pe timpul desfășurării acțiunilor în teatrul de operații din Afganistan. Sunt încredințat, în același timp, de faptul că ne vom îndeplini până la sfârșit misiunea cu succes, ca o adevărată ECHIPĂ.
Comentarii