C.O. VID

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 11.08.2020

Chiar dacă este jumătatea anului și multe se mai pot întâmpla până la sfârșitul lui decembrie, cuvântul care va rămâne prins în minte și așezat pe buzele oamenilor pentru 2020 va fi COVID, cum de altfel acesta ne-a și schimbat planurile și listele cu obiective trasate încă din primele zile de ianuarie.

Am învățat din mers să ne adaptăm la o situație pe care nu am prevăzut-o, o încercare nouă la care toată lumea a luat parte. Unii cu greaua sarcină de a nu ieși din casă, alții pironiți ca scut în fața pandemiei, fiecare ocupând un rol în schema creionată pentru Starea de Urgență. Sistemul militar nu putea fi scutit de provocarea aceasta, chiar dacă prima linie de apărare în acest război le-a aparținut medicilor.

Militarii au răspuns prezent nevoii de upgradare care s-a resimțit la toate nivelurile, fie că vorbim de preluarea managementelor unor spitale aflate în derivă/ pe avarii, de sprijinul acordat colegilor din Ministerul Afacerilor Interne în misiuni de întărire a prezenței pe străzi și fluidizare a traficului la punctele de trecere a frontierei sau de amenajare a sistemelor modulare medicale de izolare și tratament, fie că vorbim de munca desfășurată în comandamente, de sute de ore de planificări și de gestionarea unei situații cu care nu ne-am mai întâlnit secolul acesta și care trebuia îmblânzită cât mai rapid și cu pierderi cât mai puține.

Și iată cum, când lucrurile au început să meargă pe un drum din ce în ce mai bătătorit și sigur, militarii din Forțele Terestre s-au întors la ceea ce fac ei cel mai bine: însuflețesc poligoanele. Ultimele exerciții înainte de perioada de vară, când conform regulamentelor militare în vigoare, concediul de odihnă (C.O.) - care poate fi fracționat în cel mult trei părți, una dintre acestea cu o durată de cel puțin două treimi din numărul total al zilelor de care beneficiează -, se efectuează în lunile iulie-august. În mod normal, această perioadă este scutită prin planificare de activități care să necesite prezența personalului din majoritatea structurilor armatei sau a mai mult de o treime din cadrul unei structuri. O perioadă în care bateriile trebuie încărcate și forțele adunate pentru asaltul exercițiilor din toamnă; asta dacă vom mai apuca să beneficiem de acest drept, căci la vremea când cuvintele acestea se prăvăleasc pe hârtie, numărul oamenilor depistați cu coronavirus este în creștere și, dacă trendul se va menține, prezența la unitate se va îmbina cu necesitatea de a reveni în sprijinul populației, datorie obligatorie pe timp de război sau situații speciale ca cea generată de C.O.VID.

Aceste împrejurări aduc măsuri aparte purtătorilor uniformei militare, pentru că așa cum ne place nouă să credem, suntem mai „speciali”, atât cât suntem în activitate, dar și după trecerea în rezervă. Nouă ne revine dreptul de a răspunde prezent chemării la datorie și respectării ordinelor primite de la comandanți, pentru că sunt îndatoririle noastre legale asumate față de țară sub jurământ, care nu conchid niciodată. 

Sunt multe argumente sui-generis care ne diferențiază, așa cum sunt și pensiile militare de serviciu, amestecate eronat/ intenționat printre pensii speciale. Și când nu cerem decât respect pentru tot ceea ce sacrificăm, lucruri care pentru multă lume rămân neștiute, riscăm să ajungem victime colaterale într-un război care nu ne privește pe noi, cei care avem darul și  datoria de a o scoate la capăt acolo unde alții eșuează, acolo unde lucrurile sunt greu de gestionat și unde luminița de la capătul tunelului pare blocată de interese.

Penuria de moralitate începe să acapareze o societate românească, tot mai intoxicată și dezorientată, în care valorile spirituale și culturale sunt ignorate și aruncate la coșul istoriei, pentru a putea face loc kitsch-ului și semidoctismului.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 164

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 301
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 111

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 480

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 438

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 553

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 712

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 591

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 377

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 508

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 657

Citeşte şi:

Publicat pe 30.10.2017
La iniţiativa Casei Corpului Didactic, în 26 octombrie, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a desfăşurat proiectul educativ „...

Comentarii