RAPID FALCON

Plutonier Cristian ALDESCU
Publicat pe 25.11.2020

Joi, 19 noiembrie, în cadrul poligonului din Capu Midia a avut loc exercițiul româno-american RAPID FALCON, la care au participat peste 130 de militari români și americani, cu 30 de mijloace tehnice, printre care două sisteme mobile de artilerie – HIMARS din cadrul Batalionului 1/ Regimentul 77 artilerie de câmp al Brigăzii 41 Artilerie Terestră americană, dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, și trei lansatoare multiple de rachete LAROM, din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

Activitatea a avut ca scop principal dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, și a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie, în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

RAPID FALCON a fost un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce a presupus deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare la pace și s-a desfășurat, succesiv, în două locuri, în intervalul orar 12.30-19.30. Astfel, în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, începând cu ora 13.30 a avut loc sosirea echipamentelor de tip HIMARS la bordul a două avioane MC-130J Commando II, din cadrul Escadrilei 352 pentru Operațiuni Speciale, încărcate chiar în acea dimineaţă, la Baza Aeriană Ramstein din Germania. După declaraţiile oficialilor prezenţi, cele două lansatoare HIMARS, secondate de  trei sisteme autopropulsate de artilerie reactivă LAROM, s-au deplasat pe cale terestră în poligonul Capu Midia, unde au avut loc tragerile efective cu sistemele de artilerie.

Exercițiul s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă. La ceremonia de inaugurare a exercițiului au mai participat și premierul României, ministrul apărării naţionale, dar și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Activitatea a fost organizată cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus, impuse de autorități la nivel central și local.

După ce rachetele au fost lansate şi impactul psihologic asupra celor ce au asistat a început să îşi diminueze din efect, comandantul Brigăzii 41 Artilerie Terestră americană, colonel Daniel Miller, s-a declarat foarte mulţumit de modalitatea organizării  întregii activităţi: „Avem un parteneriat extraordinar cu militarii Brigăzii 8 LAROM şi suntem încântaţi că am avut posibilitatea să ne antrenăm alături de ei astăzi. Capabilităţile de inserare rapidă a unui astfel de sistem de lansare precum HIMARS, în orice zonă de operaţii, ne permite să demonstrăm încă o dată puterea de foc şi precizia de care putem da dovadă în cadrul acestui parteneriat”. 

De asemenea, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a precizat: „Am asistat, iată, la un exerciţiu în comun cu partenerii americani, desfăşurat în două etape, una de recepţie şi integrare a capabilităţilor HIMARS împreună cu militarii forţelor terestre, ce a avut loc la Baza 57 Aeriană <Mihail Kogălniceanu>, şi cea de-a doua aici, în Capu Midia, unde am putut observa şi tragerea propriu-zisă. Este pentru a doua oară în România când au loc trageri cu sistemul HIMARS, după exerciţiul multinaţional SABER GUARDIAN din anul 2017. Am avut parte astăzi de o tragere încheiată cu succes, una care a însemnat foarte multă muncă  şi a presupus un efort consistent din partea subordonaţilor mei. Putem spune că suntem gata pentru etapa următoare, suntem gata să integrăm sistemele HIMARS în cadrul concepţiei de artilerie a Forţelor Terestre, în particular, şi a Armatei României, în general. Felicit toţi militarii implicaţi aici. Demonstrăm încă o dată că putem acţiona în comun cu partenerii americani, cu un randament maxim. Aceasta este o dovadă fundamentală a modului în care parteneriatul militar dintre Statele Unite și România s-a dezvoltat de-a lungul timpului”.

----------

 

NOTĂ:

M142 HIMARS este un sistem autopropulsat de artilerie reactivă, cu rolul de a angaja în luptă și de a neutraliza artileria terestră și artileria antiaeriană inamică, mijloace de transport, transportoare blindate inamice, puncte de comandă, personal și alte mijloace de foc ale inamicului, potrivit revistei „Artileria Modernă Română”. De asemenea, este conceput pentru a sprijini operațiunile mixte, oferind sprijin direct sau indirect prin forță letală tactică, având abilitatea de a lansa rachetele și de a părăsi poziția de tragere rapid, înainte ca forțele inamice să îi poată detecta poziția și să îl angajeze cu foc. Sistemul este montat pe un șasiu de camion de 5 tone, cu tracțiune 6×6, cu o cabină cu blindaj sporit pentru protejarea echipajului împotriva armelor de foc de calibru mic și a schijelor. Sistemul HIMARS poate lansa până la șase rachete 227 mm M270 ghidate MLRS (GMLRS), acestea putând atinge distanțe de peste 70 km, sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km, poate fi transportat cu avionul de transport militar C-130 „Hercules” și, totodată, dislocat în zone inaccesibile altor lansatoare de rachete mai grele. România este un viitor utilizator al sistemului HIMARS, comandând pentru început trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare (până la 300 de kilometri), achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales, direct de la Guvernul SUA, potrivit Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MApN. Luna trecută, ministrul apărării a anunțat că unităţile de artilerie din Forţele Terestre Române urmează să primească primul sistem de rachete sol-sol HIMARS la începutul anului 2021.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 32
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Publicat pe 04.03.2021
Terenul de instrucţie este locul de unde pleacă toate rezultatele bune pe care militarii le obţin de-a lungul anului de instrucţie, fie că vorbim...
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a participat în data de 10 iunie la exerciţiile cu trageri de luptă UNIREA...

Comentarii