Filme, la sfârșit de munte

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 26.03.2021

Mișunând prin valuri de zăpezi, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi” au desfășurat un exercițiu tactic cu trageri de luptă reale - LFX (Live Fire Exercise).

A nins în Grohotiș ca-n amintirile lui Tolstoi, iar vântul care mătura sălbatic colbul alb căzut cu o zi în urmă peste poalele poligonului sigur i-ar fi amintit lui Dostoievski despre exilul siberian pe care l-a pătimit la ordinele împăratului Nicolae I al Rusiei.

Zona delimitată de muntele Zănoagei - muntele Urlățelului - Vârful Roșea - muntele Bobul Mic - Vârful Grohotiș - muntele Șețului - Poiana lui Bălan pare să fie o scenă creată de mintea ilustrului regizor și producător de filme britanic Sir Alfred Joseph Hitchcock.

Condiții meteo vitrege: zăpadă foarte mare, temperaturi scăzute peste -15 grade, acvilonul amplificând până la -40, viscolul troienind, golul alpin fiind învăluit de o vizibilitate redusă la minim. Stihiile naturii sunt dezlănțuite. Atât personalul, cât și echipamentele militare sunt afectate. Moralul stă să scadă, coordonarea forțelor devine mai greoaie, degetele înghețate nu te mai ascultă, stațiile radio se descarcă rapid și refuză să funcționeze.

Scenariul: Pizmașul se află pe un aliniament de apărare. Ofensiva Companiei B, condusă de locotenentul Florea Laszlo, a reușit să determine forțele inamicului să se retragă de pe pozițiile lor și se pregătește pentru continuarea ofensivei asupra noilor poziții vrăjmașe, aflate în Raionul Grohotiș.

Plutonul 1 Vânători de Munte al Companiei B primește misiunea de a executa atac asupra pozițiilor de apărare inamice, având drept obiectiv ocuparea aliniamentului. Pe timpul înaintării spre contact, plutonul este angajat de un element înaintat de nivel grupă, cu țelul de a-l determina să se desfășoare. Comandantul de pluton se decide să se angajeze în luptă, cu scopul de a neutraliza elementul înaintat. Cu o grupă întărită cu mitraliere creează o bază de foc și fixează gruparea adversă, iar cu celelalte două execută o manevră, astfel încât să ajungă într-o poziție favorabilă săvârșirii asaltului final. Aflându-se în inferioritate numerică, antagoniștii se retrag, iar plutonul trece la exploatarea succesului plecând la urmărirea acestora, până la neutralizarea lor. Cu obiectul atins, militarii trec la consolidarea liniei de apărare, în vederea regrupării cu forțele Companiei B.

Plutonul 1 Vânători de Munte din cadrul Companiei A, condusă de sublocotenentul Corvin Iacob, are misiunea de a executa atacul asupra unei grupe de insurgenți observată că desfășoară activități de cercetare-observare. Pentru succesul acțiunii sunt întreprinse rapid decizii menite să rezolve situația creată, având ocupat un punct de adunare la obiectiv, dispozițiile fiind primite și transmise subordonaților de către comandantul de pluton. Se constituie imediat elementele de sprijin și de asalt, iar ulterior vânătorii de munte vor începe deplasarea către locul unde cei cu care se înfruntau au fost observați. La contactul cu aceștia, plutonul se desfășoară pentru a permite elementului de sprijin să-i fixeze, iar elementului de asalt să înainteze către țintă prin salturi succesive, până la ocuparea cotei stabilite. Se realizează astfel urmărirea inamicului în retragere și exploatarea succesului.

În cadrul exercițiului, situația tactică a permis militarilor predeleni să simuleze executarea atacului de către plutonul de vânători de munte asupra unei grupe aflate în staționare pe o cotă dominantă, pentru ocuparea acesteia, cota servind drept o poziție ușor de apărat, care facilita observarea și sprijinul cu foc asupra zonei înconjurătoare.

"Deși condițiile au fost către extrema negativă, militarii s-au străduit să-și îndeplinească misiunea și au depășit problemele apărute pe durata LFX-ului. În urma acestui exercițiu, comandantul de pluton și comandanții de grupe au realizat cât de importante sunt echipamentul adecvat, pregătirea fizică și psihică a militarilor și ce rol au mijloacele de comunicații în coordonarea forțelor. Consider că participarea la acest exercițiu a reprezentat o experiență necesară pentru fiecare militar din  cadrul plutonului și ne ajută să înțelegem rolul, dar mai ales importanța fiecărui individ în cadrul acestui mecanism complex pe care îl reprezintă armata" - a spus locotenentul Florea.

"Militarii participanți au experiența teatrului de operații. Am avut, însă, și subordonați care s-au instruit pentru prima dată în astfel de condiții. Abilitățile câștigate aici cu siguranță le vor fi de folos tuturor, atât în consolidarea deprinderilor deja existente, cât și în antrenarea de noi cunoștințe privind desfășurarea acțiunilor în cadrul unui pluton. Condițiile în care s-a desfășurat exercițiul: teren puternic frământat, zăpadă înaltă, temperaturi scăzute și viscol  au constituit o provocare și o lecție pentru militari, îngreunând mișcările fiecăruia, dar și coordonarea dintre ei, însă faptul că acest exercițiu s-a încheiat cu succes denotă că militarii s-au adaptat corespunzător rigorilor apărute. Toate acestea sunt necesare în dezvoltarea abilităților fiecăruia, iar rezultatele avute nu pot fi obținute într-un alt fel de antrenament" - a punctat și sublocotenentul Iacob.

Genericul de final se derulează prin fața actorilor principali și a celor care au luat loc în sala amenajată de natură. Covorul roșu a fost înlocuit cu cel alb și nu este loc de aplauze printre primele semne de degerături ale spectatorilor. Reprezentația se repetă anual, regizată de bunăvoința cu care iarna se înarmează atunci când nu este hotărâtă dacă să plece sau să mai rămână. Muntele rămâne falnic în urma celor care l-au tratat cu respect și l-au adoptat, un copil de care nu te poți dezlipi odată ce l-ai îmbrățișat. În fața naturii suntem neputincioși, dar militarii nu dau niciodată înapoi, indiferent de adversar. Și dacă greul ne prinde din urmă, strângem rândurile și ne regrupăm, legăturile țesute astfel fiind greu de dat la o parte sau de înfrânt.

                                                                                                   

                                                                                  - THE END -

Afară ninge liniștit,

Mitraliera sună,

Vrăjmașul e învăluit.

Compania se-adună.

 

Înapoi nu dăm niciun pas,

Vârful stă și doarme nins,

Ne oferim un bun rămas,

Inamicul fost-a-nvins.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 164
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 126
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Citeşte şi:

Publicat pe 13.08.2020
„Cea mai mare satisfacție pentru mine este atunci când militarii sunt mulțumiți”. Absolvent al Institutului Medico-Militar, specializarea...
Publicat pe 11.09.2020
În perioada 7-11 septembrie, Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell" din Bârlad a executat exercițiul tactic cu trageri de luptă...

Comentarii