Medic stomatolog în Afganistan

Căpitan Mariana DINU
Publicat pe 13.08.2020

„Cea mai mare satisfacție pentru mine este atunci când militarii sunt mulțumiți”.

Absolvent al Institutului Medico-Militar, specializarea Stomatologie, locotenent-colonelul Adrian Popa are deja 20 de ani de la prima funcție ocupată într-o unitate militară și se află la a cincea misiune internațională, de această dată cu militarii Batalionului 21 de Protecția Forței „Viperele Negre”.

„De mai mult timp îmi doream o misiune în Baza Militară Kandahar și am avut ocazia, ca acum, la cea de-a cincea misiune să mă bucur de această experiență, alături de <<Viperele Negre>>. Ca medic stomatolog m-am integrat în cadrul ROLE III alături de medicul stomatolog american, cu care am avut o relație foarte bună de colaborare. În spital, facilitățile sunt la standarde înalte, personalul medical își știe foarte bine rolul din cadrul echipei, partenerul american este foarte bine organizat și am fost impresionat de seriozitatea cu care a tratat fiecare pacient în parte, indiferent de naționalitatea lui. Pe timpul misiunii mele în Baza Militară Kandahar am colaborat și cu personalul medical din cadrul ROLE I, am sprijinit Batalionul 21 de Protecția Forței <<Viperele Negre>> pentru asigurarea măsurilor de prevenție necesare împotriva COVID-19 și am monitorizat militarii din cadrul batalionului care au solicitat îngrijire medicală în cadrul ROLE III" - ne-a spus locotenent-colonelul Adrian Popa.

Ofițerul este militarul care se oferă să te ajute în orice situație, nu doar dacă ai o problemă medicală, construind relații de colaborare foarte bune cu toate persoanele cu care intră în contact. Căpitanul Colin Massey este una dintre persoanele cu care a colaborat cel mai mult în cadrul ROLE III și ne-a dezvăluit cum a decurs această misiune din punct de vedere medical, pe timpul dislocării „Viperelor Negre” în Baza Militară Kandahar: „Locotenent-colonel Adrian Popa este medicul stomatolog din cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței <<Viperele Negre>> care își îndeplinește atribuțiile funcționale în cadrul ROLE III. Adițional sarcinilor primite pe linie de specializare, a fost și ofițerul de legătură între noi, <<Viperele Negre>> și echipa medicală din cadrul Batalionului 1/Regimentul 87 Infanterie, facilitând coordonarea și cooperarea dintre structuri. Acest lucru a determinat ca îngrijirea medicală pentru militarii structurii din care face parte să se desfășoare în timp oportun și fără probleme. Într-un mediu multinațional întrunit, comunicarea este cel mai important factor. Efortul locotenent-colonelului Adrian Popa a determinat de fiecare dată ca echipele medicale din SUA și România să fie aliniate într-un singur efort, acela de a asigura îngrijire medicală de calitate și la standarde înalte pentru militari. Acest aspect a fost din ce în ce mai important odată cu apariția COVID-19, când a jucat un rol important în coordonarea tuturor activităților de prevenție”.

Știm că în spatele oricărei misiuni există o poveste, așa că l-am întrebat pe locotenent-colonelul Adrian Popa cum și-a ales profesia de medic și care a fost experiența lui în celelalte patru misiuni: „De la vârsta de opt ani îmi doream să fiu <<doctor>>. Familia mea locuia foarte aproape de un spital și vedeam foarte des personalul medical. Prima dată am fost atras de echipamentul pe care îl purtau, dar odată cu trecerea anilor am devenit tot mai interesat de acest domeniu și am luat decizia de a participa la admiterea în cadrul Institutului Medico-Militar de la București.

Toată experiența mea din cei 20 de ani de activitate în mediul militar și în specialitatea pe care o practic am câștigat-o în urma tuturor funcțiilor pe care le-am îndeplinit și a misiunilor internaționale. Sunt la a cincea misiune într-un teatru de operații. Începând cu anul 2005 am fost dislocat în Irak, Afganistan și Republica Congo. Fiecare misiune a fost diferită. Fiecare cooperare cu militarii altor naționalități m-a ajutat să mă dezvolt și să înțeleg tot mai mult ce înseamnă interoperabilitatea. Fie că am lucrat într-un spital ROLE II cu militari italieni, fie că am lucrat într-o policlinică și am făcut parte din echipele medicale mobile din Afganistan, care au sprijinit populația locală, de fiecare dată am încercat să dau tot ce am mai bun și să îmi ajut colegii și pacienții. 

În perioada 2018-2019 am avut posibilitatea să particip la o misiune sub egida ONU. Era pentru prima dată când mă aflam într-o misiune internațională și nu eram pe funcția de medic stomatolog. Mi-am dorit să fac altceva, dar am plecat tot cu gândul de a ajuta și, astfel, am ajuns ca prin echipa din care făceam parte să sprijin populația locală din Republica Congo. Echipa era de obicei formată din 4-6 persoane, de diferite naționalități (Burkina Faso, India, Ucraina, Indonezia, Nepal, Peru). Mergeam zilnic în patrule pe o rază de 40 de km și ne opream să vorbim cu șeful satului, cu localnicii, organizațiile non-profit și autoritățile locale. Astfel, îi ajutam în diferite probleme de securitate, sănătate sau interveneam la autoritățile locale atunci când întâlneam abuzuri din partea lor.

După cinci misiuni, consider că am câștigat un bagaj bogat de cunoștințe și foarte multe satisfacții. Faptul că am putut să sprijin militarii și că ei sunt mulțumiți este cea mai mare satisfacție pentru mine, pentru acest lucru am venit din nou și în această misiune" – ne-a declarat locotenent-colonel Adrian Popa.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 156
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 42
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 119
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 125
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Afganistan. A mai rămas o săptămână de misiune pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. Până atunci, infanteriștii gălățeni mai au o...
Publicat pe 26.03.2021
Mișunând prin valuri de zăpezi, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi” au desfășurat un exercițiu tactic cu trageri...

Comentarii