„SKY GUARDIANS”- puternici, rapizi și din ce în ce mai pregătiți pentru misiunea din Polonia!

„SKY GUARDIANS”- puternici, rapizi și din ce în ce mai pregătiți pentru misiunea din Polonia!
Locotenent Mădălina BOBOC
Publicat pe 08.02.2021

Peste aproximativ trei luni, militarii Detașamentului „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, vor fi disclocați în Polonia, în baza militară din Bemowo Piskie, pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.

Este o premieră pentru rachetiștii și artileriștii antiaerieni vrânceni să asigure detașamentul de apărare antiaeriană pentru misiunea NATO din Polonia – rotația a IX-a, fiind și cea de-a doua structură care va participa cu complexul antiaerian „Gepard” – unul dintre cele mai eficiente sisteme de apărare antiaeriană din Armata României. Aceste aspecte au fost evidențiate de către locțiitorul comandantului Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov”, locotenent-colonel Ovidiu Bratosin, care afirmă: „Este o onoare să avem oportunitatea de a reprezenta România în plan internațional și, în egală măsură, o mare responsabilitate de a demonstra că suntem capabili să executăm cu succes misiunile încredințate”.

Începând cu data de 2 decembrie 2020 - când s-a dat startul pregătirii centralizate pentru misiune - și până în  momentul actual, „apărătorii cerului” s-au instruit intens, executând numeroase exerciții tactice de nivel grupă, secție și baterie. Ajunși în etapa finală de instruire - etapa baterie -, care este și cea mai importantă, militarii detașamentului își vor valida în săptămânile următoare tehnicile, tacticile și procedurile de operare specifice, care au fost testate anterior.

Pe locotenentul Cătălin Toma, comandantul bateriei „Gepard” – aflat la cea de-a doua misiune internațională, l-am găsit încrezător în nivelul de performanță al militarilor pe care îi conduce și cu obiective clar stabilite: „Îmi doresc să fiu mai bun decât în prima misiune. Având ofițeri tineri în subordine, îmi doresc să fiu un model pentru ei, astfel încât la întoarcerea în țară, aceştia să poată implementa cât mai multe activități din cele desfășurate în Polonia”.

În raport cu așteptările comandantului de baterie, comandantul secției 1 tragere, sublocotenent Bogdan Toma, își dorește să-și perfecționeze nivelul de pregătire ce poate fi dobândit prin experiența instruirii în comun cu partenerii NATO: „Mi-am stabilit drept scop aprofundarea cunoștințelor despre tehnica, tactica și tragerile cu complexul antiaerian <Gepard>, precum și stabilirea unei bune colaborări cu partenerii din cadrul Alianței”.

În completare, plutonier-major Adrian Croitoru declară: „O astfel de misiune presupune o muncă asiduă pentru a te perfecționa în cadrul Alianței, în colaborarea cu partenerii noștri; într-un cuvânt: interoperabilitate. Am înțeles acest lucru având anterior o misiune în Polonia cu sistemul antiaerian <Oerlikon> și sunt mândru că de această dată voi ajunge acolo cu un complex <Gepard>. Chiar îmi doream mult să fiu comandant de complex <Gepard>”.

Comandantul detașamentului „Sky Guardians”, maiorul Mircea Zemțev, și-a exprimat încrederea în profesionalismul militarilor din subordine: „Am pornit de la premisa că trebuie să ne instruim așa cum vom lupta. I-am urmărit, i-am analizat, i-am motivat să își dorească să fie cei mai buni și sunt convins că toți militarii detașamentului sunt pregătiți să facă față cu brio cerințelor operaționale și provocărilor specifice mediului multinațional”.

Pe parcursul lunilor de pregătire, atât prin activitățile curente, dar mai ales prin exercițiile desfășurate pe terenul de instrucție, militarii au reușit să formeze o echipă solidă. Ce i-a unit cel mai mult, liantul care se reflectă în toate acțiunile pe care le execută este dorința de a le arăta partenerilor că se ridică la nivelul așteptărilor. De la mecanicii-conductori și până la comandantul detașamentului, de la cei mai tineri militari din echipă până la cei mai experimentați, cu toții își doresc ca verdictul final al instrucției să fie un hotărât și sigur: „GATA PENTRU MISIUNE!”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 203

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 234

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 450

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 427

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 246

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 368

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 465

BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 408

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 711

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 524

Citeşte şi:

Publicat pe 11.09.2020
În perioada 7-11 septembrie, Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" din Bârlad a executat exercițiul tactic cu trageri de luptă...
Publicat pe 26.03.2021
Mișunând prin valuri de zăpezi, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi” au desfășurat un exercițiu tactic cu trageri...
Publicat pe 25.11.2020
Joi, 19 noiembrie, în cadrul poligonului din Capu Midia a avut loc exercițiul româno-american RAPID FALCON, la care au participat peste 130 de...

Comentarii