BIZONUL NEGRU 20.11

Căpitan Iulian GHINDĂ
Publicat pe 11.09.2020

În perioada 7-11 septembrie, Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" din Bârlad a executat exercițiul tactic cu trageri de luptă BIZONUL NEGRU 20.11, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă de la Smârdan.

Procesul de pregătire și cel de desfășurare a activităților specifice unui astfel de exercițiu a fost complet adaptat cerințelor privind combaterea răspândirii virusului SARS-Cov2, iar militarii au cunoscut o provocare fără precedent în această perioadă. Întreaga activitate a suferit modificări, dar militarii au dovedit încă o dată că își pot duce la îndeplinire misiunea încredințată.

În cadrul exercițiului au fost implicați un număr de peste 130 militari și aproximativ 20 de elemente de tehnică militară, scopul principal fiind antrenarea comandamentului de batalion, a comandanților de baterii și secţii. S-a avut în vedere o bună planificare, organizare și conducere a deplasării, a manevrei și sprijinului prin foc, concomitent cu evaluarea nivelului de pregătire a structurilor de angajare ținte și asigurare date.   

Tragerile s-au executat ziua și noaptea, și au fost inclusiv de iluminare. A fost prima activitate cu trageri de luptă în acest poligon, desfășurată anul acesta de artileriștii bârlădeni. Militarii au dat dovadă de adaptabilitate și interes, ceea ce a dus la menținerea nivelului de pregătire. La activitate au participat și rezerviștii voluntari din cadrul regimentului. În poligon au avut loc trageri cu armamentul de infanterie, după executarea unui marș pe o distanță de 25 km cu echipamentul complet și în condiții CBRN. Ulterior, s-au executat trageri cu aruncătorul de grenade A.G.-7 și s-au atins obiectivele stabilite cu ajutorul tunului obuzier calibru 152 mm și al aruncătorului de proiectile reactive calibru 122 mm. Artileriștii regimentului au dat dovadă în primul rând de adaptabilitate la condițiile epidemiei, perseverență în pregătire și profesionalism în executarea ordinelor primite. Au fost și rezerviști voluntari care au executat prima tragere din carieră. "Militarii Regimentului 52 Artilerie Mixtă au executat trageri de luptă în poligonul Smârdan. Chiar dacă anul acesta, instrucția a avut loc sub amenințarea virusului SARS-Cov2, militarii bârlădeni au demonstrat că sunt adevărați artileriști" - a declarat comandantul Regimentului 52 Artilerie Mixtă, colonel Costel-Sorin Bălan.

Cu multă implicare și responsabilitate, fiecare militar, inclusiv rezerviștii voluntari, s-a achitat de sarcinile primite. Și nu au fost puține! Militarii regimentului au avut de executat un marș tactic pe o distanță de 25 km, care s-a finalizat cu executarea tragerilor cu armamentul de infanterie, pe timp de zi și de noapte. "Misiunea principală a fost concretizată de executarea exercițiilor cu trageri de luptă cu mai multe categorii de guri de foc de artilerie, pe timp de zi și de noapte, inclusiv cu trageri de iluminare. Mă bucur că rezultatele bune și foarte bune obținute aici, în praful poligonului, demonstrează că a te instrui permanent nu este doar o deviză, ci o stare de fapt a subordonaților mei. S-a muncit mult, cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de lupta contra virusului, iar bucuria de pe fețele artileriștilor din subordine, după lovirea țintelor, spunea totul" - a încheiat colonelul Costel-Sorin Bălan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Publicat pe 26.03.2021
Mișunând prin valuri de zăpezi, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi” au desfășurat un exercițiu tactic cu trageri...

Comentarii