SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 06.01.2021

Instituțiile militare de învățământ trec cursurile în sistem online din cauza condițiilor situației epidemiologice, aliniindu-se lockdown-ului impus unui învățământ românesc aflat „pe butuci”, ca urmare a unor decizii dintre cele mai neinspirate. Cursurile se vor suspenda în mod eșalonat, elevii și studenții militari continuând activitățile educaționale în format online de la domiciliu, iar cursanții – cadre militare sau personal civil – în format online sau la distanță, de la locurile de muncă.

Armata, din păcate, nu se poate face online sau la fără frecvență, ci necesită implicare intelectuală și fizică sută la sută. Nu de puține ori, orele petrecute peste program se prelungesc pentru a putea duce la bun sfârșit sarcinile tot mai ample și mai diversificate. Ori, la locul de muncă, posibilitatea de a continua un curs în format online pare o utopie, cauzele fiind diverse – de la lipsa spațiilor adecvate pentru studiu, până la timpul fizic dedicat acestuia – pentru că este puțin probabil ca, fiind prezent în unitate, să nu primești câteva ordine pe care trebuie să le execuți „întocmai şi la timp”, cum scrie la regulament. După opt ore petrecute la unitate, puterea de concentrare și asimilare a informațiilor noi scade destul de mult, de aceea studiul după-amiază este, la rându-i, limitat. Consider cursurile ca având rol esențial în misiunea de a completa bagajul de cunoștințe acumulat și de a ajuta la menținerea solidă a bazei de informații deținute. Doar așa ne putem dezvolta individual, și odată cu noi, se upgradează și sistemul pe care îl reprezentăm, ținând astfel pasul cu tendințele vremii.

Totodată, instituțiile de învățământ militar nu oferă doar cunoștințe, ele creează caractere, întăresc coeziunea de grup, definesc noțiunea de militar și pun, concomitent, accent pe o pregătire fizică ireproșabilă. Lipsa acestor factori reprezintă un minus, și asta pentru că armata nu se face de acasă, pe modul online. Rămâne de văzut cum se vor focaliza toate aceste impedimente apărute, cum se vor recupera orele de pregătire militară și cum se vor transmite mai departe în subconștientul fiecăruia.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării Naționale s-a îngrijit ca, până la începutul anului școlar 2020-2021, toţi elevii din colegiile naționale militare să fie dotați cu tablete și laptopuri, iar prin lansarea „Programului Operațional Competitivitate pentru finanțarea tabletelor pentru elevi și studenți” se depun eforturi ca, până la sfârșitul acestui an, să fie achiziționate astfel de device-uri pentru toți elevii școlilor postliceale militare.

Deși cei mai mulți dintre studenții instituțiilor militare de învățământ superior dețin laptopuri, tablete și telefoane mobile, în spiritul aceleiași oportunități oferite de programul menționat, până la finalul semestrului I al acestui an universitar va fi definitivată și procedura de achiziționare a tabletelor și laptopurilor pentru studenții care provin din medii defavorizate.

Pentru cei mai tineri dintre militari, accesul la informații este asigurat, astfel încât procesul educațional să fie afectat cât mai puțin și să nu existe decalaje foarte mari între cei care provin din mediul rural și cei din mediul urban.

Și totuși, progresul ultimilor 30 de ani din învățământul românesc nu se știe pe unde stă ascuns, căci în această perioadă puține lucruri merită trecute la realizări și, practic, ceea ce se întâmplă în societate se revarsă ireversibil în încercarea de a avea un sistem educațional de calitate.

Astăzi am ajuns să fim mai dezbinați ca niciodată, iar „divide et impera”  nu a fost niciodată mai actual pentru poporul român ca acum. Dar cine este acest impera și cine se camuflează în el? Aici este problema, căci poporul român nu mai are capacitatea de a distinge binele de rău, nu mai poate să cearnă cultura de neghiobie, nu mai vede măreția artei și, mai ales, nu mai privește cu încredere prin frumusețea ferestrei de mâine. Se pare că ne-am blocat în prezentul cenușiu, fără a mai fi capabili să ne aruncăm ochii spre viitor sau să ne mai amintim adierea rece a trecutului, aflat acum în mințile noastre parcă în alt ev.

Indiferent cum se va încheia această pandemie, la sfârșit ne vom bucura că toate s-au terminat și că ne putem relua viețile de-acolo de unde le-am pus „în cui” în martie, fără să știm că, de fapt, decontul acestor vremuri îl vom primi de la generația școlii online. Atunci poate că vom conștientiza că a fost doar sărbătoarea unor învinși.

Rămâne să mai răspundem unei singure întrebări elementare: Ce s-ar face viitorul fără prezent?

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Elev Stefan-Alexandru Dediu
Publicat pe 24.11.2020
Toți elevii cantemiriști iau parte la cursurile în format online de acasă, în timp ce profesorii desfășoară procesul de învățământ online în colegiu...
Mădălina MORTU
Publicat pe 28.04.2021
Ce reprezintă o instituție de învățământ fără elevi, studenți, cursanți sau, mai ales, fără cadre didactice - aceste călăuze prin labirintul de...
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Publicat pe 04.12.2020
În ciuda actualei pandemii, în sufletele cantemiriștilor răzbate dorința de a învăța, de a purta mai departe magia cunoașterii. Ce înseamnă...

Comentarii