Militarii plutonului sunt cei care stau în spatele succesului fiecărei misiuni

Căpitan Mariana DINU
Publicat pe 13.07.2020

Sublocotenentul Victor Popescu  este comandant pluton în cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”, în Baza Militară Kandahar. Este la prima misiune într-un teatru de operații și ne-a relatat cum l-a ajutat această experiență și cât de important este factorul uman atunci când trebuie să execuți cu succes sarcinile pe care le primești:

“Sunt la prima misiune într-un teatru de operații și experiența de aici m-a ajutat să înțeleg mai bine mediul de securitate internațional și, în același timp, să conștientizez importanța unei pregătiri temeinice înainte de a executa o misiune.

Valorificarea la maximum a celei mai importante resurse, și anume cea umană, trebuie făcută în armonie cu cerințele specifice ale misiunii și, totodată, cu folosirea tuturor mijloacelor de protecție, pentru limitarea riscurilor. Un aspect important pe care doresc să îl amintesc este multitudinea de situații care pot fi întâlnite în cadrul patrulelor. Nu există un tipar pe care poți să-l folosești pentru executarea unei patrule; astfel, se impune adaptarea în permanență a acțiunilor din teren pentru rezolvarea situațiilor neprevăzute.

Nu doar elementele de comandă ale plutonului trebuie să dea dovadă de spirit de inițiativă. Fiecare militar din cadrul plutonului este un senzor, care în orice moment poate schimba cursul normal al unei acțiuni, iar succesul misiunii depinde de fiecare dintre aceștia. Subordonații mei au dovedit în nenumărate situații că sunt foarte implicați în toate activitățile pe care le au de executat și, cel mai important lucru, sunt flexibili, putând să se adapteze la orice modificare care ar putea să apară. Astfel, în momentul în care sarcinile noastre din Baza Militară Kandahar s-au modificat de la GA (Guardian Angels) la patrule executate în GDA (Ground Defense Area), militarii au înțeles că avem alte responsabiltăți și acest lucru a determinat ca perioada de tranziție să fie foarte scurtă.

Pregătirea pentru misiune și experiența militarilor care au mai fost dislocați într-un teatru de operații au fost două elemente care au format plutonul de astăzi, plutonul BRAVO 2 din Afganistan. Ajungi la profesionalism atunci când ai militari pregătiți, când ești preocupat în permanență de instruirea lor, când îi motivezi, când le acorzi încrederea necesară și când îi lași să aibă inițiativă.

Experiența de comandant pluton din teatrul de operații Afganistan reprezintă completarea pregătirii din țară și, totodată, baza de plecare pentru nivelul următor, și anume comanda companiei. Totodată, teatrul de operații reprezintă o provocare pentru fiecare militar, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Testarea limitelor și provocările reale întâlnite pe teren creează mediul ideal pentru completarea experienței fiecărui ostaș.

Militarii plutonului sunt cei care stau în spatele succesului fiecărei sarcini, iar acum, aproape de finalul misiunii, le sunt recunoscător și le doresc mult succes în tot ceea ce vor să realizeze mai departe. Misiunea în sine prezintă mult mai multe particularități, iar în cadrul acesteia sunt foarte multe aspecte ce trebuie să funcționeze în armonie. Aici am învățat cu adevărat cum să acționez într-un mediu multinațional plin de provocări”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 326

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 354

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 389

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 623

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 510

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 310

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 439

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 555

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 477

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 904

Citeşte şi:

Afganistan. A mai rămas o săptămână de misiune pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. Până atunci, infanteriștii gălățeni mai au o...
Publicat pe 13.08.2020
„Cea mai mare satisfacție pentru mine este atunci când militarii sunt mulțumiți”. Absolvent al Institutului Medico-Militar, specializarea...
Publicat pe 15.04.2019
Sâmbătă, 13 aprilie 2018, o zi normală de misiune pentru infanteriștii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”. La plecarea din bază îi...

Comentarii