PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Un nou an de instrucție a început, iar Batalionul 24 V.M. a dat startul taberelor de instrucție pe timp de iarnă. Pregătirea vânătorilor de munte s-a desfășurat în perioada 11-22 ianuarie, la Stâna de Vale, pentru subunitățile de cercetare, și la Deluț, pentru celelalte subunități. Pe toată durata taberei, militarii au exersat și aplicat toate cunoștințele pe care le-au acumulat.
Iarna și-a intrat în drepturi de ceva vreme, atât prin stratul de zăpadă depus peste aproape toate zonele țării, cât și prin temperaturile scăzute, resimțite în termometre. Un cadru propice pentru activitățile vânătorilor de munte, mai ales în această perioadă a anului. Condițiile actuale au impus o organizare cât mai riguroasă a activităților, iar spațiile de cazare și de instrucție din zonele montane aflate în subordinea diviziei au fost utilizate cât mai eficient, în acest sens. Taberele de la Stâna de Vale și Deluț și-au reluat rolul de gazdă, pentru două săptămâni, pe parcursul cărora militarii și-au executat pregătirea. Obiectivele pentru această etapă au fost stabilite astfel încât să asigure o bună pregătire de bază, atât celor aflați pentru prima dată într-o astfel de tabără, cât și pentru cei cu experiență.
DELUŢ
După festivitatea de începere a noului an de instrucție, militarii batalionului s-au îmbarcat și au pornit spre tabăra de instrucție. Un drum de câțiva kilometri pe roți, iar apoi au continuat deplasarea în marș, pe o distanță de 12 km, până la Cabana Deluț. Pe acest traseu, stratul de zăpadă nu a fost destul de consistent, astfel încât deplasarea s-a putut executa doar la pas. Din cauză că pentru cei mai nou sosiți în batalion bocancii nu au fost destul de bine uzați, primele răni de la nivelul picioarelor și-au făcut simțită prezența. Însă nu s-au plâns, deoarece știau că viața de vânător de munte nu este tocmai ușoară. Personalul feminin a fost și el prezent în această tabără de pregătire, iar acomodarea cu cabana, zona în care urmau să își desfășoare activitatea pentru aproape două săptămâni, s-a realizat foarte repede.
Stratul de zăpadă depus la cote mai înalte a fost de bun augur pentru executarea în condiții bune a instrucției pe schiuri, pornind de la învățarea regulilor și mișcărilor elementare de către militarii recent încadrați, și până la coborârea unor pante abrupte, ocolirea obstacolelor și deplasarea pe distanțe mari, executate de ceilalți militari. ,,Una dintre cerințele pentru a deveni vânător de munte e aceea a deplasării pe schiuri, activitate pe care ne-am concentrat în această tabără. Am organizat activitățile astfel încât noțiunile de bază să fie însușite cât mai bine, dar să reușim să creem, în același timp, și acea rezistență fizică necesară executării diferitelor misiuni. Astfel, instrucția pe schiuri a fost activitatea principală de pregătire; de asemenea, și deplasările pe diferite distanțe și condiții de mediu” - ne-a spus locotenent-colonelul Daniel Bondă, responsabil cu instrucția în Batalionul 24 V.M. În tot acest proces de instruire s-au remarcat militari bine pregătiți, cum sunt sergentul-major Andrei Acojocăriței și sergentul Alexandru Băcan, care au împărtășit din experiența lor începătorilor și nu numai, iar acest lucru ajută în majoritatea cazurilor la crearea coeziunii.
Militarilor din subunitățile batalionului li s-au alăturat și cei din structura medicală, care au desfășurat acțiuni specifice. În cadrul unor scenarii bine gândite, sanitarii au exersat, cu cea mai mare responsabilitate, modalitățile prin care trebuie să acționeze în cazul unor posibile accidentări: entorse, plăgi etc. Fiecare din aceste activități le-a adus un plus de încredere că, oricând ar fi nevoie de intervenția lor, vor fi în măsură să acționeze pentru a le salva viața colegilor. A fost nevoie de ajutorul lor chiar și pe parcursul acestei tabere, dar nu pentru situații deosebite, ci pentru tratarea diferitelor răni apărute la nivelul membrelor, pentru cei noi sosiţi, mai ales după marșul de 20 km, executat în prima săptămână.
La finalul celor două săptămâni, atât instructorii cât și militarii s-au declarat mulțumiți de întreaga activitate pe care au desfășurat-o în tabără, fiind vizibile progrese în activitatea fiecăruia. Receptivitatea și modul de comportare a celor mai noi din structură a adus cu sine admirația vânătorilor de munte cu experiență, aceștia fiind încrezători în capacitatea colegilor de a evolua foarte repede, dar și în aceea de a forma un colectiv cât mai unit.
STÂNA DE VALE
Stâna de Vale a constituit, la rândul ei, în aceeași perioadă, „laboratorul” perfect de instruire a cercetașilor din Batalionul 24 V.M. „General Gheorghe Avramescu”. Astfel, sub comanda unui subofițer experimentat, plutonierul-adjutant Mihai Crăciun, cercetașii s-au instruit în cadrul taberei la munte iarna, prilej cu care au dobândit sau au consolidat cunoștințele de specialitate specifice vânătorilor de munte. În prima săptămână, programul s-a axat pe instrucția schiului, deplasare pe schiuri, dar și traiul în condiții de izolare, activitate ce surprinde, prin elemente specifice acesteia, orice militar nou venit în unitate; cea de-a doua săptămână fiind „rezervată” instrucției alpine, marșurilor pe schiuri și unui exercițiu în complex.
Printre cei mai noi militari se numără și soldatul Paul Suciu, care din 4 ianuarie a devenit vânător de munte. De mic copil i-au plăcut drumețiile și crestele munților, așadar, alegerea de a profesa într-o unitate de V.M. a fost una... firească. „De VM-iști, cum sunt cunoscuți vânătorii de munte, am aflat de la prietenii militari care mi-au împărtășit din experiența lor. Așa am descoperit cât de complexă, solicitantă dar și interesantă, prin multitudinea lucrurilor care se pot învăța aici, este această unitate”. De altfel, în scurtul dialog avut, am aflat că în cele două săptămâni de tabără a învățat și aplicat o serie de cunoștințe militare noi. „Cu schiatul a fost mai greu, mai ales că în combinația «doage» și bocanci VM poți da ușor de greu, dacă nu stăpânești prea bine tehnica schiatului” - completează acesta.
Responsabil cu activitățile de instruire a fost și plutonierul-major Paul Anghel, un subofițer foarte bine pregătit, care în prezent asigură comanda plutonului. „Sunt bucuros că subordonații s-au descurcat foarte bine, date fiind condițiile dificile de aici, de iarnă veritabilă, cu zăpadă generoasă, ninsori abundente și temperaturi scăzute, numai bune pentru a se căli și noii colegi. Aceștia au dat dovadă de multă deschidere și curiozitate, au fost atenți și au pus în practică, în condiții foarte bune, tot ce i-am învățat. Tabăra a fost un real succes, iar tinerii noștri colegi s-au integrat foarte bine, fapt ce a îmbunătățit coeziunea din cadrul subunității” - e explicat acesta.
De mare ajutor a fost și fruntașul Alin Tănasă, un militar priceput, cu o vechime de peste șapte ani în batalion. „Noii colegi s-au pliat foarte bine pe temele de instrucție și s-au adaptat rapid la cerințe. Eu am fost implicat în activități precum instrucția schiului, cea alpină, prilej cu care s-au exersat coborâri în rapel, activități de topografie militară, sau trai în condiții de izolare. Mă bucură faptul că am putut să împărtășesc din cunoștințele mele profesionale, consolidate cu fiecare tabără ori exercițiu la care am participat” - conchide fruntașul Tănasă.
La finalul activității, conducătorul taberei, plutonierul-adjutant Mihai Crăciun, s-a declarat mulțumit că a reușit să mai împărtășească din experiența sa celor care au primit „botezul muntelui”, militari care, deși aflați la începutul carierei, au dat dovadă de multă implicare și dorință de cunoaștere, în pofida eforturilor fizice și psihice pe care le implică statutul de VM-ist.
Comentarii