Prim-ministrul României, împreună cu ministrul apărării naţionale, în vizită de lucru la Batalionul 26 Infanterie

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 11.11.2020

Prim-ministrul României împreună cu ministrul apărării naţionale au efectuat o vizită de lucru în Craiova, la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, la comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, împreună cu ministrul apărării naţionale au efectuat o vizită de lucru în garnizoana Craiova, în data de 6 noiembrie 2020. Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Apărării Naţionale, în cursul dimineţii, oficialităţile s-au deplasat la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” şi la comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, unde au avut loc întâlniri cu cadrele didactice, elevii şi militarii, şi au fost prezentate lucrările de infrastructură aflate în curs de desfăşurare. La Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” au fost prezentate facilităţile acestuia, lucrările de infrastructură şi zona de lucru pentru remizele unde vor fi parcate noile transportoare „Piranha V” pe care unitatea le va primi în dotare.

Se aşteaptă un nou lot de transportoare

La sfârşitul vizitei, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a informat presa: „Este o activitate în care am integrat şi celelalte elemente pe care militarii din garnizoana Craiova s-au angajat să le ducă la bun sfârşit; este vorba de obiectivul comandamentului Brigăzii Multinaţionale, unde s-a demarat dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, un proiect de aproximativ 55 de milioane de lei. De asemenea, infrastructura pentru Colegiul Militar <Tudor Vladimirescu> este o chestiune care pentru noi este foarte importantă nu numai din punct de vedere a ceea ce înseamnă dezvoltarea şi modernizarea învăţământului preuniversitar militar; este o chestiune care este un element de legătură şi tradiţie pentru ceea ce a însemnat înfiinţarea, în anul 1881, a primei structuri de învăţământ militar” - după cum se prezintă în transcrierea conferinţei de presă publicată pe website-ul Guvernului României.

Potrivit celor publicate, ministrul Nicolae Ciucă a discutat şi cu militarii care au efectuat nemijlocit recepţia şi testarea operaţională, fiind în măsură să raporteze că primul lot de transportoare „Piranha V” a fost recepţionat şi se poate lansa comanda pentru lotul următor. „Sunt elemente pe care noi le-am asumat de fiecare dată, nu numai partea aceasta de achiziţie, ci şi plata de investiţii în economia românească, în industria de apărare şi, de asemenea, angajamentul faţă de companiile atât naţionale, cât şi locale pentru a fi parte la toate proiectele pe care Ministerul Apărării Naţionale s-a angajat să le dezvolte” - a încheiat ministrul Nicolae Ciucă.

Investiţii în industria de apărare

„Investim în apărare” - a declarat premierul Orban. „România trebuie să se asigure că are capacitatea de a se apăra şi de a asigura protecţia cetăţenilor săi. Armata are un plan de înzestrare extrem de ambiţios, un plan de înzestrare prin care urmăreşte achiziţionarea de capabilităţi, ca să spunem, moderne, de ultimă oră, care să poată face faţă oricărei provocări. Investim în apărare, dar, în acelaşi timp, încercăm să folosim programul de achiziţii militare ca pe o pârghie de dezvoltare a industriei de apărare din România”.

Prim-ministrul României a subliniat că aceste investiţii sunt benefice industriei de apărare româneşti, în condiţiile în care turela transportorului „Piranha V” este fabricată în România în proporţie de 70%, la Bacău şi la Măgurele; de asemenea, o parte din subansamblele transportorului se fabrică la Uzina Mecanică din Bucureşti. „Practic, cu fiecare contract de achiziţie militară, încercăm să dezvoltăm capacităţi de producţie, să facem transfer de know-how şi, de asemenea, să dezvoltăm şi capabilităţi de cercetare, dezvoltare, inovare, astfel încât, odată cu acest program de înzestrare a armatei, să dezvoltăm economia, să creăm locuri de muncă bine plătite şi mai ales să asigurăm transfer de know-how şi de tehnologie pentru a putea deveni competitivi” - a precizat premierul.

Drone pentru România

În legătură cu vizita din Israel şi eventuala producţie de drone militare la fabrica de avioane din Craiova, Orban a precizat că prioritară este modernizarea aeronavei IAR-99 „Şoim” pentru a fi utilizată ca avion de antrenament pentru piloţii de F-16. „Ăsta este proiectul derulat şi pe care dorim să-l realizăm în bune condiţii, pentru că el, practic, asigură locuri de muncă, asigură deplina ocupare a fabricii de avioane Craiova şi avem încredere că managementul şi echipa de la avioane Craiova va avea capacitatea să deruleze acest contract” - a încheiat premierul Orban.

„Vizita [din Israel - n.red.] în sine nu a însemnat şi un angajament faţă de o companie anume pentru achiziţia şi realizarea acestor drone în România” - a afirmat ministrul Ciucă, subliniind că programul „Drone pentru România” este deschis oricărui producător şi se va derula prin Direcţia Generală de Armamente din Ministerul Apărării Naţionale. „...anul viitor, în funcţie de ceea ce va rezulta din analiza executată la Direcţia Generală de Armamente, se va stabili procedura, iar în urma procedurii se va decide cine va fi producătorul de drone”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 152

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 202

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 133

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 653

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 875
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 414

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 668

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 768

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,020

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 1,024

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 780

Citeşte şi:

Publicat pe 04.03.2021
Terenul de instrucţie este locul de unde pleacă toate rezultatele bune pe care militarii le obţin de-a lungul anului de instrucţie, fie că vorbim...
Publicat pe 04.06.2020
La distanță unii de alții, dar atât de aproape, ne-am potrivit minutarul sentimentelor în emoțiile ce poartă un singur nume: Aniversarea a 108 ani de...

Comentarii